Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata

Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata

Iarna vine, intotdeauna, cu temperaturi scazute dar si cu zapada. Aceasta se depune pe trotuare si se transforma in gheata, la un moment dat, facand deplasarea dificila, mai ales pentru persoanele in varsta sau pentru cele cu dizabilitati. Pentru a evita alunecarea si cazaturile, urmeaza sfaturile de mai jos.

Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata:

1. Foloseste incaltaminte cu talpa antiderapanta . Zilele geroase transforma trotuarele in adevarate patinoare, mai ales daca nu au fost curatate cum trebuie. Nu te incalta doar dupa principiul grosimii. Adica, evita, spre exemplu, sa incalti UGG-uri groase si calduroase. Acestea vor proteja piciorul impotriva gerului, insa se vor transforma in patine incontrolabile in zonele cu gheata. Mersul tau va deveni, astfel, foarte dificil. Alege, in schimb, o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, care iti vor usura deplasarea in zonele alunecoase.

2. Mergi cu atentie si fara graba. Trebuie sa ajungi la serviciu? Pleaca mai devreme pentru a fi sigur ca ajungi la timp, fara sa te grabesti. Daca vei grabi pasul pe gheata, un singur moment de neatentie iti poate aduce o tranta ce se poate lasa cu accidentari( la picior, sold etc). Alege, asadar, sa mergi incet, urmarindu-ti cu atentie fiecare pas.

3. Foloseste mersul pinguinului. Acest tip de mers previne alunecarea pe gheata. Fa pasi marunti si distribuie-ti in mod egal greutatea pe intreaga suprafara a talpilor. Tine mainile pe langa corp pentru a-ti mentine echilibrul la nevoie. Evita sa bagi mainile in buzunare sau sa cari lucruri voluminoase, deoarece in aceste situatii riscul de accidentare creste.

4. Miscare in functie de situatie:

- zapada mare – daca mergi printr-un strat semnificativ de zapada, e bine sa atingi pamantul mai intai cu calcaiul si apoi cu varful. Asa reduci riscul de alunecare.

- strat subtire de zapada peste gheata – in acest caz, pune prima oara varful pantofilor pentru a impinge zapada, apoi calca pe stratul de gheata.

5. Invata cum sa cazi. Daca, din nefericire, ai alunecat si nu mai poti evita caderea, foloseste-ti mainile pentru a te sprijini. Vei atenua caderea, iar riscul unor accidentari grave va fi scazut.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cu fiecare taietura sau zgarietura se va forma o crusta sau ceea ce , in limbaj popular,...
Romania n-a mai cunoscut de cativa ani buni o iarna autentica! Si cand spunem asta, ne referim...
Ti se intampla uneori sau chiar adesea sa te curentezi in momentul in care atingi alta persoana...