Tehnici care te ajuta sa uiti

Tehnici care te ajuta sa uiti

Uitam de multe ori lucruri importante, dar ne amintim, chiar si dupa o perioada lunga, momente dureroase, care nu ne fac bine. Spre exemplu, poti uita unde ai pus cheile de la casa, desi le aveai in mana in urma cu 10 minute, dar iti poate ramane in minte amintirea fostei iubiri, ani buni, ravansindu-te cand ti-e lumea mai draga. Totul este despre creierul uman, singurul organ despre care oamenii de stiinta au descoperit prea putine lucruri.

Nu exista niciun medicament care sa poata stoca memoria si nicio strategie clara de uitare a momentelor nedorite din vietile noastre. Din fericire, sunt cateva tehnici care ne pot ajuta sa uitam atunci cand ne dorim asta. E nevoie de exercitiu si de vointa.

Cenzureaza amintirea negativa, in mod repetat. Daca vrei sa-ti amintesti numarul de telefon al mamei tale, probabil ca il vei repeta de cateva ori pentru a-l memora. Tehnica de a uita functioneaza fix invers: de fiecare data cand amintirea neplacuta iti vine in minte, alung-o! Te poti forta sa te gandesti la altceva, ceva luminos, pozitiv! Daca faci asta des, cel mai probabil amintirea nedorita va disparea intr-o buna zi.

Schimba contextul. In timp ce-ti trece prin mintea amintirea rea, vei derula multe detalii precum locul in care s-a intamplat, ce varsta aveai, ce haine purtai sau cu cine erai. Practic, contextul situatiei. Cercetatorii au descoperit ca orice amintire este legata de contextul experientei, iar contextul ne ajuta sa ne amintim. Prin urmare, daca doresti sa uiti ceva, e necesar sa schimbi contextul. Incearca sa adaugi cateva detalii noi, controversate, care nu s-au intamplat de fapt. Vei incepe, astfel, sa gandesti situatia diferit. Pana la urma, vei creste atat de tare nivelul de confuzie, incat creierul tau va renunta la acea intamplare si o va elimina din lista de amintiri.

Creeaza o memorie puternica. Acest truc va functiona doar daca il aplici imediat dupa ce ai experimentat ceva ce vrei sa uiti. De exemplu, daca ai avut o cearta cu fostul/a iubit/a, mergi imediat si cumpara ceva ce-ti doreai de mult, mergi in parc sau imbratiseaza persoana iubita. Atentia se va concentra asupra lucrurilor pe care le faci si amintirea acelui episod nedorit va disparea!

Concentreaza-te pe amintirile placute. De fiecare data cand amintirea nedorita iti trece prin minte, incearca sa o combati cu o amintire placuta. De exemplu, daca ai spus prietenilor ceva stupid si doresti sa uiti acel moment, reaminteste-ti cateva situatii cand ai spus ceva inteligent. Repeta tehnica de fiecare data cand o amintire neagra iti trece prin creier. Vei alunga filmele negative, in timp!

Schimba perspectiva. Emotiile sunt cele care ne leaga de amintiri, deci cheia este sa nu mai fim emotionati in legatura cu o situatie nedorita. Analizeaza amintirea si incearca sa o privesti dintr-o alta perspectiva. Poate ca nu s-a intamplat nimic rau sau poate a dus la ceva bun. Daca nu te poti convinge si ai nevoie de parerea unui apropiat, imparataseste-i amintirea. S-ar putea sa te ajute sa intelegi ca nu e totul atat de negru!

Citeste si: Cum sa preveniti pierderile de memorie?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos....
Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i...
Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele...