Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar

Papagalul Quaker sau calugar, asa cum mai e cunoscut, este o pasare amuzanta si inteligenta, care poate schimba atmosfera monotona din interiorul casei tale, desi nu-i lipsesc ciudateniile. Inainte de a achizitiona un exemplar sau mai multe din aceasta specie, daca te incumeti, ar trebui sa citesti materialul de mai jos!

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Pret si costuri. Papagalii calugar nu sunt chiar cele mai ieftine pasari. Un exemplar se vinde cu sume cuprinse intre 100 si 2000 lei, in functie de culoare si varsta. De asemenea, o colivie rezistenta si potrivita pentru o asemenea pasara plina de energie te poate costa intre 2000 si 3000 lei(conteaza marimea si materialul din care e facuta casa pasarii). Hrana papagalului calugar iti va scoate din buzunare circa 250-300 lei pe luna.

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Cat traieste? Spre deosebire de pisici sau caini, aceste pasari pot trai pana la 30 ani! Asta inseamna un angajament pe termen lung. Deci, trebuie sa fii pregatit/a cu adevarat pentru viata alaturi de papagal! Ce-i drept, poti cumpara un exemplar mai batran de la un proprietar care doreste sa-l dea. In aceasta situatie, nu vei avea un angajament atat de lung fata de simpatica pasare!

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Acomodarea. E indicat sa petreci timp cu pasarea inainte de a o adopta. Daca pasarea nu a fost crescuta cu mangaieri si tandrete, este posibil sa nu fie atat de afectuoasa pe cat ai dori. Totusi, aceste pasari sunt foarte sociabile, asa ca le vei imblanzi repede, daca le oferi suficienta atentie.

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Personalitatea. Aceasta pasare este adesea clasificata drept perus, mai ales din cauza cozii lungi. Totusi, nu te lasa pacalit/a! Este mult mai aproape de alte specii de papagali ca personalitate. De exemplu, paote fi galagios si vorbaret. De asemenea, e mai predispus la ciugulit decat alti perusi!

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Domesticirea si antrenamentul. In mod normal, papagalul calugar trebuie antrenat de mic,d aca se poate de catre un crescator cu reputatie. TE sfatuim sa iei un exemplar de la un astfel de persoana, deoarece iti va fi mai usor sa socializezi si sa obisnuiesti pasarea cu noua casa! Trebuie sa muncesti ceva pentru a antrena pasarea , inclusiv pentru a-l invata sa ti se aseze pe deget sau sa vorbeasca! Cu putina rabdare, vei reusi, insa , negresit!

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Fii in prezenta sa suficient timp. Aceste pasarea adora interactiunea cu stapanul sau! Singur pe termn lung, va deveni letargic, trist si se va comporta ciudat! Tine papagalul activ si interactioneaza cat poti de des in fiecare zi. De asemenea, nu e bine sa il tii prea mult in colivie. In mod ideal, ar trebui sa stea mai mult in afara sa. Daca nu ai timp, scoate-l din colivie macar imediat ce te intorci de la serviciu. Cat timp iidedici depinde si de pasare. Unii papagali Quaker si-ar petrece bucurosi toata seara pe umarul tau, in timp altii vor vorbi cu tine cateva ore.E clar ca nu trebuie sa cumperi un asemenea papagal, daca nu ai prea mult timp pentru el!

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Fa modificari sanatoase in casa. Aceasta pasare este agita si curioasa pana la extreme. Se poate rani incercand sa descopere ce e in WC sau in vaza….Asadar, inchide zonele cu apa, pentru a evita inecul pasarii. De asemenea, elimina din casa tesaturile in care pasarea s-ar putea incurca(dantele, spre exemplu).

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Tine departe de papagal micile obiecte, mai ales pe cele ornamentale. Un aspect unic al acestei pasari este ca ii place sa-si faca un cuib complex. Va incerca sa faca un cuib chiar si in colivie! Pentru asta va cauta diverse obiecte mici de prin casa(ochelari, bibelouri etc). Asadar, pune aceste obiecte bine, astfel incat papagalul calugar sa nu ajunga la ele.

Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Ofera-i spatiu. Daca ai alte pasari, nu le tine impreuna cu papagalul calugar. E agresiv si le va ataca. De asemenea, este o idee buna sa ptii papagalul intr-o camera in care sa nu patrunda caine sau pisica.
Cum sa ai grija de un papagal quaker/calugar. Ofera-i o colivie incapatoare. Cusca trebuie sa fie de cel putin jumatate de metru pe jumatate de metru! Alege, insa, o varianta mai mare, deoarece papagalul trebuie sa aiba spatiu pentru a-si face cuibul.

Comportamentul papagalilor calugari:

Ciugulesc frecvent. Papagalii Quaker iubesc sa ciuguleasca. Jucariile de mestecat pot ajuta pasarea sa se distreze. Nu uita ca e posibil ca papagalul sa isi foloseasca ciocul si pe mobilier, asa ca ia masuri sa nu poata face asta(acopera mobila). La fel de imporanta e bara din interiorul coliviei, care trebuie sa fie dintr-un material rezistent la ciugulit!

Au nevoie de companie. Papagalii Quaker au nevoie de compania oamenilor sau a altor pasari din specia lori. Fara suficienta interactiune sociala, un papagal calugar intra in depresie si poate dezvolta comportamente nevrotice, precum tipetele si smulgerea penelor. Papagalii Quaker se descurca bine atunci cand sunt tinuti in perechi, dar este mai dificl pentru pasarile mai in varsta sa formeze o legatura puternica. Chiar daca ai doi papagali calugari in stransa legatura, ei vor beneficia in continuare de joaca si de interactiune cu oamenii.

Sunt pasari agitate. Inainte de a cumpara un astfel de papagal, trebuie sa iti dai seama daca te deranjeaza agitatia sa(se scutura si vibreaza frecvent). Poate parea foarte ciudat pentru neinitiati si poate fi chiar deranjant la inceput. Totusi, comportamentul de scuturare este perfect normal pentru un papagal Quaker. Puii o fac mai des decat exemplarele adulte. E semn de imperechere. Se mai scutura si cand le e foame sau sufera de o anumita afectiune.

Evita cresterea unui papagal quaker, daca ai copil/i mic/i. La fel ca majoritatea pasarilor mari, papagalii Quaker pot ciupi uneori. Au ciocul ascutit si puternic, asa ca ciupiturile pot fi destul de dureroase. Daca ai copii mici, o astfel de pasare nu e chiar cea mai buna optiune.

Isi protejeaza teritoriul. Aceste pasari isi vor proteja casa, adica colivia in cazul de fata. Ai asadar grija cum te comporti cand vrei sa-i faci curatenie in colivie! Intai , scoate pasarea ! Altfel , va deveni agresiva.

Citeste si: Cum inveti un papagal sa vorbeasca

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cacadu/kakadu este numele mai multor specii de papagali originari din Australia, ins Noua Guinee, Arh Moluce. Aceste...
Papagalii, sunt creaturi vii, dar multi oameni recunoasc cu greu faptul ca au nevoie, de asemenea, de...
Papagalii sunt vorbareti naturali. Afla cum ii inveti sa vorbeasca! Ei aleg cu usurinta cuvinte, spre deliciul...