Cum sa plantezi POMI toamna

Cum sa plantezi POMI toamna

Poate nu stiai dar poti planta pomi si pe timpul toamnei! Tocmai de aceea o sa gasesti in hipermarketuri si piete diverse soiuri de puieti care prind in aceasta perioada a anului. Astazi, iti spunem tot ce trebuie sa stii despre plantarea pomilor toamna.

Cand se planteaza:

- ideal ar fi sa plantezi pomi fructiferi(intre 15 octombrie si 20 noiembrie). Prinderea este sigura in sol, existand nivelul de umiditate necesar. In perioada de iarna, ranile de pe radacini au timp sa se cicatrizeze, emitand noi perisori absorbanti, care permit reluarea vegetatiei primavara timpuriu.

Cum sa alegi puietul pentru plantarea de toamna:

- pomul trebuie sa aiba 1-2 ani si o inaltime de peste 1 m.

- radacinile principale ale pomului sa aiba cel putin 30 cm si fara rani.

- tulpina si radacina nu trebuie sa fie deshidratate.

Ce specii sa alegi:

- alegerea se va face in functie de pretentiile fiecarei specii si chiar a soiurilor fata de lumina si caldura, precum si de rezistenta la geruri, oscilatii de temperatura si alte accidente climatice.

- marul, parul, gutui, prunul, ciresul, visinul se pot cultiva in zona dealurilor subcarpatice/

- in zona de campie:in special cais si piersic, fara a exclude celelalte specii.

- se recomanda folosirea a cel putin 2-3 soiuri, pentru o mai buna polenizare.

Cum pregatesti locul pentru plantare:

- sapa gropile cu cel putin 2 saptamani inainte de plantare pentru a activa microflora din sol si pentru aerarea pamantului. Gropile pentru pomii fructiferi vor avea 60/60/60 cm.

- cand sapi gropile e foarte important cum musuroiestii pamantul rezultat din sapatura. Primii 30 cm aseaza- in musuroi pe partea dreapta a gropii si urmatorii 30 cm de pamant scos se musuroiesc pe partea stanga. De aceasta asezare a straturilor de pamant vei tine cont la umplerea gropilor la plantare. Ideea e ca pamantul cel mai fertil sa se gaseasca in zona radacinilor pomului.

- distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 3,5-4,5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Sunt foarte pretentiosi la acest aspect caisii, piersicii, migdalii, ciresii, precum si unele soiuri de mar si par. Daca solul are o fertilitate naturala ridicata, vei mari distantele de plantare, pentru ca pomii cresc mai voluminosi.

- ingrasamantul pentru plantare nu trebuie sa lipseasca. Stratul de pamant provenit de la suprafata se amesteca cu 10-15 kg (1-2 galeti) de gunoi de grajd bine putrezit, plus 50-60 g superfosfat si 50-60 g sare potasica.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Altoirea reprezinta introducerea vlastarului unui pom(planta) intr-un alt pom(planta), de specie inferioara, astfel incat acesta/aceasta din urma...
Copacii, ca orice existenta, trec printr-un ciclu de viata. Se dezvolta, evolueaza, apoi ajung la finalul vietii....
Pomii fructiferi sunt destul de sensibili la mediul extern, mai ales in primii ani de viata. O...