1. Masuri de siguranta.
Nu folosi scara pe zapada si pe gheata. Pericolul de alunecare este mare. Daca nu poti curata zapada de pe acoperis folosind doar lopata speciala, apeleaza la o firma specializata.
Incalta papuci de iarna cu talpi antiderapante.
Fa pauze scurte si dese. Inlaturarea zapezii consuma multa energie, iar un corp obosit este expus riscului de accidentare
2. Unelte potrivite.
Foloseste o lopata speciala, de preferat din plastic. Manerul acestui instrument trebuie sa fie lung, extensibil, pentru a-ti permite sa-l utilizezi pe acoperis fara sa te urci pe scara.
Cu ajutorul acestei lopeti vei trage zapada de pe acoperis, fara sa lovesti tiglele. O singura tigla distrusa poate reprezenta un risc pentru locuinta in perioada iernii. Apa s-ar putea infiltra, iar izolatia ar putea fi afectata.
3. Construieste un mic drum in jurul casei.
Construieste o carare de-a lungul casei, din zapada tasata, astfel incat sa poti merge pe el fara sa intampini obstacole. Niste gropi in zapada iti vor incetini ritmul si chiar ai putea suferi accidentari.
Pentru a construi o asemenea carare, mergi prin zapada cu pasi mici, inainte, inapoi si in lateral, pana cand creezi o suprafata plana pe care te poti plimba usor.
4. Plan de actiune.
Elimina zapada de la marginea acoperisului spre centru si de la baza spre varf. Daca mai ai putere, inainteaza spre tiglele de sus.
Nu e obligatoriu sa dai jos toata zapada de pe acoperis, doar excesul care ameninta rezistenta partii superioare a casei. Un strat de zapada de 2-4 cm, pastrat pe tigle(tabla), reprezinta o normalitate.
Inlatura zapada cazuta. Dupa ce ai tras zapada de pe acoperis, este necesar sa o indepartezi de langa casa. Nu uita ca este mult mai dificil sa muti zapada de pe sol decat sa o dai jos de pe tigle(tabla).
Daca nu cureti la timp zapada de pe acoperis se vor forma turturi. Acestia pot provoca daune stresinilor (greutatea turturilor nu poate fi suportata de stresini) si zidariei. In plus, pot reprezenta un pericol pentru locuitorii casei(se pot desprinde si pot provoca accidentari serioase).
Pentru eliminarea turturilor sau pentru prevenirea formarii acestora, ia urmatoarele masuri:
- curata stresinile si jgheaburile de doua ori pe an, in special dupa terminarea sezonului de toamna. Frunzele uscate, crengile rupte sau alte impuritati se pot depune cu usurinta in respectivele canale, blocand curgerea apei.
- un pod bine izolat si corespunzator ventilat va impiedica pierderile de caldura spre mansarda, ceea ce va duce la protejarea acoperisului si la evitarea formarii blocurilor de gheata.
- cumpara niste cabluri special concepute pentru astfel de situatii. Acestea se intind pe toata lungimea stresinilor, se monteaza de preferinta inainte de inceperea ninsorilor si au rolul de a incalzi zona pe care s-au instalat.