Cum sa tratezi coronavirusul

Cum sa tratezi coronavirusul

Termenul coronavirus face referire la o varietate de virusuri care pot provoca simptome respiratorii usoare sau severe. Majoritatea coronavirusurilor provoaca o afectiune similara cu o raceala obisnuita. Din pacate, unele forme, precum SARS, MERS si recentul 2019-CoV, pot pune viata in pericol. Daca traiesti sau ai calatorit recent intr-o zona afectata de una sau mai multe tulpini de coronavirus, ai grija cand apar simptome precum febra ridicata, tuse, respiratie dificila sau dureri de cap si articulare. Contacteaza imediat medicul!

CORONAVIRUS. SIMPTOME:

- nas infundat, secretii nazale abundente, durere in gat, febra, oboseala. Majoritatea tipurilor de coronavirus provoaca simptome asemanatoare racelilor usoare sau moderate, care, in general, nu dureaza mai mult de o saptamana. Doar medicul va identifica afectiunea!

- dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare. Unele coronavirusuri, cum ar fi virusul care provoaca SARS (sindromul respirator sever acut), pot provoca dureri asemanatoare celor din perioada gripei. Unele persoane ce sufera de SARS continua sa simta dureri musculare si articulare chiar si dupa ce dispar celelalte simptome!

- febra. Formele severe ale coronavirusului, cum ar fi SARS, MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) si noua tulpina 2019-nCoV(aparuta in Wuhan, China) incep adesea cu febra mare. O temperatura de peste 38 grade , dublata de frisoane si transpiratie abundenta, ar putea indica prezenta coronavirusului

- tuse si respiratie dificila. Unele forme de coronavirus, cum ar fi SARS, MERS si 2019-CoV, sunt caracterizate de simptome respiratorii severe. Acestea includ, de obicei, tusea si respiratia dificila, impreuna cu febra. In cazul SARS, tusea tinde sa se dezvolte in 2-7 zile de la inceperea simptomelor initiale (cum ar fi febra si durerile articulare). Tusea este de obicei uscata. Bolnavii cu MERS, SARS sau 2019-CoV se pot imbolnavi de pneumonie, care poate include simptome precum dureri toracice in timpul respiratiei, dificultati de respiratie, febra sau temperatura neobisnuit de scazuta a corpului, oboseala si o tuse cu flegme. Persoanele cu sistem imunitar slabit sau afectiuni medicale preexistente, cum ar fi cancerul, bolile de inima sau diabetul, sunt deosebit de vulnerabile la infectii cu coronavirus. Riscul major este, din pacate, decesul. De asemenea, bebelusii si persoanele in varsta prezinta riscul de a dezvolta complicatii, precum bronsita sau pneumonie.

- diaree si varsaturi. Uneori coronavirusurile pot cauza simptome gastro-intestinale. Poti avea un coronavirus, daca prezinri simptome ca greata, varsaturi sau diaree, mai ales daca ai, in acelasi timp, febra si probleme respiratorii. Simptomele gastrointestinale apar la 10-20% dintre persoanele cu SARS. Diareea si alte simptome gastro-intestinale pot aparea, de asemenea, in cazul bolnavilor cu MERS.

CORONAVIRUS. TRATAMENT. Din pacate, nu exista un tratament pentru coronavirus. Exista doar posibilitatea de a reduce simptomele. Virusul trece de la sine intr-un anumit numar de zile! Iata cateva metode prin care sa tratezi simptomele coronavirusului:

- mergi la medic. O infectie cu coronavirus poate deveni mortala, in special cand e o vorba despre o tulpina grava, precum MERS, SARS sau CoV 2019. Daca ai fost expus recent la o infectie cu coronavirus sau daca traiesti/calatoresti intr-o zona in care aceste virusuri sunt active, contacteraza medicul! Daca ai calatorit in Orientul Mijlociu, este foarte important sa raportezi orice contact cu camile(acestea poarta virusul MERS). De asemenea un recent focar de 2019-CoV originar din orasul Wuhan s-a raspandit in mai multe tari. Daca ai febra ridicata, tuse sau respiratie ingreunata , dupa o calatorie calatorit in orasul Wuhan, China, mergi imediat la Urgente.

- fa teste pentru depistarea coronavirusului. Daca prezinti simptome severe sau daca banuiesti ca ai fi putut contracta MERS, SARS sau CoV 2019, medicul iti va recomanda un test de laborator. Aceste test implica, de obicei, luarea unui esantion de sange, sputa (saliva si flegma) sau material dintr-un tampon introdus in nas/gat. In anumite situatii, medicul va recolta si o proba de scaun. Urmeaza izolarea , pentru a nu raspandi virusul. Daca medicul suspecteaza ca ai CoV 2019, analizele tale vor fi trimise Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC), deoarece sunt singurii in masura sa diagnosticheze noua tulpina aparuta in China.

- ingrijeste-te la domiciliu. Nu exista inca un tratament specific pentru infectiile cu coronavirus. Vorbim despre o infectie virala care nu poate fi vindecata cu antibiotice. Medicul te va trimite acasa, daca nu prezinti simptome severe care sa necesite spitalizare. Medicul iti va prescrie medicamente pentru tratarea simptomelor. Nu exista medicamente care sa omoare sau sa vindece virusul, asa ca tot ce poti sa faci este sa te ingrijesti acasa. Odihna va fi foarte importanta. Cu cat dormi mai mult, cu atat alungi virusul mai repede din organism. Acesta va lupta, practic, mult mai aprig impotriva infectiei. In plus, sa stai izolat in casa, inseamna sa nu risti infectarea altora. Ia-ti liber de la serviciu/scoala si dormi cat poti de mult! Te poti intoarce la activitatile cotidiene cam la 10 zile, dupa ce ai sapat de coronavirus(medicul va indica perioada exacta).

- ia medicamente impotriva durerii si a febrei. Acetaminofen (Tylenol), ibuprofen (Motrin, Advil) sau naproxen (Aleve) sunt indicate. Daca ai peste 18 ani, poti lua si aspirina. Daca ai sub aceasta varsta, nu lua aspirina, deoarece risti sa dezvolti o afectiune potential fatala numita Sindromul Reye.

- bea multe lichide. Este usor sa te deshidratezi atunci cand esti bolnav. Asa ca nu uita sa bei multa apa, suc si alte lichide naturale, pentru a combate deshidratarea.

CORONAVIRUS. COMPLICATII. Cea mai frecventa complicatie a infectiilor cu coronavirus este pneumonia. Printre simptomele pneumoniei se numara dureri in piept, tuse, febra mare cu frisoane, dificultati de respiratie, oboseala si greata sau varsaturi. Unele tipuri severe de coronavirus, cum ar fi MERS si 2019-CoV, pot provoca, de asemenea, insuficienta renala. Atentie la simptome precum urianrea rara si interupta, umflarea picioarelor, respiratie dificila, oboseala, slabiciune si stare de confuzie.

CORONAVIRUS. PREVENIRE

- limiteaza cat mai mult posibil contactul cu persoanele infectate. Multe tulpini de coronavirus pot fi raspandite de la o persoana la alta. Se pare ca virusul poate fi transmis chiar si de catre o persoana care nu prezinta simptome. Evita contactul cu o persoana pe care o suspectezi ca ar fi bolnava sau care chiar e bolnava. Spala-te intotdeauna bine pe maini, daca trebuie sa atingi o persoana infectata si nu uita sa porti o masca in preajma sa!

- evita contactul cu particulele din saliva/ mucusul unei persoane infectate. Tusea si stranutul favorizeaza raspandirea coronavirusului.

- stai departe de ferme si de zone cu animale salbatice. Multe coronavirusuri sunt raspandite de la animale la oameni. Cei mai comuni animali sunt zibetele(in China), dromaderii(in Orientul Mijlociu) si liliecii. Daca intri in contact cu animale de orice tip, in special in zonele in care coronavirusurile sunt o problema, spala-te intotdeauna bine pe maini.

- nu atinge animalele care sunt bolnave in mod evident. Majoritatea cazurilor de MERS sunt cauzate de contactul cu camile infectate. 

Observatie: Transmiterea coronavirusului de la animale la oameni este considerata rara, insa evolutia virusului poate schimba situatia.

- gateste  carnea si alte produse animale. 

- spala-te in mod regulat pe maini cu apa calda si sapun. Spalarea mainilor este una dintre cele mai bune metode de a preveni raspandirea coronavirusului si a altor boli. 

- evita sa iti atingi ochii, nasul si gura. Virusurile respiratorii precum cele din familia coronavirusului intra in corpul tau prin mucoasele de ,la nivelul ochilor, nasului si gurii.  Te poti proteja, tinnd mainile departe de fata, mai ales daca nu le-ai spalat recent.

- curata si dezinfecteaza toate obiectele si suprafetele pe care le-a atins o persoana bolnava. Astfel vei impiedica raspandirea bolii. Foloseste 240 ml de inalbitor amestecat cu circa 4 litri de apa. Inmoaie o carpa curata in amestec si sterge bine zonele problematice.

- spala imediat vasele folosite de o persoana infectata.

- spala obiectele de pat(perne, cearsafuri) folosite de persoana infectata.

- foloseste masca. Indiferent daca esti infectat sau nu, e bine sa porti o masca. Aceasta va opri raspandirea virului prin tuse sau stranut!

Citeste si: Ce este coronavirusul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Noul coronavirus a creat panica pe tot Mapamondul! Sau mai bine zis, canalele de stiri din intreaga...
Coronavirusurile reprezinta o subfamilie de virusuri. Acestea pot provoca simptome precum scurgeri nazale, tuse, dureri in gat...
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...