Esti barbat? Fa aceste analize medicale

Esti barbat? Fa aceste analize medicale

Orice om trebuie sa faca analize medicale macar o data pe an, daca vrea sa se mentina sanatos. In cazul barbatilor, controalele medicale care pot depista cancerul de colon, diabetul si chiar impotenta sunt esentiale. Doar depistate la timp, aceste afectiuni grave pot fi tratate eficient.

Bolile frecvente la barbati si testele de rigoare:

1. Cancer de piele. Aceasta examinare se face personal. Verifica orice semn de pe piele(, alunita, neg). Daca un asemenea semn isi modifica marimea, culoarea sau forma., mergi la dermatolog.

2. Cancerul la prostata este o boala care loveste foarte multi barbati, mai ales pe cei de varsta a treia. Testele pot depista boala, chiar inainte de a aparea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficient. Medicii urologi recomanda ca primul test de depistare a cancerului de prostata sa se faca dupa implinirea vastei de 40 ani. In situatia in care exista precedente in familie, chiar mai devreme trebuie facut testul.

3. Cancer de colon. Barbatii sunt mai expusi cancerului de colon decat femeile. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni maligni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 ani.

4. Cancer testicular. Aceasta boala specifica barbatilor se poate instala intre 20 si 54 ani. Fa testulc at de des poti. Prezinta un risc crescut barbatii care au avut cazuri similare in familie sau care au intampinat probleme cu testiculele necoborate in scrot. Te poti controla si singur: verifica daca in scrot exista noduli tari sau moi ori daca testiculul sufera modificari la nivel de forma sau marime.

5. HIV. Activarea virusului HIV duce la SIDA. Singura modalitate de a afla daca esti sau nu seropozitiv este sa-ti faci analizele de sange. O perioada de cel putin 6 luni de la presupusul moment al infestarii este posibil ca testul sa iasa negativ. Asa ca asteapta aproximativ jumatate de an din momentul in care banuiesti ca a aparut pericolul. Ai un risc crescut de a contracta virusul HIV daca: ai avut contacte sexule neprotejate (normale, orale, anale), esti consumator de droguri injectabile.

Citeste si: Barbati. Cum sa cresti nivelul de fertilitate

6. Diabet. Alimentatia si stilul de viata dezechilibrat pot duce in timp la diabet. Daca nu-ti masori sistematic glicemia, riscurile sunt si mai mari! Pot aparea complicatii cardiovasculare, boli de rinichi, atac vascular, orbire (din cauza deteriorarii vaselor de sange de pe retina), impotenta. Diabetul poate fi controlat, in special daca este depistat la timp, printr-un regim alimentar sanatos, miscare fizica, medicamentatie. Un barbat sanatos ar trebui sa-si faca testul glicemiei, dupa 45 ani, o data la 3 ani. Avand in vedere ca boala poate fi tranmisa genetic, cei cu asemenea cazuri in familie trebuie sa fac testul mai des si de tineri.

7. Glaucom. Aceasta boala a ochiului afecteaza nervul optic gradual pana cand se ajunge la orbire. Din pacate, efectul este ireversibil. In plus, foarte ingrijorator este faptul ca orbirea se poate instala chiar inainte ca barbatul sa-si dea seama de simptome. Fundul de ochi e testul cel mai bun pentru depistarea acestei afectiuni. Un barbat trebuie sa-si faca testul o data la 2-4 ani sub 40 ani, o data la 1-3 ani (intre 40 si 45 de ani), o data la 1-2 ani (55-64 de ani) si la fiecare 6-12 luni (peste 65 de ani).

8. Hipertensiune. Riscul de a avea tensiune marita creste odata cu inaintarea in varsta. Tensiunea arteriala mare mai poate fi cauzata de supraponderabilitate si de un regim de viata nesanatos. Hipertensiunea poate duce la complicatii grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular si blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai putin. Riscurile incep sa apara de la 140/90 in sus.

Simptomele cancerului de prostata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ce stim despre barbati? Sunt simpli, grijulii, chipesi, fara sa se ingrijeasca neaparat excesiv, microbisti, in mare...
Telina este un aliment foarte sanatos, indiferent in ce stare este consumata, atat pentru barbati, cat si...
Era tehnologiei moderne are avantajele si dezavantajele sale. Azi comunicam mai mult online, ceea ce inseamna ca...