Cum sa reduci consumul de combustibil cand rulezi pe autostrada

Cum sa reduci consumul de combustibil cand rulezi pe autostrada

Consumul de combustibil creste sau scade in functie de mai multi factori, printre care viteza cu care rulezi, tipul de drum pe care circuli sau modul in care franezi. Pe autostrada, spre exemplu, consumul va fi mai mare decat pe un drum national, unde limita de viteaza este inferioara. Totusi, chiar si pe un drum de mare viteza poti economisi combustibil!

Cum sa reduci consumul de combustibil cand rulezi pe autostrada:

- foloseste pilotul automat. Daca masina ta are aceasta optiune, nu ezita sa o folosesti pe autostrada! Practic, masina va functiona cu o viteza constanta, ceea ce inseamna economie la combustibil!

- foloseste aerul condtionat atat cat trebuie. Raceste pentru cateva minute masina prin intermediul aerului conditionat, apoi opreste-l. Nu va mai fi nevoie sa il dai pe on ceva vreme, mai ales daca nu rulezi pe canicula!

- nu deschide geamurile! Din doua motive, ar fi bine sa tii geamurile inchise: 1. aerul conditionat nu se risipeste; 2. masina nu e nevoita sa traga mai tare din cauza rezistentei suplimentare exercitate de curentii de aer;

- umfla anvelopele cum si cat trebuie. Verifica presiunea din cauciucuri, inainte de a porni la drum. Daca ai posibilitatea, umfla rotile cu azot. Astfel, variatia presiunii in functie de temperatura va fi mult mai mica.

- nu incarca masina peste masura. O masina mai grea inseamna automat si un consum mai mare de coimbustibil. In plus, distanta de franare a masinii este afectata!

- schimba filtrele de aer. Daca circuli des in oras, filtrele de aer se murdaresc destul de repede din cauza poluarii; iar un filtru de aer incarcat inseamna un consum mai mare de benzina/motorina.

Limite de viteza pe autostrazile din Romania:

- vehicule din categoriile A si B – 130 km/h;

- vehicule din C si D – 110 km/h;

- vehicule din categoriile A1, B1 si C1 - 90 km/h

- incepatori - viteza maxima este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte masina condusa de un sofer incepator.

Citeste si: Cum sa economisesti CARBURANTUL MASINII

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu...
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...