Cum sa tratezi angina pectorala. Schimbarea dietei

Cum sa tratezi angina pectorala. Schimbarea dietei

Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe tipuri de angina pectorala, clasificarea fiind efectuata pe baza cauzelor, simptomelor si gravitatii. In general, oamenii descriu angina pectorala ca pe o presiune, o greutate, o strangere sau o durere in piept.

Durerea anginoasa poate chiar sa se simta ca o indigestie. Simptomele mai putin frecvente ale acestei afectiuni sunt: oboseala, dificultatile de respiratie, ametelile, greata, varsaturile si palpitatiile. Angina este, de obicei, un semn al unei boli de inima, cum ar fi boala coronariana. Acest fenomen se declanseaza atunci cand placile de aterom(depuneri de colesterol) se acumuleaza in interiorul arterelor, incetinind sau limitand fluxul de sange catre inima. Cand fluxul sanguin este restrictionat, creste riscul de a face atac de cord. In multe cazuri, gestionarea anginei pectorale se poate face cu remedii la domiciliu si cu modificari ale dietei si stilului de viata.

Important: Nu te apuca de diverse tratamente pana nu mergi la medic. Dupa diagnosticare, specialistul iti va indica tratamentul/ele potrivit/e. Asadar, acest articol nu tine locul unei retete, ci are doar rol informativ!

Cum sa tratezi angina pectorala. Schimbarea dietei:

1. Evita alimentele inflamatorii. Alimentele care provoaca inflamatie pot creste riscul de aparitie a bolilor de inima, diabetului, hipertensiunii arteriale si colesterolului ridicat. Ele pot provoca, de asemenea, indigestie, balonare, stres si depresie, toate acestea putand declansa durerea anginoasa. Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate in grasimi saturate, care pot provoca coagularea sangelui, ingustarea vaselor de sange, crescand riscul de atac de cord la persoanele cu angina pectorala. Evita pe cat posibil urmatoarele alimente:

- carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, gogosile si alte produse de patiserie;

- prajeli;

- bauturi indulcite cu zahar, precum carbogazoasele si bauturile energizante;

- carne rosie si carne procesata;

- margarina;

- untura.

2. Mananca anumite fructe pentru a imbunatati sanatatea inimii. Unele fructe pot fi eficiente in amelioarea durerii anginoase. Deoarece sunt bogate in antioxidanti, ajuta la purificarea si subtierea sangelui, eliminarea toxinelor si imbunatatirea circulatiei sangelui. Ele sunt, de asemenea, o sursa bogata de minerale esentiale, vitamine si nutrienti. Aceste fructe pot ajuta la cresterea imunitatii si a elasticitatii vaselor de sange. Fructele din aceasta categorie sunt: strugurii, ananasul, capsunile, cirele, afinele, rodiile, portocalele si merele .

3. Mananca legume care pot ajuta la reducerea durerii. Legumele care sunt surse bogate de minerale, vitamine si nutrienti pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol, reducerea inflamatiei si reglarea fluxului de sange pentru a reduce riscul de durere pectorala si alte boli de inima. Legumele bune in acest sens sunt:

- cele cu frunze(spanac, gulie, salata vere, varza etc);

- broccoli;

- fasole verde;

- morcovi;

- rosii.

4. Creste aportul de alimente bogate in acizi grasi esentiali. Ouale, pestele si carnea slaba de pasare contin acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6. Acesti acizi ajuta la scaderea colesterolului rau care poate provoca obezitatea si formarea placii in artere. De asemenea, ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea circulatiei sangelui si a functiei imunitare. Acesti factori vor ajuta la reducerea riscului de boli de inima, atac de cord si angina. Alimentele bogate in acizi grasi omega-3 sunt:

- oua;

- seminte de in;

- peste gras, cum ar fi somonul, tonul, macroul si crevetii;

- carne de pasare, cum ar fi de pui, de prepelita si de curcan;

- nuci, migdale si nuci de Brazilia.

5. Foloseste ulei alimentar sanatos. Unele uleiuri vegetale precum cel din seminte de in, canola, masline si soia sunt bogate in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, care ajuta la reducerea colesterolului si la reducerea riscului de boli de inima.

6. Adauga miere in dieta. Constituentii fenolici din miere, cum ar fi quercetina, acacetina si galangina, pot ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare. Flavonoidele din miere pot, de asemenea, sa scada riscul altor afectiuni cardiace. Mierea poate, asadar, imbunatati circulatia sangelui, furnizeaza oxigen in sange si poate imbunatati functionarea organelor. De asemenea, poate scadea nivelul de grasime din artere, reducand astfel posibilitatea de aparitie a durerii anginoase. Mierea pe care o consumi nu ar trebui sa contina zaharuri adaugate! Acestea pot creste riscul de diabet atunci cand sunt utilizate pentru o perioada lunga de timp.

Cum sa tratezi angina pectorala. Suplimente:

1. Vitamina C este un antioxidant natural important care ajuta in cresterea imunitatii, gestioneaza nivelul de zahar din sange si stimuleaza refacerea celulelor. Vitamina C scade, de asemenea, riscul aparitiei diferitelor boli cronice, inclusiv durerea anginoasa si bolile coronariene. Desi deficienta de vitamina C este rara, poate afecta foarte mult sistemul imunitar. Vitamina C poate fi luata ca supliment alimentar cu o doza recomandata de 500 mg impartita in 2-3 doze/zi. De asemenea, poti lua vitamina C din alimente precum:

- ardei dulci rosii sau verzi;

- citrice precum portocale, pomelo, grapefruit, lime sau sucuri neconcentrate;

- spanac, broccoli si varza de Bruxelles;

- capsuni si zmeura;

- rosii;

- mango, papaya si pepene galben.

Important! Fumatul consuma vitamina C din organism. Asadar, daca esti fumator vei avea nevoie de un supliment de 35 mg/zi pe langa necesarul recomandat!

2. Niacina este o forma de vitamina B3 folosita pentru a imbunatati fluxul sanguin si pentru a reduce nivelul colesterolului rau. Colesterolul ridicat determina acumularea placii in artere. Scaderea colesterolului reduce riscul de angina si boli de inima. Niacina poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange.Doza recomandata de niacina este de 14 pana la 18 mg pe zi, indiferent daca este luata ca supliment sau dintr-0 sursa alimentara. Persoanele cu boala coronariana, angina severa sau instabila nu ar trebui sa ia niacina, daca nu se afla sub supravegherea medicului. Supradozele pot creste riscul problemelor de ritm cardiac. Cele mai bune surse alimentare de vitamina B3 se gasesc in sfecla, drojdie de bere, ficat si rinichi de vita, peste(mai ales pestele-spada) ton, seminte de floarea soarelui si arahide. Painea si cerealele sunt, de obicei, imbogatite cu niacina. In plus, alimentele care contin triptofan, un aminoacid pe care organismul il transforma in niacina, sunt carnea de pasare, carnea rosie, ouale si produsele lactate. Nu in ultimul rand, niacina este disponibila sub forma de tableta /capsula. Nu lua suplimente de niacina, decat la recomandarea medicului!

3. Magneziul este un nutrient necesar pentru multe functii ale corpului, contribuiand la producerea de energie. Regleaza anxietatea, stresul, oboseala cronica si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase, a colesterolului si a nivelurilor de zahar din sange pentru a reduce riscul de angina si alte boli de inima. Deficitul de magneziu poate slabi, de asemenea, sistemul imunitar. Sursele alimentare bogate in magneziu sunt somonul, macroul, tonul, ciocolata neagra, nucile, semintele, orezul brun, lintea, soia, fasolea neagra, nautul, avocado si bananele. Calciul poate inhiba absorbtia suplimentelor de magneziu, asa ca este mai bine sa folosesti forme precum bicarbonatul de magneziu si oxidul de magneziu. Se recomanda administrarea a 100 mg de suplimente de magneziu de 2-3 ori pe zi. Adultii ar trebui sa primeasca cel putin 280-350 mg de magneziu in fiecare zi. Simptomele deficitului de magneziu sunt: agitatie si anxietate, sindromul picioarelor nelinistite, tulburari de somn, iritabilitate, greata si varsaturi, ritm cardiac anormal, tensiune arteriala scazuta, confuzie, spasme musculare si slabiciune, hiperventilatie, insomnie si chiar convulsii. Pe de alta parte, excesul de magneziu poate provoca efecte adverse, reducand absorbtia de calciu.

4. Resveratrolul este un compus activ care se gaseste in struguri, samburi de struguri si fructe de padure. S-a demonstrat stiintific faptul ca are efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, a nivelului de grasime din artere, gestionand si prevenind astfel durerea anginoasa. Resveratrolul este disponibil sub forma de extract lichid, capsule sau tablete in majoritatea farmaciilor. Doza recomandata este de 30 pana la 45 mg dupa mese, de 3 ori pe zi.

Citeste si: Cum sa tratezi angina pectorala. Imbunatatirea stilului de viata

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...
Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...
Angina pectorala reprezinta o durere in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre inima. Exista mai multe...