Cum sa inveti COPILUL ce e PRIETENIA

Cum sa inveti COPILUL ce e PRIETENIA

Dezvoltarea caracterului si dezvoltarea sociala reprezinta parti majore din viata unui copil. Chiar daca acesta isi poate forma singur unele conexiuni sociale, e de preferat sa il inveti cum sa aiba interactiuni sociale pozitive si cum sa isi mentina relatiile. Sunt multe feluri prin care poti face asta. Poti incepe prin a+i deveni prieten, apoi ii poti vorbi despre ce inseamna ea si cum sa trateze conflictele.

Metoda I. Cunoasterea prieteniei

1. Arata-i ce inseamna sa fii un prieten bun. Copiii intotdeauna acorda atentie lucrurilor pe care le facem si le spunem, fie ca realizam, fie ca nu. O metoda simpla de a invata copilul despre prietenie este sa+i arati ca tu esti un prieten. Modeland conceptul de prietenie, ii vei da un exemplu despre cum prietenii ar trebui sa se comporte si ii vei induce acest comportament si lui.
Lasa-l sa te vada interactionand cu oamenii intr-un mod pozitiv. Spre exemplu, lasa-l sa te auda salutand calduros un prieten sau un coleg. Sau ai putea sa-i spui ca amicul tau este putin trist si ca trebuie sa fii un prieten bun ce il va inveseli.

2. Ofera-i oportunitatea de a socializa. Toti copiii, de toate varstele, se bucura cand petrec timp cu amicii lor. Socializarea reprezinta un factor important in dezvoltarea acestora. Asigurand copilului tau timp pentru socializare, il inveti ce inseamna prietenia. Aceste oportunitati ii vor oferi experiente reale de viata pentru a-l ajuta sa isi creeze si sa isi mentina prietenii. Daca esti parinte, organizeaza o intalnire de joaca pentru copilul tau. Supravegheaza pentru un timp situatia pentru a vedea cum interactioneaza intre ei si pentru a cunoaste alti parinti. Daca esti profesor sau invatator, incearca sa incurajezi interactiunile pozitive intre copii prin initierea unor activitati de grup, oferindu-le oportunitatea de se juca impreuna.

3. Da-i exemple concrete de prietenii. Asa cum copiii observa adultii, asa invata si de la alti oameni si de la situatiile dintre acestia. Poti gasi peste tot exemple de prietenie pe care le poti folosi pentru a-ti invata copiii cum sa interactioneze social. De exemplu, daca te uiti la televizor cu copilul, poti spune: Wow, pare ca sunt prieteni foarte buni. Priveste cum se comporta unul cu celalalt.

Metoda II. Vorbeste-i despre ce inseamna prietenia

1. Vorbeste-i despre emotii. Explica-i ca nu conteaza cati ani ai, este natural sa ai emotii negative si ganduri egoiste. Totusi, pentru a dezvolta prietenii, trebuie sa detinem controlul asupra acestor ganduri si sa le inlocuim cu iubire si empatie. Poarta conversatii cu copilul tau despre emotii si controlul de sine de la varste fragede si arata-i cum sa preia controlul asupra emotiilor, jucand zilnic un rol pozitiv in fata lui. Copiii care invata de mici despre autocontrolul emotional si sunt expusi la modele pozitive sunt mult mai capabili sa mentina acel control, sa empatizeze si sa rezolve probleme de comunicare. Acest lucru ii va ajuta sa stabileasca relatii lungi si fericite de prietenie.

2. Discuta despre loialitate. O parte importanta a procesului de invatare o reprezinta discutiile despre ce inseamna sa fii un prieten. Cand ii vorbesti copilului, explica-i ca a fi un prieten adevarat inseamna sa ramai alaturi de oamenii la care tii si chiar sa le iei apararea, cand e cazul. De exemplu, poti spune ca un prieten bun nu inceteaza sa se joace cu prietenul sau, daca apare o persoana na, ci ca el incearca sa se joace cu toata lumea.

3. Invata-l cum sa sprijine pe altcineva. Cand ii explici copilului ce inseamna prietenia, vorbeste-i despre sprijin pentru persoana importanta. Trebuie sa stie ca prietenul la nevoie se cunoaste.

4. Pune accentul pe sinceritate. Este greu, aproape imposibil, sa fii un prieten bun daca nu esti sincer cu oamenii apropiati tie. Explica-I ca o parte foarte importanta a prieteniei este sinceritatea si ca trebuie sa le spuna celorlalti cum se simte, cine este el si orice alte lucruri ii trec prin minte sau il deranjeaza.

Metoda III . Invata copilul sa medieze un conflict

1. Vorbeste-i despre cum pot rezolva un conflict. Copiii inca sunt in stadiul in care invata sa isi monitorizeze emotiile si sa manevreze anumite situatii in mod corespunzator. Astfel ca vor fi situatii cand nu se vor intelege sau se vor comporta ostil. Poate fi tentant sa apari cu solutia salvatoare cand vezi ca asa ceva se intampla, dar in loc de asta, poti incerca sa il inveti sa gandeasca analitic si sa isi rezolve singur conflictele. De exemplu, ii poti spune ca are abilitati foarte bune de a rezolva o problema si il poti intreba cum se pot juca toti acelasi joc. Un alt exemplu ar fi sa il intrebi cum considera ca ar trebui prietenii sa se descurce intr-o astfel de situatie.

2. Ofera-i impresii. Uneori, cand fac o treaba buna aplanand o situatie cu abilitatile lor de reconciliere, au nevoie de asistenta. Il poti invata pe copil lucruri despre prietenie si rezolvare a conflictelor, oferindui o parere despre situatiile in care se regaseste si despre comportamentul de care da dovada. De exemplu, daca doi copii se cearta pe o singura jucarie, le poti spune ca nu asta e felul in care ar vrea sa trateze situatia si ca ar trebui sa caute solutii ingenioase pentru a rezolva problema. Sau poti spune ca iti place cum lucreaza impreuna la gasirea unei solutii si ca trebuie sa continue tot asa.

3. Foloseste-te de momentele din care ai ce invata. Momentele din care ai ce invata sunt evenimente firesti si situatii care se intampla pur si simplu si iti ofera o oportunitate reala de a consolida ceva ce stiai deja. Cand inveti copiii despre prietenie, cauta acele momente ale zilei cand poti pune accentul pe ceva ce i-ai invatat, deja, despre acest concept. De exemplu, daca esti afara cu copiii si observi anumiti adulti certandu-se, foloseste-te de asta ca o oportunitate de a le vorbi despre rezolvarea conflictelor. Daca va uitati, in schimb, impreuna la un episod al unui serial si vedeti doua persoanje care nu sunt de acord, le poti vorbi copiilor despre cum respectivele personajele au manevrat situatia.

4. Fii de nadejde, nu autoritar. Copiii crescuti de parinti autoritari au tima de sine mai scazuta, pe langa faptul ca pot fi ostili, pot arata furie si caracter manipulant. Aceste trasaturi pot fi reale obstacole in calea dezvoltarii adecvate a copiilor si a relatiilor de durata a acestora. Ba chiar ar putea duce la probleme de sanatate mintala, mai tarziu. Un parinte autoritar este cel care evita discutiile legate de problemele care pot aparea si cel care controleaza anumite situatii prin pedeapsa. Un parinte de nadejde este cel care trateaza problemele cu caldura si compasiune. Acestia ghideaza un copil cu probleme de comportament prin intermediul discutiilor rationale si le ofera explicatii pentru motivele din spatele fiecarei reguli. Copiii crescuti intr-un astfel de mediu au un comportament mai putin agresiv, sunt mai siguri pe propria persoana si le este mult mai usor sa dezvolte prietenii frumoase.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...
Un copil depinde de familia sa din momentul in care s-a nascut. Legatura dintre el si parinti...