Cum sa cultivi conopida

Cum sa cultivi conopida

Conopida se poate planta in aer liber primavara si vara. Metoda de crestere e asemanatoare cu cea a verzii albe. Poti creste conopida de la stadiul de samanta, in rasadnite/solar/sera, sau poti cumpara direct rasaduri pe care le vei planta in gradina/camp.

Conopida. Cand se seamana? Semanarea se poate face in doua perioade: iarna )ianuarie si februarie) si vara(iunie). In sezonul cald, semintele pot fi puse direct in gradina/camp, insa productia nu va fi la fel de buna ca atunci cand folosesti rasaduri crescute in rasadnite! Semanarea de iarna se face doar in rasadnite/sere incalzite! Samanta de conopida se transforma in rasad doar daca are o temperatura constanta cuprinsa intre 17 si 20 grade Celsius. Odata iesita din pamant, conopida rezista bine si la 18 grade ziua, 12 grade noaptea! Odata ce rasadul are deja 4-5 frunze si a atins aproximativ 15-20 cm lungime, acesta poate fi mutat in gradina.

Conopida. Cand se planteaza primavara? Rasadurile de primavara se planteaza la finele lunii martie, pana spre jumatatea lunii aprilie(mai ales in anii in care temperaturile cresc greu). Plante se vor pune dupa chema 70 X 40-45 cm, la o adancime de circa 7-10 cm. Nu acoperi punctul de crestere cu solul, deoarece plantele nu se vor dezvolta.

Conopida. Pregatire. Inainte de a face transferul rasadurilor in gradina/camp, trebuie sa le calesti timp de 14 zile. Mai exact, scoate-le zilnic in exterior 2-3 ore!

Conopida. Ce sol prefera? Conopida se dezvolta armonios in soluri bogate, expuse la soare, afanate, cu un pH cuprins intre 7 si 7,5. In soluri compacte, radacina de conopida se asfixiaza si plantele nu mai cresc.

Conopida. Alegerea locului de plantare. E important sa alegi locuri in care ai avut sezonul trecut una dintre urmatoarele culturi: fasole, mazare, tomate, dovlecei sau vinete. De asemenea, conopida se deavolta bine in apropierea culturilor de ceapa, fasole, cimbru , telina , sfecla, spanac si salvie. Plantele aromatice alunga daunatorii care pot devora conopida! La polul opus, nu e sanatos sa cultivi cinopida langa mazare, rosii sau vinete. Se va dezvolta anevoios si deloc productiv.

Conopida. Fertilizatori. Toamna, sub aratura, se incorporeaza gunoi de grajd(30 tone/ha) alaturi de mineralele N80, P50, K50. De asemenea, rasadurile au nevoie de ingrasare cu selitra amoniacala. In general, se adauga 30 grame/metrul patrat sau intre 120 si 150 kg pe hectar.

Conopida. Irigare. Prima udare se face la o saptamana dupa plantare. Apoi vei uda conopida doar atunci cand solul o cere( se usuca). Regula ar fi cea rpin care asiguri aproximativ 300 metri cubi de apa/ha. Solul se afana superficial(3-5 cm) dupa fiecare udare, pana cand conopida se acopera cu frunze.

Conopida. Ingrijire:

- afana solul dupa udari;

- elimina buruiana;

- adauga in sol ingrasamant pe baza de Magniu, Bor si Molibden(in faza de rasad, pana la formarea rozetei de frunze);

- foloseste erbicide specifice. Conopida este atacata de daunatori si boli precum:bacterioza, fomoza, paduche rosu, purici, musca verzei. molii, albilite si buhe. Poti folosi erbicide ca: Actellic 50% c.e. (0,5-0,7 l/ha), Basudin 60% EC (1,0 l/ha), Sherpa 25% c.e. (0,2-0,3 l/ha), Arrivo 25% c.e. (0,16 l/ha), Sumi-Alfa 5% EC (0,2 l/ha), Chinmix 050 EC (0,2 l/ha).

Citeste si:

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iti place conopida? Daca da, ti-am pregatit o reteta speciala. S-ar putea sa te indragostesti de mancarea...
Ciorba cu oase de porc si conopida este ideala pentru sezonul rece. Carnea de porc este asociata...
Exista o serie de alimente, benefice pentru sanatate si in curele de slabire, datorita continutului de nutrienti...