Putini si buni. De ce NU e sanatos sa ai prea multi prieteni?

Putini si buni. De ce NU e sanatos sa ai prea multi prieteni?

Prietenia este o relatie afectiva dupa care orice om tanjeste. Fara prieteni am fi mai saraci. Dar avem, cu adevarat, prieteni? E o intrebare la care gasim raspunsuri doar atunci cand ne lovim de situatii dificile. De ce? Pentru ca un prieten bun iti este alaturi in orice circumstanta, nu doar atunci cand lucrurile sunt roz. Asadar, prietenia nu tine de cantitate, ci de calitate. Asa cum spune si o zicala de pe la noi: e bine sa ai prieteni putini si buni!

Nu e sanatos sa ai prieteni multi. Cel putin asa indica mai multe studii in domeniu. Sa ai un prieten de incredere, care iti impartaseste convingerile si te respecta pentru tot ceea ce esti, este mult mai bine decat sa fii inconjurat de persoane prietenoase, dar de care, de fapt, nu ai nevoie.

Putini si buni. De ce NU e sanatos sa ai prea multi prieteni:

Ai mai putin timp pentru sine. Cand esti inconjurat de persoane care se autonumesc prietenii tai, apare problema lipsei de echilibru. Vei incerca sa acorzi mult timp acestora si te vei neglija! Astfel, prietenia va deveni epuizanta, atat din punct de vedere emotional cat si fizic . Nu uita sa iti creezi o viata separata de cea in care esti alaturi de prieteni! Doar asa te vei dezvolta personal! Poate suna paradoxal, insa cu cat ai mai putine cunostinte, cu atat iti va fi mai usor sa iti stabilesti prioritatile! Cei care te iubesc iti vor respecta limitele si dorintele legate de timpul personal!

Vei simti o presiune prea mare cauzata de asteptarile celorlalti. Stresul creat de asteptarile celorlalti va fi greu de evitat. Pentru a primi recunoasterea de prieten/a, majoritatea oamenilor se asteapta sa fii acolo in fiecare zi, fie prin intalniri, apeluri telefonice sau mesaje text. Multi dintre ei, totusi, isi pierd in cele din urma interesul de a mentine legatura. Prietenia presupune niste indatoriri si asteptari inerente. Oamenii care au multi prieteni vor tine cu greu pasul cu responsabilitatile. Mentinerea unui grup de prieteni iti reduce resursele sociale, scazandu-ti capacitatea de a fi un prieten bun. Pe scurt, nu ai timp sa fii un prieten bun cu toti cei din jur!

Vei trai senzatia de singuratate. Singuratatea este dureroasa, atunci cand esti inconjurat de oameni! Simti ca nu nimeni nu te asculta, nimeni nu te intelege, parca esti invizibil/a pentru cei pe care ii consideri prieteni? Inseamna ca trebuie sa renunti la acel grup. Un prieten adevarat te va intelege, in general. Va incerca macar sa te inteleaga si te va aborda in momentul in care va simti ca nu e totul in regula cu tine. Cand vine vorba de prietenii pe termen lung, este esential sa stabilesti limite. Acceptandu-le, indeplinesti 2 obiective: scapi de oamenii de care nu ai nevoie si automat de sentimentul de singuratate! Drept urmare, prietenii ramasi sunt loiali. Viceversa este, evident, valabila!

Vei cunoaste falsitatea. Nu exista nicio prietenie pentru care merita sa-ti pui in joc bunastarea mentala. Totusi, este esential sa iti protejezi sanatatea emotionala. Stabileste cercul de prieteni si reevalueaza sistematic calitatea grupului. Sunt multe persoane care iti vor binele in fata, dar pe la spate te vorbesc de rau, deoarece sunt invidioase pe reusitele tale. Un lucru e cert: cu cat largesti cercul de prieteni, cu atat sansele de a avea prieteni falsi sunt mai mari!

Iti va lipsi profunzimea. Cunoasterea multor oameni poate fi de bun augur, iar cunostintele de incredere sunt importante. Cu toate acestea, nu trebuie sa te imprietenesti cu o persoana doar pentru ca te intelegi cu ea. Prietenii te fac un om mai bun. Va ajutati reciproc la capitolul dezvoltare persoanala. Este vorba , practic, despre un acord mutual intre voi. Analizeaza-ti, asadar, viata pentru a intelege cine te cunoaste cu adevarat, cine iti cunoaste punctele forte, dar si pe cele slabe. Acei oameni care vor ramane alaturi de tine, indiferent de circumstante se pot numi prieteni. Sigur ca reciproca va fi valabila!

Citeste si: Cum sa inveti COPILUL ce e PRIETENIA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Familia si prietenii sunt concepte esentiale, intr-o societate in care totul se misca foarte rapid, sacadat, stresant....
Vrei sa afli daca o persoana intrata recent in viata ta te place sau nu? Ai putea...
Prietenii sunt foarte importanti pentru orice om. Fara acestia, singuratatea, depresia, anxietatea se pot instala rapid in...