Vrei sa construiesti un solar? Tine cont de aceste sfaturi

Vrei sa construiesti un solar? Tine cont de aceste sfaturi

Un solar este foarte important, daca doresti sa obtii o recolta bogata si fara riscuri majore de imbolnavire a plantelor. De asemenea, in solar poti creste legume in extrasezon si chiar poti obtine recolte din categorii ce necesita conditii speciale de clima.

Pentru a construi cum se cuvine un solar, trebuie sa tii cont de aceste sfaturi:

1. Alegerea locului potrivit. Solarul trebuie construit intr-o zona cu mult soare si unde curentii de aer nu sunt foarte puternici. Asadar, nu monta solarul in locuri umbrite. De asemenea, este esential ca solul sa fie fertil si nisipos, fara prea multa sare. Imbunatateste solul adaugand pamant de padure sau marnita. Nu in ultimul rand, solul din solar trebuie sa aiba un nivel scazut de umiditate pe durata iernii si sa fie pozitionat strategic, fie aproape de peretele casei, fie la distanta potrivita fata de copaci in camp, pentru a scadea expunerea la vant.

2. Orientarea. Aceasta se face fie spre nord sau sud in functie de loc. Lumina diminetii este esentiala pentru dezvoltarea plantelor. Asadar, nu umbri solarul cu cladiri sau copaci. In plus, evita amplasarea solarului langa copaci mereu verzi, cum ar fi brazi sau molizi. Acestia pot bloca accesul razelor solare in perioada rece, cand lumina este esentiala, mai ales pentru plantele perene, ce necesita temperaturi ridicate si lumina constanta chiar si in sezonul de iarna.

3. Racordarea la o sursa de apa. Sursa de apa trebuie sa fie in apropiere pentru a putea alimenta sistemul de irigare din solar. Se folosesc doua mari sisteme de irigare: microasperise si picurare. Prima metoda foloseste aspersoare montate la nivelul tavanului care imprastie apa uniform peste plante, ajutand la controlul umiditatii interioare si la reducerea impactului caldurii excesive in timpul verii. Metoda prin picurare, in schimb, implica plasarea unui tub de picurare la baza plantelor, permitand dozarea precisa a apei direct la radacina, fara risipa prin scurgere. Si calitatea apei e importanta! Aceasta ar trebui sa aiba un pH de 6 si o conductivitate electrica (EC) de maximum 0.6.

4. Incalzirea. Iarna solarul trebuie incalzit artificial prin una dintre urmatoarele metode:

- soba artizanala pe lemn sau rumegus;

- centrala termica. E o metoda costisitoare;

- radiator electric;

- rasadnite dotate cu cablaj electric pentru incalzire.

5. Alegerea materialelor pentru constructie. Cu cat materialele sunt mai calitative, cu atat solarul va fi mai durabil. Structurile metalice sunt robuste si rezistente in timp, insa te vor costa simtitor mai mult. Cadrele din lemn sunt o alternativa mai accesibila ca pret, dar necesita un tratament adecvat pentru a rezista la umiditate si deteriorare. Pentru acoperis si pereti, te sfatuim sa alegi o folie rezistenta la razele soarelui si la variatiile de temperatura sau una transparenta cu proprietati de impiedicare a pierderilor de caldura.

Citeste si: Cum sa faci un sistem de irigare prin picurare. Nu se va mai strica usor

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mozaicul tomatelor, stiintific Tobacco mosaic virus in tomatoes - TMV, este o viroza (provocata de virusi) foarte...
Cartoful este una dintre cele mai populare plante din gradina gospodarului roman! Se cultiva pe suprafete mari,...
Un solar este foarte important, daca doresti sa obtii o recolta bogata si fara riscuri majore de...