Cum sa-ti dresezi cainele sa dea drumul unui obiect din gura

Cum sa-ti dresezi cainele sa dea drumul unui obiect din gura

„Lasa” sau „Da-i drumul” este probabil cea mai comuna comanda, care poate fi invatata de catre caini si este des utilizata de stapani, deoarece cainilor le place sa roada diferite obiecte.

Iata cum va puteti dresa cainele sa dea drumul unui obiect din gura:  

Alegeti o jucarie preferata de caine, pe care acesta o tine mult in gura si cu care ii place sa se joace.

Puneti-va la indemana niste gustari, care ii plac cainelui mai mult decat jucaria aleasa.

Alegeti un obiect portabil, care scoate sunete, pe care cainele sa-l perceapa ca si pe o atentionare ca urmeaza o recompensa, pe principiul lui Pavlov.   

Puneti-i cainelui o lesa, daca acestuia ii place sa fuga cu jucariile in gura, pentru ca acesta sa se concentreze asupra dresajului si nu a jocului.

Inarmati-va cu multa rabdare, deoarece nu va fi foarte usor sa va dresati cainele sa dea drumul unui obiect din gura, mai ales daca este vorba de jucaria sa preferata.

Incepeti dresajul cainelui cand acesta are aproximativ 3 luni, cu 3 sedinte de cate 15 minute, in 3 momente diferite ale zilei, deoarece cu cat cateii sunt mai mici, cu atat isi pierd mai repede rabdarea si concentrarea.

Oferiti-i cainelui jucaria preferata, cu o mana, iar in cealalta mana tineti o gustare. Tineti jucaria in fata gurii cainelui si asteptati ca acesta s-o miroase si s-o ia. Puteti chiar sa-i spuneti „Ia-o”. Astfel cainele va invata sa ia si sa lase obiecte din gura, in procesul de dresaj. Folositi intotdeauna aceeasi comanda.

Spuneti „Lasa” sau „Da-i drumul” si oferiti-i cainelui o recompensa. Aveti grija sa folositi aceeasi comanda de fiecare data. Puteti repeta comanda de mai multe ori, insa n-o folositi prea mult. Puneti recompensa in fata nasului cainelui. Daca ati ales corect recompensa, cainele va lasa jucaria din gura si va manca gustarea.

Repetati operatiunea. Tineti jucaria in fata cainelui si cand acesta o apuca, spuenti-i „Lasa”, miscand obiectul care scoate sunete si oferindu-i o recompensa. In timp ce repetati acest pas, indepartati-va de caine, pentru ca acesta sa se astepte la o gustare, ori de cate ori aude sunetul obiectului. Ideea e ca patrupedul sa va asculte comanda si cand nu sunteti chiar in fata lui.

Repetati miscarea in locatii diferite, cu diferite obiecte, pentru ca patrupedul sa inteleaga cat mai bine comanda.

Repetati dresajul in mod constant, ori de cate ori aveti ocazia, avand la indemana gustari si obiecte preferate de caine, pentru ca acesta sa-si fixeze comportamentul dobandit si sa raspunda prompt la comanda.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cainii sunt capabili sa invete multe comenzi, dresajul fiind un mod de apropiere intre ei si stapani....
Cand vine vorba de dresajul cainilor, adesea, cele mai simple actiuni produc cele mai bune rezultate. In...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...