Alimente sanatoase recomandate pentru fumatori

Alimente sanatoase recomandate pentru fumatori

Deoarece tigarile afecteaza cantitatea de vitamine si minerale din organism, fumatorii prezinta anumite carente, de aceea trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata din care sa nu lipseasca alimentele bogate in vitamina C.

Pentru a inlatura deficitul de nutrienti din corp, persoanelor fumatoare li se recomanda sa consume fructe si legume din abundenta, dar si alimente bogate in vitamina D, calciu, acid folic si vitamina B12.

Un nefumator are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi, insa in cazul celor care fumeaza doza zilnica necesara este de 80 mg/zi.

Daca esti fumator,  trebuie sa stii ca vitamina C este utilizata de corp in scopul neutralizarii radicalilor liberi din fumul de tutun, dar are si rol de protectie impotriva bolilor inimii si a cancerului. Prin urmare, suplimenteaza-ti dieta cu macese, catina, rosii, kiwi, ardei grasi, patrunjel, capsuni si portocale, astfel incat sa asiguri corpului tau o doza zilnica de 40 mg de vitamina C.

Alte alimente importante pentru un fumatori sunt: peste, lapte, oua, cereale integrale, soia, carne de pui, vita, porc, ficat, fructe de mare, iaurt, branza, verdeturi si mazare, linte, porumb sau varza.

De asemenea, in alimentatia  fumatorilor trebuie incluse spanacul, cartofii, morcovii, rosiile, broccoli, legumele care au boabe, ceapa si usturoiul.

Impreuna, toate aceste alimente recomandate de catre specialisti acopera necesarul zilnic de vitamine si minerale care se pierd din corp din cauza fumatului.

De evitat: Pentru ca deficitul de vitamine si minerale din organism sa ramana intr-un echilibru perfect, nutritionisti recomanda fumatorilor sa evite alimentele bogate in grasimi, asa incat sa consume putine produse de patiserie, mezeluri, sosuri si rantasuri.

Pentru o viata sanatoasa, fumatorii trebuie sa evite carnea grasa de porc, dar si lactatele cu continut mare de grasimi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sistemul imunitar protejeaza organismul uman impotriva virusilor, a bacteriilor si a altor microorganisme care pot impiedica functionarea...
Daca sunteti fumatori este important sa va feriti copiii de fumatul pasiv pentru ca acesta provoaca boli...
One A Day Multivitamine este un supliment alimentar pentru adulti si copii pe baza de vitamine si...