Cum sa cresti gaini in propria curte. Tine cont de aceste sfaturi

Cum sa cresti gaini in propria curte. Tine cont de aceste sfaturi

Te-ai mutat recent intr-o zona rurala si vrei sa cresti gaini? Nu e cel mai dificil lucru din lume, insa nu e nici chiar simplu. Trebuie sa tii cont de cateva etape. Despre acestea in materialul de mai jos.

1. Alegerea oualor. Oua pentru incubator gasesti in comert. Preferabil sa le iei de la firme cunoscute in domeniu, pentru a nu risca sa cumperi oua necalcate... Ai grija ca ouale sa fie curate si fara fisuri, inainte de a le pune in clocitoare.

2. Incubatia. Puii de gaina incep sa ciocneasca dupa aproximativ 18 zile. Ies din gaoace masiv dupa 21 zile. 

3. Intoarcea oualor. In primele 3 zile si in utlimele 3 zile, nu intorci ouale si nici nu umbli la ele! In celelalte zile, intorci ouale de 2 ori pe zi!

4. Temperatura optima. In clocitoare, temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre +37,5 si +37,9 grade Celsius. Multe asemenea clocitori regleaza singure temperatura , asa ca nu trebuie sa te ingrijoreze acest aspect.

5. Umiditatea. Orice clocitoare e prevazuta cu un compartiment pentru apa. Apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca embrionul sa se dezvolte cum trebuie! Verifica, asadar, sistematic nivelul apei din clocitoare. Mai putin in primele si in ultimele 3 zile. Cand nivelul scade, adauga apa. Pentru ca apa sa nu se strice in toata aceasta perioada, adauga cateva crengute de busuoic in ea.

6. Ingrijirea puilor in primele zile de viata. In primele 3 zile, puisorii au nevoie de caldura continua(27-32 grade), si nu mananca, deoarece isi inghit galbenusul, cum se spune. Ei iti vor arata din gesturi cum se simt. Daca le e cald, vor desface aripile. Daca le e frig, se vor inghesui unul in altul si vor sta zgribuliti. Daca ai o soba in casa(calorifere), tine-i aproape de ea(ele) intr-o caciula(la 1, maximum 2 metri). Ii poti incalzi si la bec. Dupa aproximativ 3 saptamani, daca e cald afara, poti scoate puisorii in mediul extern.

7. Vaccinarea. Puii de cateva zile trebuie vaccinati. Asta nu se face cu ajutorul unei seringi, ci punandu-le picaturi in ochi sau amestecand substante in apa de baut.

8. Hrana. Furajele difera in functie de varsta: pentru puii de pana la o luna si jumatate si pentru cei care depasesc aceasta varsta. Spre exemplu, in cazul puilor de o zi, acestia sunt hraniti cu amestecuri de uruiala uscata si chiar produse de factura animala, cum ar fi zerul sau branza de vaca. La maturitate, graul si poirumbul vor deveni baza hranei. Verdeata(buruiana), de asemenea, este esentiala pentru o pasare fericita, care sa creasca frumos si sa ofere oua si carne gustoase.

9. Adapostul.

- alege locul unde de amplasare a cotetului. Daca stai la munte(o regiune mai inalta), temperatura e mai scazuta, asa ca alege un loc unde soarele incalzeste din abundenta. In zonele calde, caniculare vara, construiteste cotetul la umbra unui copac cu coroana bogata.

- dimensiunea. Evident ca vei tine cont de numarul de pasari pe care vrei sa le cresti, atunci cand alegi dimensiunea cotetului.

- distanta fata de casa. Nu construi cotetul prea aproape de casa, deoarece iti va fi greu sa suporti mirosul. Pe de alta parte, nu-l amplasa prea departe, deoarece n-ai sa auzi nimic cand vin pradatorii…

-aerisirea si lumina. Cotetul trebuie sa aiba si o fereastra, dar si zone prin care aerul sa patrunda la pasari.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti crescator de pasari fara experienta? Daca da, acest articol e pentru tine. Grupul trebuie reimprospatat sistematic,...
Orice gospodar aflat la inceput de drum cu cresterea gainilor s-a intrebat daca e bine sa le...
Sumatra este o rasa de gaini cu origini in insula Sumatra din Indonezia. Aceste pasari aparte sunt...