Ce este si cum ajuta un tuseu rectal

Ce este si cum ajuta un tuseu rectal

Tuseul rectal(examinarea rectala) reprezinta o procedura medicala comuna prin intermediul careia medicul specialist examineaza canalul anal, ampula rectala si organele adiacente. Concret, proctologul va introduce un deget in recutl pacientului pentru a verifica daca exista vreo anomalie sau semn de afectiune medicala. Intotdeauna, mana medicului va fi protejata de manusile chirugicale in timpul testului!

Tuseu rectal - la ce ajuta acest test simplu?

- detectarea hemoroizilor. Multe persoane din era moderna sufera de asa ceva, din cauza vietii sedentare. Venele se inflameaza, practic, in zona rectala si anala;

- detectarea polipilor. Aceste cresteri anormale ale tesutului se vor simti prin efectuarea tuseului rectal.

- test de prostata. Barbatilor li se face acest test pentru a evalua marimea, forma si consistenta prostatei. Astfel, se poat identifica din fasa un cancer nedorit de prostata.

- evaluarea altor organe. Medicul poate evalua textura si marimea organelor din jurul rectului pentru a depista eventuala prezenta a umflaturilor, nodulilor sau a altor anomalii.

- evaluearea sfincterului anal. Vorbim despre muschi important pentru controlul scaunului;

- identificarea altor potentiale afectiuni. Tuseul rectal poate ajuta la diagnosticarea altor inflamatii si leziuni , precum fisurile anale;

Tuseu rectal - regulile de dinainte de test. Inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa se pregateasca, respectand anumiti pasi. Acestia iti vor fi prezentati in prealabil de catre medic:

- uneori, proctologul iti poate cere sa efectuezi o clisma inainte de tuseul rectal. Astfel intestinul gros va fi golit si prpcedura va fi mai simpla, rectul fiind mai usor de testat;

- igiena fara cusur. Spalarea zonala este importanta atat pentru succesul testului, cat si pentru tine. Nu ai vrea sa creezi o impresie negativa medicului specialist, chiar daca, probabil, el a vazut multe in cariera sa.

Tuseu rectal - cum se efectueaza testul? Medicul va utiliza un gel lubrifiant si va purta manusi pentru a face procedura mai confortabila si pentru a permite degetului sa se miste fara probleme in interiorul rectului fara a provoca disconfort. Relaxeaza-te si respira lent in timpul testului. Comunica fara jena cu medicul. Spune-i daca exista orice disconfort zonal. Medicul poate ajusta procedura pentru a inlesni confortul. In mod normal, vei simtit o usoara presiune zonala in timpul testului, insa nu o durere insuportabila.

Citeste si: Cum sa tratezi hemoroizii interni

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...