Cum sa petreci timpul de 1 decembrie

Cum sa petreci timpul de 1 decembrie

Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita, din 1990, de 1 Decembrie. La aceasta data, in 1918, prin Proclamatia de la Alba Iulia, regiunile actualei Transilvanii si Banatul se uneau cu Romania, formata deja din Muntenia (Tara Romaneasca) si Moldova.

In acelasi an, insa la date diferite, a avut loc unirea cu Basarabia(27 martie 1918 ) si Bucovina(15/28 noiembrie 1918). Tara noastra devenea Romania dodoloata.

Iata cateva traditii specifice zilei de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei:

1. Biserica. Conform traditiei bisericesti , la 1 Decembrie,  in catedrale,  biserici patriarhale si manastiresti din tara si strainatate, in paraclisele scolilor de teologie ortodoxa este oficiata slujba specifica  Te Deum si sunt pomeniti eroii neamului romanesc care au infaptuit Unirea romanilor in 1918.

Preotii ne sfatuisec sa celebram aceasta mare zi prin ore de inchinare si rugaciune, dat fiind postul Craciunului si mesajul sfant al Marii Uniri.

2. Armata. Drapelul national este arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se ridica Marele Pavoaz.

Pe tot cuprinsul tarii, Ziua Nationala e marcata prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane si jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte de cantece ostasesti si muzica populara in aer liber.

Militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatiuni organizeaza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

3. Petrecerile populare. Autoritatile ofera cetatenilor sarbatori romanesti autentice, ce inseamna mese traditionale, cu fasole cu ciolan ori costita, cu palinca, sarmale, tuica fiarta si vin.

Serbarile scolare si concertele de muzica populara intregesc sarbatoarea.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul...