Cum sa ingrijesti un papagal cacadu

Cum sa ingrijesti un papagal cacadu

Cacadu/kakadu este numele mai multor specii de papagali originari din Australia, ins Noua Guinee, Arh Moluce. Aceste pasari au, de obicei, penajul alb, existand si variante de roz, cenusiu si negru. De asemenea, papagalul cacadu poseda un mot in varful capului pe care-l misca(urca/coboara) in functie de stare: bucurie, frica, suparare. 

Papagalul cacadu un excelent animal de companie, care are nevoie de multa atentie si o ingrijire adecvata.

Cum sa ingrijesti un papagal cacadu. Instalea coliviei:

1. Alege o colivie cu baza de cel putin 102 cm pe 76 cm,  inaltimea de cel putin 120 cm , iar zabrelele sa fie distantate la 2,5 pana la 3,8 cm una de alta. Cacadu este o pasare destul de mare, asa ca are nevoie de o colivie pe masura. Un spatiu generos va mentine papagalul activ si fericit.

2. Monteaza mai multe stinghii in colivie. Monteaza stinghiile la diferite inaltimi, astfel incat pasarea sa se poata misca mult. E nevoie de cel putin 4-5 stinghii. Pot fi de acelasi tip , cu exceptia celei pe care va dormi pasarea, care trebuie sa fie mai moale. Acesta se instaleaza in partea superioara a coliviei. Poate fi , de exemplu, o funie de bumbac. Gasesti toate aceste accesorii in pet-shop-uri.

3. Adauga jucarii in cusca. Aceste pasari au nevoie de multa distractie, iar jucariile ajuta in acest sens. Cumpara-i diferite jucarii, de la cele din lemn, pana la puzzle-uri. De asemenea, poti adauga in colovie ramurele de copac din lemn de esenta moale, jucarii din carton sau jucarii din piele tabacita vegetal.

4. Aseaza colivia intr-o zona intens circulata a casei. Palagalii cacadu sunt innebuniti dupa interactiune, asa ca se vor bucura sa vada miscare in zona casutei lor. Locul trebuie sa fie si bine luminat natural, pentru ca vorbim totusi de o pasare exotica. Asadar, pune cusca astfel incat sa aiba parte de lumina soarelui, insa nu chiar langa fereastra. Nici prea multa caldura nu face bine papagalului! Un colt al camerei ar fi ideal.

Cum sa ingrijesti un papagal cacadu. Hranirea:

1. Ofera-i pelete. Peletele reprezinta circa 75% din hrana zilnica a unui papagal cacadu. O gasesti in magazinele de speciliatate sub denumirea de hrana completa pentru papagali/ pasari exotice. Cata hrana ii vei oferi pe zi depinde de marimea pasarii. Pe eticheta produsului gasesti notate cantitati necesare in functie de greutatea pasarii. De asemenea, un veterinar te va ajuta in acest sens.

2. Variaza-i hrana cu fructe si legume proaspete si cu cereale. Aceste delicii vor oferi o gama larga de nutrienti pentru papagalul tau. Fierbe-i, asadar, cerealele favorite sau ofera-i diverse fructe. Poti incerca ananas, afine, banane, pepene galben, rodie, dar si fructe comune pe la noi cum ar fi mere si piersici. De asemenea poti include in dieta pasarii legume precum morcov, dovlecei, varza, mazare , rosii si castraveti. Un cacadu se va bucura si de alimente precum fasole , naut, orz, orez, paste si ovaz. Evita produsele pe baza de cofeina si ciocolata. Nici cojile de cartofi, avocado-ul si alunele nu sunt sanatoase pentru papagali. Nu in ultimul rand, limiteaza alimentele bogate in vitamina C , cum ar fi citricele, capsunile, kiwi si broccoli, deoarece in combinatie cu hrana de baza pot provoca supradoza de fier.

3. Include o cantitate mica de seminte in dieta papagalului. Aceste delicii nu ar trebui sa depaseasca 5% din hrana zilnica a papagalului. E innebunit dupa seminte, dar acestea nu ofera suficienti nutrienti. Asadar, ofera-i seminte, nuci si alte bunatati de genul, insa nu ignora hrana de baza! Evita sa hranesti cacadu-ul cu produse lactate.

4. Mancati impreuna. Papagalul cacadu e o pasare sociabila. Ii place sa traiasca in grup. In acest caz, tu reprezinti stolul pentru motat. Asa ca ai face bine sa-i dai si lui papica atunci cand mananci. Se va simti in centrul atentiei si va fi fericit.

5. Curata-i vasele si schimba apa in fiecare zi. Scoate vasele din cusca si spala-le cu sapun si apa calda. Sapunul de vase functioneaza, de asemenea, bine. Clateste apoi vasele sub jet si umple-le cu apa proaspata.

Cum sa ingrijesti un papagal cacadu. Ingrijirea:

1. Lasa papagalul sa se balaceasca macar o data pe saptamana. Cei mai multi papagali cacadu adora apa. Pune-i inapripatului un castronas cu apa calduta in fata. Se va scufunda aproape sigur. Ai grija ca apa sa nu fie adanca, pentru ca papagalul se poate ineca(nu stie sa inoate). De asemenea, poti stropi papagalul cu dusul, insa nu la mare presiune. Daca papagalul tau nu e innebunit dupa baite, nu-l mai uda. Risti sa-l stresezi si se poate imbolnavi.

2. Taie ghearele pasarii la fiecare 3-6 luni. Pentru a taia unghiile pasarii, ai nevoie de un cleste mic de unghii pentru pisici si caini de talie mica, dar si de o pudra cu rol de agent de coagulare. Un alt membru al familiei ar trebui sa tina un prosop deasupra capului papagalului, prinzandu-i in acelasi timp corpul cu blandete. Uita-te cu atentie la picioarele pasarii si gaseste mica vena roz care trece prin ele. Decupeaza cu atentie capatul unghiei. Daca ai decupat putin mai mult si pasarea sangereaza, aplica coagulantul in zona. Gasesti acest tip de produs in petshop-uri. Poti folosi in acest scop si amidon de porumb. Daca nu ai suficient curaj sa aranjezi unghiile papagalului, apeleaza la medicul veterinar. 

3. Ofera-i o sursa de zgomot cat lipsesti de acasa. Tv-ul / radio-ul va fi elementul de distractie pentru cacadu, care adora zgomotul si interactiunea. Iar cum tu nu esti acasa, zgomotul produs de tv/radio ii va fi prieten motatului.

4. Fii pregatit pentru etapa de adolescenta a papagalului. La fel ca oamenii, pasarile trec printr-o faza (pe la 4-5 ani) in care devin mai rebele si mai agitate. Sa nu te superi pe papagalaul tau, daca va trece rapid de la o stare la alta; poate fi dragastos, iar in cateva secunde s-ar putea sa te respinga. E o stare fireasca. Ii va trece. Important e sa nu-l certi si sa nu-l ignori. Un cacadu stresat se va purta si mai nasol.

5. Invata-l sa iasa din colivie cat mai des. Daca nu doreste asta, il poti ademeni. Asigura-te, evident, ca nu va putea zbura in exteriorul casei. Pune o jucarie sau un deliciu pe colivie sau chiar la iesirea din aceasta. Deschide usita si apoi pleaca. Papagalul nu va rezista tentatiei si isi va parasi casa. Nu lasa in camera in care tii  papagalul lucruri periculoase precum: fire electrice expuse, becuri fara ambalaj, obiecte mici usor de inghitit etc. Pentru a incuraja pasarea sa interactioneze, aseaza-te, uneori, langa colivia deschisa. Vorbeste-i pe un ton calm si ofera-i bunatati direct din mana. Nu face miscari bruste. Vorbeste despre orice sau citeste-i pasarii, folosind intotdeauna un ton calm. Scoate papagalul afara din colivie o data pe zi, avand grija sa-l supraveghezi. Altfel, s-ar putea sa gasesti diverse lucruri stricate...

6. Joaca-te cu papagalul minimum o jumatate de ora pe zi. Poti sa-l mangai, sa-l cicalesti sau pur si simplu sa-l ademenesti cu diverse jucarioare. Vorbeste cat poti de mult cu el. Astfel il vei ajuta sa consume excesul de energie, oferindu-i sansa sa doarma linistit pe timp de noapte. Daca ai mai mult timp la dispozitie, il poti si plimba in exterior. Pentru asta ai nevoie de un ham creat pentru pasari. Gasesti un asemenea produs in petshop-uri.

7. Du papagalul la medicul veterinar pentru consultul anual. Medicul va depista orice problema de sanatate, oferin pasarii tratamentul adecvat inainte ca afectiunea sa se agraveze. Lesne de inteles ca va trebui sa mergi la un veterinar specializat in pasari.

Citeste si: Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Papagalul Quaker sau calugar, asa cum mai e cunoscut, este o pasare amuzanta si inteligenta, care poate...
Papagalii, sunt creaturi vii, dar multi oameni recunoasc cu greu faptul ca au nevoie, de asemenea, de...
Papagalii sunt vorbareti naturali. Afla cum ii inveti sa vorbeasca! Ei aleg cu usurinta cuvinte, spre deliciul...