De ce cainii latra doar la anumiti oameni

De ce cainii latra doar la anumiti oameni
De ce cainii latra doar la anumiti oameni

Orice caine intra intotdeauna in alerta atunci cand cineva nou ajunge in preajma sa. Totusi, uneori, incepe imediat sa maraie sau sa latre la unii oameni, iar la altii nu! Acest temperament ar putea indica agresivitate, o atitudine defensiva sau, pur si simplu, o forma de anxietate.

De ce au cainii reactii diferite in functie de individ?

1. Necunoscutul este infricosator. Cel mai frecvent motiv pentru care cainele reactioneaza agresiv in fata anumitor persoane este faptul ca se confrunta cu noutatea. Daca nu l-ai invatat suficient de prietenos, fiecare expunere la straini( mirosuri noi, obiecte, comportament) poate fi amenintatoare pentru animal. Chiar si in conditiile in care ai invatat de mic cainele sa socializeze, el tot s-ar putea simtit anxios si nesigur in fata necunoscutului. Asadar, cainele latra, cel mai probabil, la persoanele care poseda mai multe trasaturi necunoscute( miros si aspect, in special).

2. Cainii percep unele caracteristici ca fiind mai amenintatoare. Oamenii difera in ceea ce priveste dimensiunea, caracteristicile si modul in care se misca, iar toate acestea pot parea intimidante pentru un caine. Printre lucrurile care ar putea fi neplacute pentru patrupedul tau se afla:

- accesorii precum palarii si ochelari de soare care obstructioneaza vederea cainelui asupra fetei unei persoane;

- parul facial, din acelasi motiv;

- o persoana prea inalta;

- vocea groasa;

- limbajul deosebit al corpului, in special contactul intens cu ochii unui om sau privirea fixa a acestuia;

- mirosul specific. Cainii percep ca amenintare mirosul de fum, de sampon, de parfum sau chiar pe cel al mancarii consumate de persoana cea noua aflata in fata sa;

3. Amintirile negative pot strica introducerea. Este posibil ca patrupedul sa faca o asociere negativa intre ceea ce vede si ceva din trecut, devenind imediat defensiv. Unii oameni pot parea inspaimantatori, deoarece cainele conecteaza mirosul sau aspectul respectivei persoane cu amintiri neplacute. Daca cainele a fost traumatizat sau abuzat in trecut, acesta poate sa latre la oamenii care le amintesc de cei ce i-au maltratat. De asemenea, cainii pot dezvolta o neincredere generala pentru anumite caracteristici specifice, cum ar fi sexul(barbat sau femeie).

4. Incearca sa-si protejeze stapanii, chiar daca nu este necesar. Cainii pot fi teritoriali si protectivi cu oamenii pe care ii iubesc, in special rasele de paza precum mastiff sau terrier. Acestia pot reactiona agresiv fata de oricine invadeaza spatiul lor sau actioneaza intr-un mod care poate fi perceput ca amenintator pentru familia lor. Comportamentele ce pot declansa o reactie de protectie nu trebuie sa fie neaparat agresive: poate fi doar o actiune brusca, prea energica. De asemenea, cainii se tem de oamenii care fac miscari sau zgomote neobisnuite, cum ar fi deschiderea unei umbrele. Mai mult, cainele ar putea, pur si simplu, sa se simta gelos pe stapanul sau si sa actioneze posesiv. Se intampla atunci cand stapanul interactioneaza prietenos cu alte persoane.

5. Cainele simte adevarata natura a omului. Cainii sunt buni judecatori ai caracterului. Mai multe studii au aratat ca acestia pot determina daca o persoana este de incredere sau nu. Cainii monitorizeaza constant interactiunile sociale si sunt atenti la modul in care alte persoane se comporta cu stapanii lor. Este mai probabil sa arate neincredere si sa latre, daca vad ca oamenii respectivi nu sunt de ajutor. Pot chiar sa preia atitudinea generala pe care o are proprietarul fata de cineva. Mai mult, cainii pot mirosi frica, stresul si anxietatea, prin intermediul hormonilor umani eliberati in timpul acestor stari. Iar cand simt aceasta adrenalina, aceste emotii extreme, caini pot deveni nelinistiti. Urmeaza , evident, latratul.

Bonus: Cum sa eviti comportamentul agresiv al cainelui. Pentru a preveni aceste comportamente, trebuie sa inveti cainele sa fie sociabil inca de cand este pui. Invata-l cu cat mai multe mirosuri noi, zgomote si oameni, astfel incat, odata ce va ajunge adult, nimic nu il va mai surprinde. Expus diferitelor experiente, catelul va creste mai flexibil si stabil din punct de vedere mental.

Daca patrupedul tau are, deja, o problema cu oamenii, invata-l sa nu se simta defensiv sau prea protectiv. Antreneaza-l cu comenzi cheie pentru a sta jos, atunci cand o persoana noua se afla in preajma. Repeta procesul pana cand comanda intra in reflexul cainelui. Nu uita sa il recompensezi cu o delicatesa preferata, ori de cate ori te asculta!

Citeste si: Caini. 7 semne ca animalul tau are febra

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...
Lhasa Apso este o rasa de caine de mici dimensiuni cu originea in regiunea Lhasa din Tibet....