Cum sa pacalesti apropiatii de 1 aprilie

Cum sa pacalesti apropiatii de 1 aprilie

Ziua pacalelilor este intotdeauna sarbatorita pe 1 aprilie. In aceasta zi, oamenii fac diverse farse rudelor sau prietenilor. Traditia a aparut inca din secolul al XVI-lea.

Originea sarbatorii este plasata, de anumiti istorici, in Evul Mediu. De 1 aprilie, Sfantul Sisoe obisnuia sa-l pacaleasca pe Sfantul Antonie, sustinand ca l-a vazut pe diavol usurandu-se in strachina cu mancare a acestuia sau prefacandu-se ca a reusit sa invie din morti diverse victime ale unei epidemii de ciuma.

O alta explicatie pentru aparitia acestei sarbatori e legata de Sfantul Fesbuchie. Acesta locuia in apropierea unui iaz in care scufundase cativa busteni si pe care mergea la inceputul lunii aprilie, dandu-le impresia pelerinilor ca poate merge pe apa, la fel ca Iisus.

Alti istorici sustin ca traditia de 1 aprilie a fost declasanta in 1564, cand regele Carol al IX-lea al Frantei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Intrucat la vechiul An Nou (1 aprilie) se obisnuia sa se imparta, s-a continuat impartirea de daruri si dupa 1564. Acestea s-au transformat in farse si in glume nevinovate.

Pagina 1/4

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Viata trece destul de repede, fie ca ne place sau nu. Tocmai pentru ca nu apucam sa...
Ai avut vreodata senzatia ca esti inselat in timp ce te delectai la restaurant? S-ar putea sa...
Spatiul este fascinant prin tot ceea ce ofera: peisaje nemaivazute si mistere adanci care asteapta sa fie...