Cum sa te mentii SANATOS. 10 alimente care au grija de ficatul tau

Cum sa te mentii SANATOS. 10 alimente care au grija de ficatul tau

Toate substantele care ajung in corpul nostru(fie ca sunt sau nu nocive) sunt prelucrate de ficat. De aceea, pentru a fi sanatos e foarte important sa ai grija de acest organ.

Iti prezentam, astazi, o serie de alimente care au grija de ficatul tau:

1. Usturoiul contine o multime de substante benefice pentru ficat. E bogat in seleniu, care mareste efectul antioxidantilor si detoxifica organismul. De asemenea,  contine arginina, un aminoacid care iti relaxeaza vasele de sange si reduce presiunea sangelui la nivelul ficatului. Mai mult, usturoiul are in compozitie vitamina B6, ce actioneaza ca un agent antiinflamator, dar si vitamina C, care este principalul soldat impotriva oxidarii si deteriorarii celulare.

2. Uleiul de masline extra virgin ajuta ficatul, daca e cosumat cu moderatie. Acesta furnizeaza baza de lipide care consuma toxinele din organism, ajutand, astfel, ficatul sa functioneze la parametri optimi.

3. Plantele si legumele cu frunze verzi protejeaza ficatul, neutralizand metalele, substantele chimice si pesticidele, atat din alimentele pe care le consumi, cat si din mediul inconjurator.

- rucola, spanacul si cicoarea sporesc fluxul de bila, ceea ce elibereaza corpul de toxine.

- sfecla rosie curata sangele in mod natural, ceea ce sporeste eficacitatea ficatului si contribuie la generarea de nutrienti.

- roccoli, conopida, varza de Bruxelles, precum si alti cruciferi ajuta ficatul sa produca enzime pentru a elimina toxinele.

4. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, mai exact catechine care apartin flavonoidelor(clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cunoscuti pentru proprietatile antioxidante). Oamenii de stiinta au aratat ca, din acest motiv, ceaiul verde ajuta la protejarea organismului impotriva diferitelor tipuri de cancer.

5. Grepfrutul e bogat in vitamina C, insa contine si glutation( substanta compusa din trei aminoacizi <glicocol, cisteina si acid glutamic>) care este secretat de ficat. Acesta participa la restaurarea tesuturilor si la recuperarea sistemului imunitar. Un grapefruit contine mai mult de 70 mg de glutation, ajutand, astfel, ficatul sa genereze enzime de detoxifiere.

6. Nucile contin arginina, glutation si acizi grasi omega 3, care sustin functia de detoxifiere a ficatului. Nucile sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si grasimi nesaturate sanatoase, care impiedica acumularea de grasimi in ficat. Aceste grasimi sanatoase sunt necesare pentru a crea membrane celulare puternice in jurul celulelor hepatice.

7. Merele sunt bogate in pectina, care e necesara pentru curatarea organismului si eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

8. Turmericul are un puternic efect antioxidant si antiinflamator. Curcumina din aceasta planta erbacee ajuta la protejarea canalelor biliare, accelereaza fluxul biliar si curata ficatul. De asemenea, intareste celulele hepatice, prevenind transformarea toxinelor si alcoolului in compusi nocivi.

9. Lamaile si limele(lamaile verzi) sunt bogate in vitamina C. Un pic de suc de lamaie/lima stimuleaza activitatea ficatului.

10. Avocado este un super-aliment pentru ficatul cu probleme(gras, obosit). Acest fruct contine glutation, vitaminele C si E, care actioneaza ca antioxidanti pentru a neutraliza radicalii liberi si pentru a proteja celulele hepatice. Avocado mai contine Vitaminele E si K ce actioneaza ca antiinflamatoare. Grasimile sanatoase din avocado pot, de asemenea, regla nivelul de colesterol.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ficatul este organul care elimina toxinele din organism. Cand, insa, consumi excesiv alimente procesate, pline de grasimi...
Ficatul este organul situat in partea dreapta a abdomenului, sub diafragma. Este format din patru lobi si...
Ficatul este organul cu cele mai multe si mai diversificate functii din organismul uman(peste 500 functii). Dupa...