Cum sa ai grija de GRADINA. Aceste PLANTE se cultiva TOAMNA

Cum sa ai grija de GRADINA. Aceste PLANTE se cultiva TOAMNA

Agricultura nu intra in hibernare odata cu sosirea sezonului rece. Sunt multe activitati care se pot intreprinde in gradina, de la curatarea pomilor si a parcelelor, pana la semanat. Da, poate nu stiai, dar exista o multime de plante care se pot pune in pamant inca de toamna.

Iata doar cateva dintre legumele pe care le poti cultiva din aceasta toamna:

1. Morcovii. Perioada octombrie-noiembrie este ideala pentru semanarea morcovului. Introdu semintele la doi centimetri in pamant. Daca le introduci mai adanc, morcovii vor incolti mai greu sau chiar deloc. Sigur, aceste radacinoase se pot semana si primavara devreme.

2. Ceapa. Vrei ceapa verde in primele zile de primavara? Atunci planteaza arpagicul inca de toamna. Octombrie- noiembrie e perioada propice pentru infiintarea acestei culturi. Daca solul din gradina ta este argilos, recolta va fi una foarte buna. In caz contrar, ar fi indicat sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o amesteci cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cel mai bun substrat in acest sens.

3. Telina rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius. E simplu de crescut si nu necesita ingrijire. O poti uita in gradina, unde va creste fara probleme. In perioada toamnei, umiditatea ridicata stimuleaza dezvoltarea rapida a telinei, ceea ce inseamna ca in cateva luni se pot obtine variante mai mici, potrivite pentru consum.

4 Prazul e prieten cu temperaturile mici, asa ca il poti cultiva toamna. Aceasta ruda a cepei si a usturoiului se cultiva din rasaduri ce se planteaza la o distanta de 20 centimetri intre randuri. Important: prazul are nevoie de multa lumina si apa suficienta pentru o dezvoltare optima. Iar daca vrei ca prazul sa fie cat mai lung, planteaza-l mai adanc in sol.

5. Ridichiile se pot cultiva atat toamna cat si primavara. E necesar sa ai un pamant usor, care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, poti adauga peste semintele de ridichii cenusa rezultata din arderea lemnului, in cantitati mici.

6. Mazarea se poate semana la inceputul toamnei, insa doar sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu. Mazarea nu suporta gunoiul de grajd atunci cand este semanata. Dupa priemele etape ale dezvoltarii, in schimb, se pot adauga ingrasaminte naturale in cantitati mici.

7. Salata verde are nevoie de temperaturi scazute pentru a germina. De aceea, o poti cultiva si toamna. Tine salata la frigider pentru cel putin 24 de ore pentru a preveni aparitia gustului amarui.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest...
Plantele de interior sau de apartament, asa cum le mai cunoastem, au nevoie de ingrijire, chiar daca...
Plantele au nevoie de ingrijire speciala, in functie de specie, de anotimp si de conditii. Exista, insa,...