Cum sa scazi nivelul de creatinina

Cum sa scazi nivelul de creatinina

Creatinina este un produs rezidual care se gaseste in sangele si urina oricarui om. In mod normal, rinichii filtreaza excesul de creatinina din sange. Desi nivelul ridicat al creatininei nu este daunator in sine, aceasta crestere poate reprezenta un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi boala cronica de rinichi. Daca un test de sange sau de urina arata niveluri ridicate de creatinina, este necesara identificarea cauzei prin diagnosticare. De asemenea, creatinina poate fi scazuta si schimband anumite rutine.

Cum sa scazi nivelul de creatinina:

1. Identifica si trateaza problema de baza. Nivelurile ridicate ale creatininei sunt de obicei cauzate de o afectiune de baza. Pentru a reduce nivelul creatininei in mod permanent si pentru a va imbunatati sanatatea generala, medicul trebuie sa descopere aceasta afectiune. Iata lista de cauze comune pentru un nivel ridicat de creatinina:

- boala cronica de rinichi;

- leziuni ale rinichilor din cauza diabetului zaharat sau a hipertensiunii arteriale;

- anumite medicamente care afecteaza functia rinichilor;

- deshidratare;

- insuficienta cardiaca;

- guta;

- exercitii intense pe o perioada lunga de timp.

2. Consuma suficiente lichide, in special apa. Medicii recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa in fiecare zi. Doar asa vei mentine inichii sanatosi. Nevoile exacte variaza, insa, in functie de factori precum varsta, sexul, greutatea, starea generala de sanatate si nivelul de activitate. Deshidratarea poate determina cresterea nivelului creatininei. Daca ste afli pe dializa pentru o boala renala severa, medicul iti va recomanda cata apa si alte trebuie sa consumi. Cel mai probabil, va fi necesar sa restrictionezi consumul de lichide si sa urmezi alte cerinte dietetice speciale.

3. Dormi suficient. Daca somnul este intrerupt frecvent sau daca dormi mai putin de 6 ore pe noapte, sanatatea rinichilor va avea de suferit, iar nivelul de cratinina va creste. Dormi minimum 7 ore pe noapte(maximum 9). In cazul in care suferi de insomnii, contacteaza medicul pentru un tratament.

4. Foloseste remedii pe baza de plante. Unele ierburi si suplimente ar putea sprijini o mai buna functionare a rinichilor. Nu lua niciun supliment pana nu ceri aprobarea medicului, mai ales daca ai probleme cunoscute cu rinichii sau alte afectiuni grave. Pot scadea niveul de creatinina:

- ceaiul verde. Desi nu exista inca multe date care sa sustina acest lucru, unele studii sugereaza ca extractul de ceai verde poate imbunatati functia rinichilor si poate reduce nivelul creatininei;

- ceaiul de musetel. Desi nu este clar de ce musetelul reduce nivelul creatininei, unii medici speculeaza ca aceasta se poate datora proprietatilor antioxidante ale acestei plante;

- extractul de frunze de papadie. Este posibil ca frunza de papadie sa ajute la imbunatatirea sanatatii rinichilor si la reducerea nivelului de creatinina. Totusi, ai grija cum administrezi aceste suplimente daca suferi de boala cronica de rinichi, deoarece sunt bogate in potasiu;

- suplimentele de salvie pot imbunatati functia rinichilor si pot reduce nivelul creatininei;

- unele tipuri de suplimente de urzica pot ajuta la scaderea nivelului creatininei. Nu lua astfel de suplimente daca suferi de boala cronica de rinichi. Sunt bogate in fosfor si potasiu, asa ca ar putea face mai mult rau decat bine.

5. Limiteaza consumul de sodiu. Prea multa sare in dieta ta poate creste nivelul creatininei. Excesul de sodiu este dur pentru rinichi. De asemenea, poate contribui la alte probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala si retentia de lichide. Daca nivelul creatininei este prea mare, reducerea cantitatii de sare poate ajuta. O dieta fara/cu putina sare va fi de ajutor. Gatesteste inlocuind sarea cu alte condimente aromate, cum ar fi usturoiul, boiaua sau coaja de lamaie. Doza zilnica recomandata de sare este de 2.300 mg.

6. Atentie la aportul de proteine! O dieta bogata in proteine poate creste nivelul creatininei. Consumul in exces de carne gatita sau de alte alimente bogate in proteine poate determina acumularea creatininei in organism. Daca e necesar, se trece la o dieta saraca in proteine( in cazul insuficientei renale cronice). Nu face modificari drastice ale aportului de proteine fara a primi sfatul medicului. Proteinele sunt importante pentru mentinerea nivelului de energie si a musculaturii sanatoase.

7. Consuma fructe si legume. O dieta bogata in fructe si legume poate imbunatati sanatatea rinichilor. Unii experti recomanda dietele vegetariene pentru a reduce nivelurile ridicate de creatinina si pentru a reduce riscul de boli renaleTotusi, o astfel de dieta include si riscuri, asa ca apuca-te de ea doar dupa ce consulti medicul. Cresterea aportului de fructe si legume fara a elimina complet carnea din dieta poate fi suficienta pentru a imbunatati sanatatea rinichilor. Daca treci o dieta vegetariana, poate fi necesar sa iei suplimente, cum ar fi vitamina B 12, pentru ca organismul sa primeasca toate vitaminele si mineralele necesare. De asemenea, medicul te va ajuta sa alegi surse de proteine sanatoase, pe baza de plante.

8. Evita alimentele bogate in fosfor. Rinichii pot intampina dificultati in procesarea fosforului. Daca nivelurile ridicate ale creatininei sunt cauzate de o boala de rinichi, reducerea concentratiei de fosfor e benefica. Alimentele bogate in fosfor sunt:

- cele foarte procesate, cum ar fi hrana de tip fast-food sau preparatele preambalate;

- unele tipuri de branza, inclusiv branza tartinata la conserva sau in borcane, branza americana etc;

- carnea cu adaos de lichide sau arome (de exemplu, carnea marinata si mezelurile procesate);

- multe marci de sucuri, bauturile pentru sportivi/e, bauturile enegizante si alte bauturi preambalate;

- lactatele;

- ciocolata si caramelul

- painea rapida si produsele similare de copt, cum ar fi biscuitii si briosele.

9. Controleaza nivelul de potasiu din sange. Boala cronica de rinichi poate produce un dezechilibru in gestionarea nivelului de potasiu. Problemele cu rinichii pot schimba modul in care corpul proceseaza aceste element. Daca nivelul creatininei este prea mare, exista sanse mari ca si nivelul de potasiu sa fie prea ridicat. Desi modificarea cantitatii de potasiu din dieta nu va avea un impact direct asupra nivelului creatininei, medicul poate recomanda in continuare fie cresterea, fie scaderea potasiului din dieta pentru a imbunatati sanatatea rinichilor. Daca ti se recomanda o dieta cu continut scazut de potasiu, stai departe de alimente precum fructele confiate, bananele, pepenii, leguminoasele (mazare si fasole), produse din tarate si multe tipuri de verdeata. Unele tipuri de carne, cum ar fi carnea de vita, pui si somon, sunt, de asemenea, bogate in potasiu. Alimentele cu continut scazut de potasiu sunt: anumite fructe precum merele, fructele de padure, strugurii, perele si ananasul, precum si urmatoarele legume: varza, conopida, broccoli crud, sparanghelul, castravetii si varza kale. Pastele, orezul si painea alba sunt, de asemenea, sarace in potasiu. Nu modifica aportul de potasiu fara a va consulta medicul! Excesul sau deficitul sunt la fel de periculoase in caz de insuficienta renala cronica.

10. Foloseste eficient suplimentele cu creatinina. Aceste suplimente ajuta la dezvoltarea muschilor prin cresterea nivelului de creatinina. Daca urmezi doza recomandata , este putin probabil sa apara probleme. Insa, in cazul depasirii dozei recomandate, cratinina poate creste. In cazul bolii de rinichi, este posibil ca suplimentele cu creatinina sa agraveze problemele functiei renale.

11. Atentie la alte medicamente! Unele medicamente pot creste nivelul creatininei. Desi acest efect secundar nu este daunator, poate fi o problema daca incerci sa obtii o evaluare precisa a functiei renale. Transmite-i medicului daca iei:

- cimetidina, un medicament utilizat pentru a trata ulcerele si arsurile la stomac;

- trimetoprim, un tip de antibiotic;

- pirimetamina, un medicament antiparazitar;

- salicilati, cum ar fi aspirina, Tylenol (acetaminofen) sau ibuprofen;

- corticosteroizi;

- unele tipuri de suplimente de vitamina D;

- fenacemida, un tip de medicament anticonvulsivant(antiepileptic);

- unele medicamente (cum ar fi anumite antibiotice si analgezice) pot fi, de asemenea, daunatoare rinichilor, asa ca medicul trebuie sa stie ce iei.

12. Ia medicamente specifice. Unele medicamente pot ajuta la scaderea nivelului creatininei. Majoritatea acestor medicamente trateaza cauza de baza si mai putin sunt axate pe reducerea directa a creatininei din organism. Medicul va identifica, asadar mai intai cauza, apoi va prescrie medicamentul potrivit. Doua exemple:

- medicamentele care controleaza glicemia, cum ar fi repaglinida, pot ajuta la imbunatatirea functiei rinichilor, daca nivelurile ridicate ale creatininei sunt cauzate de diabet;

- hipertensiunea arteriala poate afecta rinichii, determinand cresterea nivelului creatininei. Daca hipertensiunea arteriala este de vina, medicul va prescrie un medicament, cum ar fi benazepril, pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a-ti proteja rinichii.

13. Fa exercitii fizice sigure. Exercitiile fizice intense pot creste nivelul creatininei. in timpul unui astfel de exercitiu, muschii elibereaza creatinina in sange. Desi aceasta nu este neaparat o problema, nivelul de creatinina va fi mai mare la o testare specifica. Medicul iti va recomanda ce fel de exercitii sunt potrivite pentru tine. Nu pica in cealalta extrema, adica sa devii sedentar/a!

14. Ia in considerare Terapia cu laser rece (Terapie cu laser de nivel scazut). Unele studii sugereaza faptul ca acest tip de terapie poate revitaliza rinichii, imbunatatind abilitatile lor generale de functionare. Ca rezultat, rinichii vor filtra mai bine creatinina. Tot medicul va decide daca terapia cu laser rece este buna pentru tine.

15. Fa dializa, daca suferi de o boala renala severa. Daca suferi de boala renala severa sau insuficienta renala, medicul poate recomanda dializa. Acest tratament ajuta la filtrarea sangelui si la eliminarea toxinelor atunci cand rinichii sunt prea grav afectati pentru a o mai face. Nivelul de creatinina va fi monitorizat pentru a se determina tipul de tratament: unele mai putin agresive sau dializa.

Citeste si: Cum sa mentii rinichii sanatosi. Consuma aceste alimente

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dermatita seboreica este o afectiune comuna a pielii care afecteaza in mare masura scalpul. Boala poate provoca...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, ce afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...