Ce este coronavirusul

Ce este coronavirusul

Coronavirusurile reprezinta o subfamilie de virusuri. Acestea pot provoca simptome precum scurgeri nazale, tuse, dureri in gat si febra. In situatii extreme, ultimul tip de coronavirus, cel descoperit in China la finele anului trecut, poate provoca pneumonie.

Tipuri de coronavirusuri:

- alfacoronavirusurile infecteaza liliecii, porcii (virusul diareei epidemice porcine) si omul (rinofaringita datorata virusului HcoV-229E);

- betacoronavirusurile circula in principal la lilieci, dar unele pot provoca sindroame respiratorii severe la om: coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si coronavirusul sindromului respirator acut sever din Asia (SARS-CoV).

- amacoronavirusurile sunt in principal virusuri aviare.

- deltacoronavirusurile (Deltacoronavirus) - virusuri aviare si porcine.

- coronavirus 2019-nCoV este cel mai nou tip de coronavirus, descoperit la sfarsitul anului trecut in Wuhan, China. Aceste poate provoca pneumonie la om!

2019-nCov. Raspandire:

- contact direct cu o persoana bolnava(tuse, stranut):

- contact cu suprafete contaminate. Nu este cunoscut , insa, cat rezista aceasta forma de coronovirus in afara corpului;

- posibila raspandire aeriana, similara cu cea a SARS;

- prin fecale. Sars a fost raspandit astfel. Asa ca e posibil ca si 2019-nCoV sa se raspnadeasca similar.

2019- nCov. Perioada de incubatie, adica timpul necesar de la momentul infectarii pana la primele simptome, nu este inca cunoscuta. Multi oameni de stiinta spun ca ar fi vorba de 14 zile. Nu este clar daca o persoana este contagioasa in perioada de incubatie.

2019- nCov. Metode de prevenire:

- purtarea unei masti de catre persoanele sanatoase si chiar de catre cele bolnave

- ingrijitorii sau persoanele care locuiesc in aceeasi casa cu un bolnav trebuie sa poarte, de asemenea, masti de unica folosinta, impreuna cu manusi de unica folosinta, atunci cand intra in contact cu lichidele corporale ale pacientului.

- in spitale se vor folosi masti N95. Acestea sunt speciale. Se monteaza pe fata si creeaza un sigiliu ce filtreaza 95% din particulele care au cel putin 0,3 microni in diametru. momentan, nu se cunoaste dimensiunea particulelor de coronavirus 2019. Virusul SARS, spre exemplu, are un diametru de 0,1 microni.

- spalarea corecta a mainilor. Spala-te pe maini cu apa si sapun inainte de a manca, dupa utilizarea baii
si dupa suflarea nasului, tuse sau stranut, inainte si dupa ingrijirea unui prieten bolnav sau a unui membru al familiei.

2019- nCov. Tratament. Nu exista un tratament specific pentru noul virus si nici un vaccin care sa-l previna. Institutele nationale de sanatate au confirmat ca se afla in etapele preliminare ale cercetarii pentru a dezvolta un vaccin.

2019- nCov. Poate fi distrus virusul prin dezinfectare? Da. Agentii de curatare pot include un dezinfectant de uz casnic. Poti face si o versiune de casa, folosind o lingura de inalbitor la un sfert de apa. Sterge bine cu o carpa curata toate suprafetele din casa!

Citeste si: Cum sa te feresti de raceala si gripa. Curata bine aceste obiecte

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Noul coronavirus a creat panica pe tot Mapamondul! Sau mai bine zis, canalele de stiri din intreaga...
Termenul coronavirus face referire la o varietate de virusuri care pot provoca simptome respiratorii usoare sau severe....
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...