Cum sa intretii o gradina?

Cum sa intretii o gradina?

Nimic nu are gust mai bun decat legumele crescute in gradina. Nimic nu e mai satisfacator decat plantarea, ingrijirea si culegerea recoltei de legume.

Gradina de legume este un motiv de mandrie pentru majoritatea gradinarilor; necesita de asemenea si foarte multa munca.

Aceste sfaturi te vor ajuta sa ai o gradina mai productiva.

- Solul reprezinta gradina; trebuie sa fie afanat si sa contina materie organica. Materiile organice eliberea azotul si celelalte nutriente necesare pentru o crestere sanatoasa a plantelor.

- Lumina soarelui este urmatorul aditiv. Gradina ta ar trebui sa primeasca cel putin opt ore intregi de lumina pe zi. O panta orientata spre sud este o locatie buna, in special intr-o zona unde conditiile legate de vant nu sunt extreme.

- Plantele ar trebui sa fie cele potrivite climatului deja existent si plante pe care le cunosti.

- Nu te deplasa pe pamantul ud sau proaspat cultivat, acest lucru compactand particulele si fortand iesirea oxigenului.

- Sapa cu harletul materialele organice proaspete in sol anual, indeparteaza toate buruienile si vegetatia nedorita inainte de a cultiva, in fiecare primavara. Grapeaza pamantul pana cand acesta este afanat. Materiile organice reprezinta cea mai buna cale de a tine solul afanat.

- Compostul sau materiile organice ar trebui aplicate in straturi de 10 pana la 15cm si adancite pana pe la 25-30cm.

- Mentinerea texturii solului implica o continua adaugare de materii organice.

- Evita repetarea grapatului cand a fost atinsa textura potrivita, aceasta faramitand solul sanatos in cocoloase si grabeste descompunerea materiei organice.

- Daca solul tau este pietros, tare sau prea umed pentru cresterea normala a plantelor, o optiune ar fi paturile de cultivare ridicate. Creeaza o platforma de pamant afanat de 15-20cm inaltime si 60-90cm latime. Poti construi un cadru din pietre, butuci, caramizi, lemne si pamantul cu materiile organice adaugate.

Solul este sufletul gradinii tale; nu-l irosi. Are nevoie de ajutorul tau pentru a fi cat se poate de productiv. Se va ridica la asteptarile tale, daca ai grija de el.

Etichete: sol, gradina, plante

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gradinarii experimentati si amatori sunt uneori impotriva ameliorarii solului pe care il cultiva. Deoarece solurile sunt diferite...
Aloe vera este o planta suculenta, cu frunze carnoase de culoare verde inchis, care creste in zonele...
Aplicarea unui strat vegetal protector ajuta la pastrarea umezelii solului, protejeaza radacinile plantelor la temperaturi ridicate si...