Cum se taie un mar

Cum se taie un mar

Taierea de toamna a unui mar se face in functie de varsta respectivului pom. Nu exista o data exacta pentru acest procedeu important. Depinde de clima si de conditiile meteo din acel sezon de toamna.

Cum se taie un mar:

- in anul plantarii. Pomul e posibil sa nu aiba ramuri. In acest caz, se scurteaza pana la 80-100 centimetri. Daca marul are cateva ramuri slab dezvoltate, se scurteaza axul, se indeparteaza ramurile care cresc in zona trunchiului (la o inaltime de pana la 70 cm de la sol), dar si cele care cresc mai sus pe trunchi, sub unghi ascutit fata de el. In schimb, ramurile care care pleaca de la trunchi sub unghi drept doar se scurteaza pana la 3-5 muguri de la trunchi.

- in anul 2 de viata. Pastreaza doar cele mai viguroase si corect pozitionate ramuri. Cele inferioare vor fi cele mai lungi, undeva la 40 centimetri. Ramurile superioare se lasa la maxcimum 20 centimetri. Scurteaza si axul in asa fel incat sa fie cu 20 centimetri mai inalt decat ramurile superioare. Orice ram care se vrea un nou va fi eliminat.

- in anul 3 pana la anul 5 de viata. In aceasta perioada, taierea este redusa simtitor. Indeparteaza doar lastarii concurenti, ramurile deteriorate, precum si lastarii care cresc in adancul coroanei sau se freaca intre ei. Nu scurta, in schimb, ramurile, daca acestea se dezvolta uniform. Elimina doar acele exemplare care, brusc, le-au intrecut pe celelalte in dezvoltare sau cresc in directia gresita.

Cand sa taie un mar. Cum spuneam si la inceput, conditiile meteo din acel sezon si clima sunt esentiale pentru momentul cand alegi sa tai pomii. Iata de ce trebuie sa mai tii cont:

- lucrarile din gradina s-au terminat. Arborii sunt varuiti, mulciti, ferttilizati si udati.

- copacii nu mai au frunze;

- ai strans covorul de frunze de sub pomi;

- nu e umiditate;

- nu e cald;

- nu a dat inghetul.

Conditiile acestea sunt, de obicei, indeplinite la finele lunii octombrie-inceputul lunii noiembrie. Depinde evident si de zona geografica in care te afli.

Spor la treaba!

Citeste si: Cum sa plantezi POMI toamna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice mar isi va schimba culoarea dupa taiere. Fructul devine maroniu. Stiintific, fenomenul are loc deoarece se...
Marul este un fruct foarte apreciat si consumat din plin in tara noastra. Daca esti dintr-o zona...
Plantarea unui mar nu este la indemana oricui. E nevoie de pricepere si de putin noroc. In...