Metode pentru imbunatatirea solului

Metode pentru imbunatatirea solului

Gradinarii experimentati si amatori sunt uneori impotriva ameliorarii solului pe care il cultiva.

Deoarece solurile sunt diferite in functie de clima si compozitie, pamantul din gradina sau ghiveci are nevoie de anumite imbunatatiri pentru a fi cultivat.

Ameliorarea solului este o sarcina comuna pentru lucratorii din agricultura, fie ca sunt angajati intr-un proiect mic sau unul de mare amploare. Pentru a face imbunatatirile funciare in mod eficient, agricultorii si gradinarii trebuie sa isi foloseasca toate competentele necesare unui bun cultivator.

In acest sens, iata cateva modalitati recomandate la imbunatatirea solului, benefice 100% pentru culturile de plante cultivate.

1

Utilizati teste specifice pentru depistarea solului bun. Testati solul printr-o metoda manuala sau de observatie si aplicati, dupa caz unele metode de laborator pentru a intelege originea si structura solului.

2

Identificati solul care urmeaza sa fie ameliorat. Adaugati ingrasaminte si minerale in functie de plantele cultivate (azot, natriu, potasiu). Pentru terenurile deschise, este posibil sa fie necesare niste calcule suplimentare.

3

Adaugati nutrienti in sol. Dupa ce a fost determinata compozitia solului, imbunatatiti parcela de pamant ce urmeaza sa fie cultivata cu substante nutritive, daca este cazul. Un amestec de aditivi aduce o ameliorare solului care necesita o anumita compozitie chimica pentru a da roade.

- Ganditi-va la adaugarea de compost sau de materie organica in sol. Aceste elemente pot spori continutul de nutrienti din sol, facandu-l mai fertil.

- Achizitionati de la magazin sol pentru ghivece care contine substante nutritive. Unii experti recomanda folosirea solului organic pentru ca plantele din ghivece sa rodeasca mai bine.

- Protejati-va  intotdeauna mainile atunci cand lucrati cu aditivi de sol.  Acestia pot contine unele bacterii si reprezinta uneori adevarate amenintari la adresa sanatatii.

- Cand folositi orice fel de materie organica pentru a imbunatati solul, incercati sa indepartati semintele de buruieni adaugate in sol.  Prea multe din aceste seminte pot germina in timpul ciclului de gradinarit si cauza probleme.

4

Modificati pH-ul solului, daca este necesar. Pentru ca plantele sa creasca frumos, ele au nevoie de un anumit tip de sol, fie alcalin, fie acid.  De aceea, un tip comun de imbunatatire a solului il reprezinta modificarea pH-ul acestuia in functie de necesitatile plantelor cultivate.

5

Adaugati materiale pentru o mai buna textura. Unele soluri trebuie sa fie mai poroase, astfel incat radacina plantelor sa poata respira mai bine. Luati in considerare aceasta ameliorare a solului daca pamantul este prea dens sau contine o cantitate mare de lut.

Articole precum perlit sau vermiculit sunt disponibile la magazinele de gradinarit. Acestea vor face solul mai poros atunci cand sunt adaugate in amestec.

Atentie! Protejati-va intotdeauna fata, mainile si alte parti ale corpului cand lucrati cu produse chimice care amelioreaza calitatea solului, dar sunt adevarate pericole pentru sanatate.

Ca sa stiti exact la ce riscuri va expuneti, cititi etichetele de avertizare cu privire la produsele folosite. Folositi in conditii de siguranta produsele destinate ameliorarii solului exact asa cum scrie la rubrica „Indicatii”.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nimic nu are gust mai bun decat legumele crescute in gradina. Nimic nu e mai satisfacator decat...
Semintele de flori si de alte plante se gasesc, de obicei, in pepiniere si in magazinele de...
Iubesti florile? iti place sa ai gradina plina de culoare si miresme pe tot parcursului anului? Atunci...