Cum se trateaza guta

Cum se trateaza guta

Guta este o forma comuna de artrita inflamatorie, cauzata de continutul excesiv de acid uric din tesutul incheieturilor.

Aceasta boala afecteaza mai ales barbatii, iar tratamentul poate fi extrem de lung si anevoios.

Iata cum se trateaza guta:

1. Simptomele gutei si factorii ce duc la agravarea bolii:  

Simptomele gutei sunt:

- Caldura, dureri, roseata si umflaturi la nivelul incheieturii unui membru, cum ar fi degetul mare de la picior, glezna sau genunchi.

- Durerea este resimtita in timpul noptii si are o intensitatea aproape de nesuportat.

- Descuamarea sau senzatii de mancarime a pielii din jurul incheieturilor afectate.

Factorii ce agraveaza guta:

Obezitatea si cresterea in greutate;

Consumul de alcool;

Hipertensiunea;

Anumite medicamente.

2. Tratarea gutei cu ajutorul medicamentelor:

Odihniti-va incheieturile afectate de guta. Acest lucru va ajuta la reducerea durerii si inflamatiei.

Luati medicamente antiinflamatorii, fara steorizi, cum ar fi ibuprofenul, naxoprenul si indometacina.

Luati medicamentul numit colchicina, ce se prezinta sub forma de tablete si care blocheaza inflamatia cauzata de cristalele de acid uric. Acest medicament reduce durerile cauzate de guta, in cazul pacientilor care sunt alergici la ibuprofen si s-a constatat ca poate preveni crizele de guta.

Tratati guta cu ajutorul corticosteroizilor, care reduc multe simptome ale acestei boli, cum ar fi durerile, roseata si inflamatiile. Aceste medicamente trebuie folosite atunci cand aveti guta la o singura incheietura, aveti o criza de guta, cand tratamentul cu ibuprofen nu da roade sau daca nu aveti voie sa luati naxopren.

3. Tratarea gutei prin regim alimentar:

Evitati alimentele ce pot cauza guta, cum ar fi:

Organele de animale: ficat, rinichi, fudulii si creier.

Carne rosie, cum ar fi baconul si carnea de vita, de miel sau de vanat.

Anghinarea, sardinele, scoicile, macroul si heringul;

Sosurile de carne;

Berea.

Limitati consumul de mancare cu un continut moderat de purine, cum ar fi fructele de mare, pestele si fulgii de ovaz.

Consumati alimente cu continut scazut de purine:

Legume cu frunze verzi;

Fructe si suc de fructe;

Paine din cereale procesate;

Ciocolata si cacao;

Unt, chefir, oua, branza;

Cafea, ceai si sucuri acidulate;

Nuci si unt din nuci.

Consumati alimente care ajuta la diminuarea simptomelor gutei, cum ar fi laptele degresat si semi-degresat si iaurtul semi-degresat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cristalele de acid uric apar atunci cand purinele(substante naturale gasite in toate celulele corpului) sunt in exces....
Indicatii terapeutice: Guta. Tratamentul concentratiilor plasmatice mari de acid uric de etiologie necunoscuta. - Profilaxia si tratamentul...
Krystexxa se utilizeaza pentru tratamentul gutei cronice (de durata) severe tofacee la pacientii adulti. Ce este Krystexxa?...