Creaturi de care nu ne temem, desi ar trebui

Creaturi de care nu ne temem, desi ar trebui

Natura ne surprinde cu multe creaturi uimitoare. Din pacate, unele dintre ele sunt periculoase, desi nu stim asta! Spre exemplu, nu multa lumea cunoaste faptul ca pana si o buburuza aparent inofensiva poate provoca iritarea pielii.

Creaturi de care nu ne temem, desi ar trebui:

Omida de pin. Omida de pin e periculoasa chiar daca nu o atingi! E suficient sa intri in contact cu locul in care aceasta s-a aflat, pentru a te poemni cu o nedorita dermatita. Firele de par pe cae le lasa cauzeaza aceasta iritatie! Omida pin traieste in Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, India si Rusia.

 

Pestele scorpion negru. Acest peste cu aspect ciudat se gaseste, adesea, in zonele de coasta. Isi petrece cea mai mare parte a timpului ascuns pe fundul stancos, asteptand prada. Exemplarele mari traiesc la mare adancime, astfel incat pescarii si scafandrii sunt cei mai expusi riscului. Spinii pe care pestee scorpion negru ii are pe spate contin o substanta chimica ce provoaca dureri ingrozitoare de cap. De asemenea, namolul care patrunde in rana va provoca, de asemenea, inflamatii. Traieste in: partea de est a Oceanului Atlantic, Marea Mediterana si Marea Neagra.

 

Molia cu coada maro. Aceasta molie activa mai ales la mijlocul verii are peri otraviti. Orice contact cu aceasta insecta va duce la o eruptie dureroasa, care poate persista cateva saptamani! In zona in care atingi molia, pielea devine rosiatica si prezinta prurit. Locurile preferate de catre aceasta molie sun parcurile inverzite, zonele de foioase, dar si cele cu pomi fructiferi. Molia cu coada maro traieste in Europa de Vest si de Est si in Asia.

 

Broasca bombina bombina(cu burta de foc). Pericolul este reprezentat de bombezina de la nivelul pielii! Aceasta substanta chimica provoaca iritatii grave ale pielii, febra si cefalee.

 

Gandacul scufundator.  Exista o varietate de 3500 specii de gandac scfundator. Acestea apartin familiei Dytiscidae. Traiesc in apele curgatoare din toata lumea, in iazuri, lacuri si alte ape ce sunt potrivite pentru viata animala. Larvele sunt destul de mari(ajung pana la 5 cm). Daca o atingi, s-ar putea sa te muste. La randul lor, gandacii maturi pot musca serios! Vei simti ca si cum pielea ti-a fost strapunsa cu un cutit! Zona muscata se va umfla. Inflamatia va dura aproximativ 2-3 saptamani.

 

Melcul rosu. Acest melc pot ajunge pana la 18 cm lungime si mananca mult si cam orice gaseste! Prin atingere, poate transmite nematode, acei paraziti periculosi atat pentru oameni cat si pentru animale!Traiesc in: Europa de Vest, inclusiv Franta, Olanda, Germania, Elvetia, Polonia de Vest si partile de sud ale insulelor britanice.

 

Gandacul european de ulei(meloe). Acesta este un gandac periculos care nu poate zbura. Daca substanta chimica pe care o produce ajunge pe piele, vor aparea arsuri si vezicule, care se vor vindeca foarte greu! Traiesc in aproape toata regiunea palearctica.

 

Sarpele de stepa(sarpele caspian, sarpele rau). Acest sarpe nu e veninos, dar e printre cei mai agresivi!Daca te intalnesti cu un exeplar, care incepe sa se miste in cerucri, ar trebui sa te feresti, deoarece acela e semnul ca se pregateste de atac! Traieste in: Europa de Sud si de Sud-Est si Kazahstanul de Est.

 

Amfipode(Amphipoda). Aceste crustacee minuscule nu inteapa des, dar atunci cand o fac, provoaca eruptie cutanata si iritarea pielii. Se gasesc pe litoral sau ascunse printre alge. Traiesc in: aproape toate corpurile de apa dulce, mari si oceane. Se dezvolta si in apele subterane. Pt fi gasite, de asemenea, in Ucraina si Europa de Vest.

 

Tantar tigru asiatic. Poti cu cu usurinta aceasta insecta dupa dungile albe de pe corp si picioare. E periculos, deoarece poate transmite boli grave: febra Dengue, febra Zika si virusul Chikungunya. Traiesc in: Asia, America de Nord si Hawaii

 

Castorii traiesc in vizuini in perioadele reci. Uneori, ies sa gaseasca hrana sub apa. Pot fi foarte agresivi. In caz ca se simt amenintati, castorii isi vor proteja teritoriul. Traiesc in: Spania, Franta, Europa centrala si de est, Scandinavia si Rusia.

 

Gandacul Bombardier are un nume pe masura, deoarece, atunci cand se simte amenintat, pulverizeaza o substanta chimica ce creeaza arsuri la nivelul pielii. Nu atinge un astfel de gandac! E foarte posibil sa declanseze mecanismul de aparare, daca o faci. Jetul chimic iti va arde pielea! Traieste in: Rusia si sudul Eurasiei.

 

Gargarita. Cele mai multe specii de gargarite sunt inofensive. In schimb, gargarita asiatica/arlequin este periculoasa, deoarece s-ar putea sa te ciupeasca tare cu falcile sale puternice, mai ales daca e infometata. Muscatura nu e otravitoare, insa nici lipsita de reactie. Pielea se va umfla si poti chiar declansa o reactie alergica. Cea mai populara reactie este conjunctivita, care se poate instala dupa ce mana care a atins gargarita e dusa la ochi! Traieste in: Siberia, Kazahstan, Japonia, Mongolia, China, Coreea si Taiwan.

 

Citeste si: Cum sa supravietuiesti in fata celor mai periculoase animale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
Speram ca nu vei intalni niciodata un leu infometat, un rinocer nervos sau un crocodil in timp...