Stiai ca americanii si canadienii sarbatoresc Ziua Harciogului? Iti aratam cand, cum si de ce

Stiai ca americanii si canadienii sarbatoresc Ziua Harciogului? Iti aratam cand, cum si de ce

Fiecare popor isi are traditiile sale. Solemne, greu de inteles pentru straini sau amuzante, sarbatorile sunt traite din plin, oriunde pe Mapamond. Spre exemplu, in SUA si Canada, oamenii se bucura pe 2 februarie de Ziua...Harciogului. Cand auzi prima oara asa ceva, te poate bufni rasul, insa daca aprofundezi subiectul, vei sesiza ca e vorba de o sarbatoare serioasa, care, evident, presupune si multa distractie. Asa, in stil american! :)

Daca ajungi in SUA si vrei sa stii cum se sarbatoreste Ziua Harciogului, iata cum trebuie sa pregatesti si apoi sa petreci aceasta sarbatoare:

1. Afla care sunt originile sarbatorii. Va fi distractiv si educativ, daca faci asta in familie, alaturi de copii, sa zicem. O sa aflati impreuna ca Sarbatoarea Harciogului are un stramos tocmai in perioada celtilor(galilor), cand se organiza Festivalul Imbolc. Ulterior, acesta s-a transformat in  traditia germana numita Candelora(Intampinarea Domnului).

Se spune, de asemenea, ca si romanii aveau o sarbatoare asemanatoare: daca un arici iesea din hibernare la lumina lunii si isi vedea umbra, urmau inca sase saptamani de iarna.

2. Viziteaza un oras unde se tine sarbatoarea. Groundhog Day este sarbatorita cu fast in unele zone, mai ales in orasul Punxsutawney din Pennsylvania. Aici, an de an, e vedeta Punxsutawney Phil, harciogul tinut intr-o vizuina artifiala pentru a putea fi monitorizat. Astfel, in functie de hotararea lui Phil din data de 2 februarie, americanii vor afla daca iarna se termina sau nu.

In Pennsylvania, localnicii sarbatoresc Ziua Harciogului de la primele ore ale diminetii cu mancare, jocuri si cantece in dialectul german din Pennsylvania.

3. Uita-te la Punxsutawney Phil cand iese din vizuina. Aceasta se intampla dimineata, in jurul orei 07:25, astfel ca va trebui sa ocupi un loc bun, daca esti in Punxsutawney. Daca nu, ochii pe tv! Momentul este transmis in direct de multe televiziuni americane.

4 Urmareste filmul Groundhog Day . Productia realizata in 1993 a facut sarbatoarea si mai cunoscuta. In aceasta comedie romantica, Bill Murray, un meteorolog, retraieste aceeasi zi la nesfarsit.

5 Distreaza-te cu specific. O petrecere este intotdeauna binevenita. Daca ai norocul sa il filmezi pe Phil cand iese din vizuina, cheama-ti prietenii la distractie. Fa un joc interactiv cu cei care nu stiu ce s-a intamplat de dimineata. Pune-i sa ghiceasca daca Phil s-a intors sau nu in vizuina sa. Celui care ghiceste, ofera-i un cadou simpatic: un Phil de ciocolata, sa zicem. Iata, alte cateva idei despre party:

- deseneaza sau lipeste abtipilduri cu Phil in camera. Si la masa ar fi bine sa fie prezenta vedeta noastra( servetele si farfurii cu imaginea lui Phil);

- spune-le prietenilor ca nu-i primesti in casa decat imbracati...in harciogi;

- pune coli de hartie pe podea si o lampa care sa surprinda bine umbrele celor prezenti.  Copiii vor putea, astfel, sa deseneze umbrele respective, iar distractia va fi asigurata;

- jucati Umbra. Fiecare va incerca sa obtina o umbra pe un perete. Ceilalti vor ghici ce reprezinta umbra respectiva. Cel care proiecteaza cu cea mai mare acuratete castiga jocul.

6 Fa prajituri in forma de harciog.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te uiti la orizont intr- o dupa-amiaza perfect normala si observi ca cerul straluceste intr-o nuanta ciudata...
Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul...
Craciunul este despre traditie, familie, credinta, dar si mancare speciala; speciala si eventual diferita in functie de...