Iata cum trebuie sa actionezi in cazul in care intalnesti urmatoarele animale salbatice:
1. RECHIN. Din fericire, doar 20 specii, din cele 150 cate exista, ataca oameni. Asta pentru ca majoritatea rechinilor nu ne percep ca pe o prada. Vestea proasta este ca, daca un rechin este interesat de tine, va fi foarte greu sa scapi de el.
Pentru a nu atrage rechinii, evita sa intri in apa daca sangerezi. De asemenea, nu urina in apa. Rechinii pot simti mirosul acestor lichide de la cativa kilometri distanta.
Daca dai nas in nas cu un rechin, nu te intoarce cu spatele si nu fugi panicat. Asta e comportament de prada, iar rechinul nu te va ierta!
Daca rechinul te prinde, incearca sa il ataci in zona ochilor si a branhiilor, zonele sale sensibile.
2. CANGUR. Acest animal fascinant ataca numai daca ii calci teritoriul. In acest caz, cangurul se va simti amenintat. Pentru a evita conflictul, urmeaza pasii de mai jos:
- tuseste scurt si nu prea zgomotos. Acest semnal poate fi perceput ca semn de boala, iar cangurul s-ar putea sa nu atace.
- fa pasi mici si lenti inapoi, ramanand cu fata indreptata spre animal. Vei parea mai mic in ochii cangurului si automat mai putin periculos.
- nu te intoarce cu spatele si nu fugi. Din cateva salturi, cangurul te poate prinde si te poate rani grav.
3. LEU. Daca intalnesti regele animalelor, priveste-l in ochi. Nu te intoarce cu spatele si nu privi in alte parti, deoarece discontinuitatea in contactul vizual va da timp pradatorului sa atace.
Incearca sa arati mai mare. Ridica bratele sau o jacheta deasupra capului. Daca arati mare si periculos, pradatorul va incerca sa evite contactul.
Vorbeste cu leul pe un ton increzator, dar moderat.
Scoate sunete si gesticuleaza. Acest tip de comportament nu este tipic pentru o victima, iar animalul va fi indus in eroare. Cel mai probail, va considera ca e mai bine sa stea departe de tine.
4. ELEFANT. Elefantii sunt animale inteligente si prietenoase. Cu toate acestea, pot ataca; in special, femelele care te considera o amenintare pentru puii lor.
Daca te intalnesti cu un elefant, acorda atentie limbajului pe care-l are corpul sau. O trompa rasucita si urechile date pe spate arata faptul ca urmeaza sa atace. Daca nu poti evita atacul, nu fugi. In schimb, incearca sa gasesti un loc care sa te fereasca de furia animalului: o stanca, un copac etc.
5. RINOCER. Acest animal n-are o vedere prea buna, de aceea se sperie usor si ataca. Un rinocer poate atinge o viteza de 60 km/h, asa ca e cam greu sa fugi de el. Daca te ataca, ar fi bine sa pui un obstacol intre tine si el(sa zicem un copac sau niste tufisuri). In astfel de zone, nu se aventureaza.
6. HIPOPOTAM. Pare incredibil, dar hipopotamii omoara mai multi oameni decat crocodilii! In ciuda greutatii sale, hipopotamul poate prinde si 30km/h! In plus, se infuriaza foarte repede. Are capacitatea de a se camufla in tufisuri pentru a ataca. Daca ti se intampla un asemenea necaz, catara-te in primul copac, pe un deal mai inalt sau chiar pe o stanca. Asteapta pana cand animalul pleaca.
7. TAUR. In ciuda perceptiei generale, taurii reactioneaza la miscare, nu la culoarea rosie (sau alta culoare). De aceea, daca un taur se apropie de tine, stai linistit si incearca sa te misti cat mai putin.. Foloseste-ti palaria, tricoul sau alte haine ca momeala. Odata ce taurul se apropie destul de mult, arunca acest articol vestimentar in alta directie - taurul va alerga dupa el.
8. MEDUZA. Intepatura unei meduze aduce dureri mari si pe termen lung. Daca ai fost intepat, spala imediat zona cu apa sarata. Apa dulce va inrautati situatia. Apoi, folosind o penseta, indeparteaza resturile de tentacule. Daca ai o crema antihistaminica, nu ezita sa o aplici pe rana.
9. ALIGATOR/CROCODIL. Falcile acestor animale sunt extrem de puternice. Daca, din nefericire, un aligator te-a prins intre falcile sale, incearca sa ii ataci ochii. E zona sa sensibila.
Daca observi ca un astfel de pradator se taraste spre tine, fa cat mai mult zgomot si alearga in zigzag, in directie opusa, evident.
Daca te afli in apa si observi un crocodil in apropiere, incearca sa nu faci valuri prea mari si nu scoate niciun zgomot - ii vei atrage rapid atentia. In schimb, incearca sa inoti cat mai linistit spre mal.
10. SARPE. Majoritatea serpilor nu sunt nici otravitori, nici periculosi. Statistic, 80% din muscaturile de sarpe se intampla atunci cand oamenii incearca sa-i prinda...
Daca observi ca esti urmarit de un sarpe, provoaca mult zgomot, loveste obiecte din jurul tau. Vibratia va induce in eroare sarpele.
Daca te-a muscat un sarpe veninos, nu incerca sa extragi veninul, asa cum vezi prin diverse filme. Mai bine speli repede rana cu apa curata, te bandajezi si chemi ambulanta.
11. GORILA. Gorilele sunt numite si stapanii junglei, deoarece sunt lideri innascuti care isi protejeaza familiile si spatiul in care traiesc. Daca stii sa te comporti, gorila nu te va ataca. Ce sa faci daca intalnesti un astfel de animal:
- apleaca-te si nu incerca sa pari mai inalt decat gorila.
- nu o privi in ochi.
- in caz de atac, ghemuieste-te pe pamant. Gorilele sunt animale mandre, asa ca, de regula, nu vor ataca o fiinta mai slaba.
12. ALBINELE te pot ataca in incercarea de a-si proteja stupul. Culorile inchise provoaca albinele. Daca un roi te urmareste, cauta un loc intunecat. In lipsa luminii, nu vor mai putea ataca.