Tratamente organice pentru pomii fructiferi

Tratamente organice pentru pomii fructiferi

Ai o gradina cu pomi fructiferi si doresti sa obtii o recolta frumoasa, fara sa folosesti prea multe substante chimice, nocive? E cazul sa iti indrepti atentia catre tratamentele organice. Pastrarea si protejarea naturii devine din ce in ce mai populara, mai ales in randul celor tineri. Din fericire, exista tratamente organice eficiente in cazul pomilor fructiferi.

Analiza si sfaturi. Tratamentul organic este sigur? Informeaza-te inainte de a folosi astfel de tratamente.. Organic nu inseamna neaparat sigur! In genere, tindemsa credem ca tot ceea ce este organic sau colectat direct din natura nu prezinta vreun risc pentru fiinta umana. Gresit! Imagineaza-ti ca ca un produs care ucide insectele nu este chiar inofensiv ... chiar daca e natural. Asadar, in primul rand, este esential sa respecti precautiile elementare atunci cand tratezi pomii fructiferi in mod organic. Urmeaza intocmai indicatiile furnizate pe ambalajul produsului.

Cele mai cunoscute tratamente organice:

Amestec Bordeaux. Foarte cunoscut de gradinarii pasionati, amestecul Bordeaux este un produs autorizat pentru utilizarea in agricultura ecologica. Combinatie de sulfat de cupru si var, amestecul Bordeaux arata ca o pulbere albastruie cetrebuie dizolvata in apa. Solutia rezultata este pulverizata pe copaci pentru a distruge ciupercile, precum mucegaiul. E, de asemenea, eficient si impotriva altor afectiuni ale pomilor fructiferi.

Sulful poate fi adaugat la amestecul Bordeaux pentru a trata organic pomii fructifer. Acesta va completa tratamentul oferit de amestecul Bordeaux. Poate fi utilizat curativ, dar, adesea, se aplica preventiv. Tintele sale preferate sunt scabia si mucegaiul la mar. Sulful poate fi folosit si de sine statator. Pur si simplu dilueaza-l cu apa si pulverizeaza amestecul pe copac.

Piretrina. Extrasa din crizantema, piretrina este un excelent insecticid impotriva afidelor si omizilor.

Trichoderma vine sub forma de pulbere sau granule. Primul tratament se aplica pe ranile (dupa taiere) ale pomului fructifer. Colectat din sporii unei ciuperci prietenoase, Trichoderma este un tratament organic impotriva parazitilor care apar pe pomii fructiferi.

Sapun Marsilia. Sapunul organic simplu de Marsilia e facut din ulei de masline (fara grasimi animale), asa ca te poate ajuta in gradina! Nu trebuie dect sa razi si sa topesti in apa ceva sapun. Vei obtine un insecticid perfect natural si deloc toxic! Poti adauga un amestec de ulei pe baza de plante pentru a eficientiza produsul. Acest amestec ataca hemipterele(afide, plosnite etc). Pulverizeaza frunzele pe ambele parti. Produsul este natural, insa nu la fel de eficient precum tratamentele mentionate mai sus.

Spor la gradinarit!

Citeste si:

>> Cum sa plantezi pomi fructiferi iarna

>> Cum sa ingrijesti POMII FRUCTIFERI in timpul SEZONULUI RECE

>> Ce este focul bacterian si cum sa scapi de el

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pomii fructiferi rodesc, daca bolile nu ii napadesc. Pe langa afectiunile clasice exista, insa, o alta problema...
Parul este un pom fructifer foarte raspandit in Romania, desi este la origine din Asia. Nu multor...
Gutuiul(Cydonia oblonga )este un pom fructifer special, deoarece aroma minunata a fructului sau nu seamana cu nimic....