Cum sa scoti pui de gasca

Cum sa scoti pui de gasca

Esti un gospodar desavarsit, gata sa umple curtea de oratanii? Daca da, probabil te gandesti sa scoti (si) pui de gasca. In cazul in care n-ai mai facut-o, acest articol este pentru tine. In principal, trebuie sa stii o chestiune elementara: pentru a ecloza, ouale de gasca necesita caldura mai mare si umiditate ridicata.

Cum sa scoti pui de gasca. Colectarea oualor:

1. Strange ouale primavara. In emisfera nordica, adica si la noi, gastele(majoritatea raselor) incep sa depuna ouale in martie sau aprilie. Doar gastele chinezesti difera la acest capitol: acestea oua iarna, spre final de ianuarie, inceput de februarie.

2. Colecteaza ouale de dimineata. Cam orice gasca oua la primele ore ale diminetii. Asa ca va trebui sa cauti in cuibare destul de devreme. Sigur ca exista femele care, din varii motive(stres provocat de alte gaste/pasari, hrana deficitara, somn neregulat, lipsa unui cuibar etc) oua mai tarziu. De aceea, va trebui sa faci controale de rutina si peste zi. Daca le asiguri gastelor un loc de scaldat( iaz, balta, lac, cada/copaie scoasa din uzul clasic etc), nu le permite accesul la apa de dimineata, deoarece s-ar putea sa oua pe unde apuca...

3. Asigura-le cuibare. In cutii incapatoare/ cosuri de damigeana amplaseaza un culcus din paie curate sau rumegus. Aici, vor oua gastele. Daca nu faci asta, pasarile isi vor cauta singure un loc unde sa oua in siguranta. De obicei, instinctual, cauta locuri ascunse. Astfel s-ar putea ca pradatatorii sa fure ouale sau sa nu le gasesti! Un cuibar de 50 cm circumferinta este suficient pentru trei gaste ouatoare. Daca vrei sa accelerezi productia de oua, lumineaza artificial cuibarele, inclusiv noaptea.

4. Colecteaza ouale potrivite. Ca regula generala, fertilitatea este cu 15% mai mare si sansa de eclozare cu 20 procente mai sporita in cazul oualor depuse de gaste mature(mai batrane de un an). Sigur ca femelele trebuie sa fie corespunzator hranite si sanatoase. De asemenea gastele cu acces la scaldat vor face oua mai sanatoase, cu sanse mai mari de eclozare.

5. Curata ouale. Ouale murdare trebuie curatate usor cu o perie, cu o bucata de smirghel sau cu o bucata de vata de otel. Evita folosirea apei. Daca oul e prea murdar, poti umezi o carpa cu care sa stergi coaja. In niciun caz, nu spala oul la jet si nici nu-l scufunda in apa. Altfel, se pot inmulti bacteriile pe suprafata oului! Temperatura apei cu care umezesti oul atunci cand il stergi ar trebui sa fie de aproximativ 40 grade Celsius, adica mai calda decat oul. Apa calda va ajuta oul sa elimine murdaria prin pori. Nu uita sa usuci bine ouale inainte de a le depozita.

6. Dezinfecteaza ouale prin fumigatie. Pune ouale intr-un spatiu care se poate inchide etans(un mic birou scos din uz sau locul unde afumi carnea). Elibereaza formaldehida direct in acest spatiu. De obicei, produsul vine sub forma de solutie apoasa de formaldehida 37%, fiind cunoscuta si sub numele de formol/formalina sau sub forma de pulbere, numita paraformaldehida. Urmeaza  indeaproape instructiunile de pe ambalaj si ai grija sa nu inspiri formol. Este toxic! Daca nu ai la indemana un fumigant chimic, pune ouale in straturi si plaseaza-le in lumina directa a soarelui dimineata si dupa-amiaza. Razele solare vor actiona ca un dezinfectant. Acest proces nu este obligatoriu, insa poate creste procentajul de ecluziune.

7. Tine oule la pastrat pentru o perioada scurta. Pune ouale in cartoane curate si tine-le intr-o camera racoroasa timp de 7 zile. Temperatura in aceasta camera ar trebui sa fie cuprinsa 13 si 16 grade Celsius), cu umiditate de 70 -75% . Nu depozita ouale de gasca niciodata la o temperatura mai mare de 24 de grade Celsius sau intr-o camera cu umiditate sub 40 de procente. Nu uita sa pui ouale cu varful in jos. Poti pastra ouale de gasca si peste 7 zile, dar, dupa doua saptamani, capacitatea de eclozare poate scadea dramatic.

Cum sa scoti pui de gasca. Incubatia naturala:

1. Pregateste closca. Gasca femela trece in mod natural prin perioada de clocire. Daca se intampla sa nu pice nicio gasca de closca in perioada in care vrei sa incubezi ouale, atunci ai alternative. Specialistii spun ca rata leseasca(Muscovy) este potrivita pentru clocirea oualor de gasca. De asemenea, curca si gaina sunt solutii viabile. Evident ca trebuie ca pasarea sa fie in stadiul de closca. Va fi simplu de identificat, deoarece orice pasare intrata in aceasta etapa ofera semne clare: cauta un loc ferit unde sa se aseze pe oua(chiar daca nu are, tot se va aseza, deoarece asta ii cere natura), scoate sunete distincte si se infoaie/ataca atunci cand simte un pericol(chiar si tu vei fi considerat un pericol pentru viitori pui).

2. Plaseaza ouale sub pasare. Odata ce closca se aseaza in clocitoare, fii gata sa pui ouale sub ea. In cazul unei rate, introdu sub ea intre 6 si 8 oua de gasca. Daca closca e gaina, pune 4-6 oua. Daca folosesti o gasca pe post de closca, poti introduce sub ea intre 10 si 15 oua; la fel si sub o curca.

3. Intoarce ouale. O gasca va intoarce ouale singura, deci nu va trebui sa faci nimic. In schimb, o rata/o gaina nu va putea sa faca asta, deoarece ouale sunt prea mari. Astel, va trebui sa intorci tu ouale zilnic. Fa-o atunci cand dai jos closca pentru mancare si apa. Instinctual, multe closti nu se dau singure jos de pe clocitoare, asa ca va trebui sa faci tu asta. Da-le apa si mancare. Nu le lasa prea mult departe de oua!In 15 minute ar trebui sa fie inapoi peste ele! Altfel, ouale risca sa se raceasca, asa cum se spune in popor(adica embrionii pot muri). La fel de important: dupa 15 zile de clocire naturala, stropeste ouale cu apa calduta cand le intorci.

4. Verifica ouale. Dupa a zecea zi, verifica ouale cu ajutorul unei lumini puternice pentru a putea vedea in interior. Metoda lumanarea sau chiar verificarea in lumina puternica a soarelui sunt cele mai folosite metode. Daca oul e limpede, arunca-l , deoarece nu a fost fecundat. Pune la loc ouale fertile. Acestea au in interior ceea ce in popor se numeste banut, adica viitorul embrion.

Cum sa scoti pui de gasca. Incubatia artificiala:

1. Alege incubatorul. Exista incubatoare dulap( cu aer agitat in camera incubatorului) si incubatoare plane(aer nemiscat in camera incubatorului). Primul foloseste ventilatoare pentru a raspandi aerul cald in camera oualor. Astfel, se permite incubarea unui numar mai mare de oua de diferite dimensiuni, deoarece caldura este distribuita uniform in incubator. Comparativ cu incubatorul dulap, incubatorul plan nu este dispus cu gauri de aer. Acesta e mai dificil de utilizat si necesita setari mai precise. Caldura radianta este cea care transforma temperatura aerului. Deoarece aerul nu circula, este important ca ouale sa fie plasate in mod corespunzator. In plus, setarea trebuie sa fie cat mai exacta, in caz contrar putand aparea anomalii de temperatura si de umiditate in interior. Nu in ultimul rand, incubatorul plan(air-still) trebie deschis de minimum 4 ori pe zi, pentru ca aerul proaspat sa patrunda in interior.

2. Seteaza temperatura si nivelul de umiditate. Conditiile exacte variaza in functie de tipul de incubator pe care il folosesti. Stabileste temperatura unui incubator dulap intre 37,2 si 37,5 grade Celsiu, cu o umiditate relativa de 60-65 %. De obicei, incubatorul este prevazut cu un termohigometru( termometru pentru masurarea temperaturii si a umiditatii aerului). Acesta ar trebui sa indice o valoare cuprinsa intre 28,3 pana la 31,1 grade Celsius. In cazul incubatorului plan, seteaza temperatura la valori cuprinse intre 37,8 si 38,3 grade Celsius, la inaltimea oualor( poate exista o diferenta de 3 grade Celsius intre partea de sus si cea de jos a camerei incubatorului). Umiditatea ar trebui sa fie intre 60 - 65 la suta, iar termohigometrul sa indice o temperatura de 32, 2 grade Celsius in timpul incubatiei.

3. Distribuie ouale uniform. Plaseaza ouale in incubator, distantandu-le uniform si in straturi unice. Pentru rezultate optime, pune ouale pe orizontala. Astfel va creste capacitatea de eclozare. Umple incubatorul la macar 60% din capacitatea maxima. Daca il lasi mai gol, trebuie sa ridici temperatura interioara cu 0,2 grade Celsius. 

4. Intoarce ouale de patru ori pe zi(cam la 6 ore). Fiecare ou trebuie intors la 180 grade, de fiecare data. Intoarcerea la 90 grade poate scadea capacitatea de eclozare(altfel spus, vor iesi mai putini pui).

5. Stropeste ouale cu apa calda. Fa asta o data pe zi. Cum scriam si mai sus, ouale de gasca necesita o umiditate ridicata. Mai mult , dupa 15 zile, ar trebui sa scufunzi ouale in apa timp de un minut, o data la doua zile. Apa trebuie sa aiba o temperatura de 37,5 grade Celsius.

6. Transfera ouale dupa 27 de zile. Muta ouale din corpul principal al incubatorului intr-un compartiment separat/alt incubator, cand sunt aproape de eclozare. Majoritatea oualor eclozeaza intre 28 si 35 zile.

7. Mentine setarile adecvate de temperatura si umiditate. Temperatura din incubator ar trebui sa ramana la 37 grade Celsius, cu o umiditate relativa de 80%. Odata ce puii incep sa iasa din gaoace, redu temperatura la 36,5 grade Celsius, cu umiditatea de 70%. Nu uita, ca inainte de mutare, sa scufunzi/stropesti ouale in/cu apa.  Apa trebuie sa aiba o temperatura de circa 37,5 grade Celsius.

8. Nu interveni in procesul de eclozare! Un puisor are capacitatea de a iesi in mod natural din gaoace. Observa procesul care incepe, de obicei cu 2-3 zile inainte de termen(vor incepe sa ciocaneasca). E posibil ca unii pui sa nu poata sparge coaja. In acest caz, asculta oul si descopera locul unde se afla ciocul. Perforeaza usor coaja in acea zona. Fa asta doar daca puiul a intarziat 2-3 zile! Daca nici asa nu functioneaza, mareste usor orificiul din coaja, astfel incat puiul sa poata scoate capul. De obicei, un pui cu dificultati de eclozare nu e suficient de puternic sau are alta suferinta. Unii pui pot ramane cu o jumatate de gaoace atasata de fund. Se intampla deoarece procesul de absorbire a galbenusului si inchidere a vaselor de sange nu s-a incheiat. Nu trage de ou! Lasa-l sa se dezlipeasca singur. Altfel, puiul va sangera si va muri. De asemenea e esential sa lasi puii de gasca in incubator pentru 2-4 ore( sa se usuce suficient). Apoi ii poti muta in spatiul special de crestere(fara alte oratanii cu acces la ei).

Citeste si: Cum sa alegi ouale pentru clocitoare

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La fel ca friptura de gasca, carnea de curcan poate fi unsa cu rom. Ingrediente: - un...
Gasca pe varza este cel putin la fel de gustoasa ca si rata pe varza. Iata cum...
Pentru aceasta reteta se alege o gasca frumoasa, iar dupa preferinte se adauga putin rom la friptura...