Cum sa tratezi angina pectorala. Imbunatatirea stilului de viata

Cum sa tratezi angina pectorala. Imbunatatirea stilului de viata

Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe tipuri de angina pectorala, clasificarea fiind efectuata pe baza cauzelor, simptomelor si gravitatii. In general, oamenii descriu angina pectorala ca pe o presiune, o greutate, o strangere sau o durere in piept.

Durerea anginoasa poate chiar sa se simta ca o indigestie. Simptomele mai putin frecvente ale acestei afectiuni sunt: oboseala, dificultatile de respiratie, ametelile, greata, varsaturile si palpitatiile. Angina este, de obicei, un semn al unei boli de inima, cum ar fi boala coronariana. Acest fenomen se decalnseaza atunci cand placile de aterom(depuneri de colesterol) se acumuleaza in interiorul arterelor, incetinind sau limitand fluxul de sange catre inima. Cand fluxul sanguin este restrictionat, creste riscul de a face atac de cord. In multe cazuri, gestionarea anginei pectorale se poate face cu remedii la domiciliu si cu modificari ale dietei si stilului de viata.

Important: Nu te apuca de diverse tratamente pana nu mergi la medic. Dupa diagnosticare, specialistul iti va indica tratamentul/ele potrivit/e. Asadar, acest articol nu tine locul unei retete, ci are doar rol informativ!

Cum sa tratezi angina pectorala. Imbunatatirea stilului de viata:

1. Bea multa apa. Apa ajuta la eliminarea excesului de sodiu care provoaca hipertensiune arteriala. Aceste probleme duc adesea la angina si boli coronariene:

- bea minimum 2 litri de apa pe zi. Daca esti mai corpolent/a sau chiar masiv/a, creste cantitatea cu macar un litru/zi;

- in cazul in care consumi bauturi cu cofeina, e necesar un litru de apa pentru fiecare cana de cofeina;

- daca iei medicamente pentru subtierea sangelui sau diuretice pentru durerea angina, intreaba medicul cata apa ar trebui sa bei in mod cotidian. Lipsa de apa poate duce si la deshidratare. Deshidratarea poate provoca dureri de cap, iritabilitate, ameteli, batai neregulate ale inimii si dificultati de respiratie;

- bauturile pentru sportivi fara cofeina, fara glucoza si cu electroliti pot ajuta si la atenuarea deshidratarii.

2. Dormi suficient. Somnul insuficient a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate si stres cronic, toate acestea putand provoca dureri de angina si pot creste riscul de boli de inima. Studiile arata ca privarea de somn poate slabi sistemul imunitar, poate creste productia de hormoni de stres, poate expune organismul unui risc mai mare de boli cronice si poate scadea speranta de viata. Daca suferi de apnee sau insomnie, medicul iti va oferi tratamentul potrivit. Alte moduri de imbunatatire a somnului:

- evita cofeina, nicotina, alcoolul si bauturile zaharoase cu 4-6 ore ore inainte de culcare;

- stai intr-un mediu linistit, intunecat si racoros. Foloseste perdele groase si eventual o masca de ochi pentru somn. Lumina este un semnal puternic care transmite creierului ca este timpul sa se trezeasca. Pastreaza, de asemenea, temperatura in dormitor intre 18,3 pana la 23,9 grade Celsius;

- foloseste saltea si perne confortabile. Schimba cearsafurile si fetele de perna des;

- incercarile chinuite de a a dormi duc la frustrare si nervozitate. Daca nu adormi dupa 20 de minute, ridica-te din pat, mergi in alta camera si fa ceva relaxant pana cand esti suficient de obosit/a;

- evita activitati precum munca sau exercitiile fizice cu 3-4 ore inainte de culcare. Activitatile stresante din punct de vedere fizic si psihologic pot determina organismul sa secrete hormonul stresului( cortizol), care este asociat cu cresterea nivelului de atentie. Incearca, in schimb, sa muzica relaxanta sau sa citesti ceva usor inainte de ora de culcare;

- daca suferi si de insuficienta cardiaca congestiva, poate fi necesar sa ridici culcusul cu perne, asstfel incat capul sa fie deasupra inimii.

3. Evita sederea(statul pe scaun) pentru perioade lungi. Sedentarismul creste foarte mult riscul de durere de angina si alte boli de inima. Nu sta prea mult la birou, la tv sau pe scaunul soferului! Chiar daca muncesti mult, ia-ti pauze scurte in care sa te plimbi usor sau macar sa te ridici in picioare. Activitatea musculara necesara pentru a sta in picioare declanseaza procese importante legate de descompunerea grasimilor si a zaharurilor in organism. Cand stai jos, aceste procese se blocheaza.

4. Evita stresul.O cantitate mica de stres e chiar benefica. Cand nivelul creste, insa, pot aparea probleme precum: tensiune arteriala, anxietate, batai neregulate ale inimii, sistem imunitar slabit, angina si, in cazuri severe, atacuri de cord. Pe masura ce oamenii imbatranesc, relaxarea devine din ce in ce mai dificila. Pentru a evita stresul, practica exercitii de meditatie precum yoga si tai chi, fa-ti timp pentru recreere si asigura-te ca te odihnesti suficient. Alte modalitati mai simple de a reduce stresul sunt:

- gandirea pozitiva;

- prioritizarea activitatilor si eliminarea sarcinilor inutile;

- reducerea utilizarii dispozitivelor electronice;

- rasul zilnic. Cercetarile au relevat faptul ca umorul reprezinta o modalitate eficienta de a face fata stresului acut.

- asculta muzica relaxanta.

5. Fa exercitii fizice moderate. Exercitiile fizice regulate sunt benefice pentru persoanele cu angina stabila, deoarece ajuta la reglarea tensiunii arteriale crescute, colesterolului, diabetului si obezitatii. Exercitiile aerobe, in special, cresc fluxul de sange si oxigen catre inima in timpul repausului si atunci cand faci lucruri de zi cu zi, cum ar fi urcatul scarilor sau caratul sacoselor de cumparaturi. De asemenea, ajuta la reducerea hormonului de stres, avand un impact pozitiv asupra sanatatii mentale. Nu manca timp de doua ore inainte de a face miscare. Bea multe lichide inainte, in timpul si dupa antrenament. Daca ti s-a prescris nitroglicerina, tine-o mereu cu tine, mai ales in timpul exercitiilor fizice.

6. Monitorizeaza tensiunea arteriala. Bataile neregulate ale inimii, tensiunea arteriala ridicata / scazuta si stresul sporit pot declansa dureri de angina si, in cazuri severe, pot provoca atac de cord. Cumpara(de rpeferat din farmacii) un tensiometru . Acesta iti va masura tensiunea arteriala. Aceasta se ia astfel: cu bratul la nivelul inimii si picioarele pe podea, cu spatele sprijinit si picioarele in pzoitie fireasca(nu le incrucisa). Cel mai bine ar fi sa masori tensiunea arteriala dupa o odihna de cel putin cinci minute. Aceasta nu se ia imediat dupa ce ai experimentat stres, exercitii fizice, ai fumat, ai mancat sau ai baut cafea. Daca tensiometrul indica o valoare mai mare de 120/80 mmHg, este posibil sa suferi de hipertensiune arteriala moderata. Daca arata o valoare mai mare de 140/90 mmHg, probabil suferi de i tensiune arteriala crescuta si ar trebui sa mergi la cardiolog.

7. Aplica o compresa calda. Inmoaie un mic prosop in apa calduta (40–45C). Stoarce prosopul. Intinde-te pe sapte si aplica prosopul cald pe piept sau pe spate)la mijloc), timp de 20-25 minute. Astfel vei imbunatati circulatia in artere, iar spasmele se vor reduce, ceea ce inseamna o ameliorare a durerii anginoase in 5-10 minute. Daca durerea este severa, provoaca ameteli sau dificultati de respiratie, solicita rapid asistenta medicala.

8. Fa dusuri calde. Dusul cu apa calduta (40–45°C) va ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea durerilor musculare, scazand astfel sansa de aparitie a anginei pectorale. Fa 2-3 astfel de dusuri pe saptaman. Nu se recomanda dusurile frecvente sau mai lungi de 15 minute, deoarece pot provoca uscarea pielii.

9. Renunta la fumat. Fumatul, inclusiv cel pasiv, expunerea la monoxid de carbon si consumul sub orice forma de nicotina pot agrava simptomele durerii anginoase. De asemenea, pot provoca hipertensiune arteriala si batai neregulate ale inimii, ingustand vasele de sange.

10. Limiteaza consumul de alcool. O cantitate moderata de alcool, fie ca este vorba de vin, bere sau diverse bauturi spirtoase, poate ajuta la scaderea riscului de boli de inima si afectiuni asociate precum angina pectorala. Totusi, alcoolul consumat cu moderatie. Daca suferi de angina, hipertensiune arteriala, colesterol crescut, aritmie (batai neregulate ale inimii) sau diabet, ar trebui sa nu beo mai mult de un pahar pe zi, daca esti femeie si maximum doua, daca esti barbat. Urmatoarele categorii ar trebui sa evite consumul de alcool: femei insarcinate sau care alapteaza, persoane cu antecedente familiale de alcoolism, persoanele cu boli hepatice , persoanele care iau medicamente ce interactioneaza cu alcoolul.

Citeste si: Suferi de HIPERTENSIUNE? Iata cum o poti reduce in cateva minute

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...
Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...
Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...