Cum sa te comporti in mijloacele de transport in comun

Cum sa te comporti in mijloacele de transport in comun

Mijloacele de transport public fac parte din viata noastra de zi cu zi. Metroul, tramvaiul, autobuzul sau troleul sunt mijloacele pe care le folosim in mod cotidian, pentru a ne misca mai repede in urbile supraaglomerate. Ne comportam, insa, corespunzator in timpul acestor calatorii? In secolul al XXI-lea, oricine ar trebui sa stie cum sa se comporte in transportul public. Din pacate, nu e chiar asa.

Astazi, am hotarat sa iti amintim cum ar trebui sa te comporti in timpul calatoriei cu mijloacele de transport public:

Plateste calatoria. Prima regula este sa nu calatoresti fraudulos. Din pacate, se intampla in majoritatea oraselor tarii. Numai in Bucuresti, in ultimul an, doar 10% dintre persoanele care au calatorit cu mijloacele de transport in comun au platit pentru aceste servicii! Cumpara, asadar, calatorii sau abonament! Exista carduri speciale asigurate de companiile de profil. Mai mult, in anumite mijloace de transport public poti plati cu cardul bancar.

Intai se coboara, apoi se urca. O alta regula de bun-simt este sa lasi pasagerii sa coboare, inainte de a urca. Cand e aglomerat, regula e si mai utila. Daca nu respecti aceasta cerinta, se vor forma aglomerari ce vor produce nervi si pierdere de timp. De asemenea, foloseste doar usile destinate urcarii/coborarii. Ele sunt specificate inclusiv pe afise ce se regasesc in interiorul mijloacelor de transport in comun.

Poarta masca, daca ti se cere. Purtarea mastii in timpul pandemiei COVID-19 este obligatorie in spatiile publice inchise.

Aseaza-te, daca exista locuri disponibile. Daca sunt scaune libere, aseaza-te. Sa stai pe culoar, in acest caz, ar putea provoca aglomeratie, mai ales daca si altii actioneaza ca tine. In cazul in care scaunele sunt ocupate, alege un loc unde nu incalci spatiul intim al altei persoane(40 centimetri distanta). Nu uita sa te tii de una dintre barele de sustinere, pentru a evita accidentarile.

Nu bloca usile/culoarele. Nici tu, nici bagajele tale nu ar trebui sa blocheze caile de acces. Daca ai accesorii mai mari, cum ar fi o bicicleta, aseaz-o in zona destinata unor astfel de obiecte. De obicei, aceste zone se afla in centrul mijlocului de transport in comun. E un intrand in forma de U. Daca ai un rucsac la tine, nu-l tine in spate in timpul calatoriei. S-ar putea sa lezezi alti calatori. Pune-l in fata, daca stai in picioare. Tine-l in brate sau sub scaun, daca stai jos. De asemenea, nu te sprijini de barele de sustinere. Alti pasageri vor dori si ei sa se tina de ceva…

Tine animalul de companie intr-o cusca. Animalele de companie sunt permise in majoritatea mijloacelor de transport in comun. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa deranjezi ceilalti pasageri. Daca e vorba de o pisica, e lesne de inteles ca o vei tine intr-o cusca speciala. Pisicile se sperie, in prezenta strainilor. Daca ai un caine, asigura-te ca ii pui lesa si ca il tii departe de persoanele straine din respectivul mijloc de transport public. Altfel, s-ar putea speria si poate chiar ataca, daca nu esti atent/a! Un caine mic poate fi tinut chiar si in brate, daca stai pe scaun! Un caine de mari dimensiuni trebuie sa poarte botnita! La fel de important: in cazul in care animalul tau face mizerie in mijlocul de transport in comun, curata!

Ofera locul tau celor cu nevoi speciale. Daca in preajma ta se afla varstinici, persoane cu dizabilitati sau femei insracinate, nu ezita sa oferi scaunul tau. Nu te aseza, de asemenea, pe locurile special destinate acestor categorii de persoane. Le vei recunoaste cu usurinta, deoarece sunt marcate prin intermediul unor placute.

Nu impinge. Daca mijlocul de transport in comun e foarte aglomerat, incearca sa nu calci pe nimeni pe picior si nici nu impinge ostentativ. Se pot crea tensiuni inutile. In vremuri de pandemie, nu urca in mijloacele de transport deja prea pline! Vei participa la raspandirea virusului, daca nu tii cont de aceasta regula!

Nu vorbi tare. Esti intr-un loc in care zgomotul ajunge la urechile tuturor. Incearca sa vorbesti in soapta , daca ai interlocutor. Daca suna telefonul si nu e nimic urgent, amana apelul pana cobori. Daca esti nevoit/a sa raspunzi, vorbeste incet si scurteaza pe cat posibil convorbirea.

Asculta muzica in casti. Muzica ta preferata nu e preferata de toata lumea. Altii nu sunt obligati sa asculte ce asculti tu! In plus, intreaba-te: ce s-ar intampla daca fiecare calator ar asculta muzica? Ar fi un haos de nedescris, nu crezi? Asadar, asculta muzica/emisiunea preferata in casti!

Nu vorbi cu soferul in timpul mersului. Este periculos sa distragi atentia soferului. Daca trebuie sa il avertizezi cu privire la un potential pericol, apasa butonul de urgenta din interiorul autobuzului/ tramvaiului/ troleului/trenului. De obicei, acest buton e rosu.

Nu manca/fuma/consuma alcool. Mirosurile specifice nu provoaca sentimente placute celorlalti. Pentru a evita neplacerile, nu manca in mijlocul de transport in comun. Nici tie nu ti-ar placea sa simti un miros de ceva bun si mai mult sa vezi pe altcineva muscand cu placere din acel ceva bun. Nici macar covrigii nu se mananca in mijlocul de transport in comun. Mirosul de patiserie le va face pofta altora…Regula se pastreaza in cazul tutunului si in cel al bauturilor alcoolice!

Pune mana la gura cand tusesti/stranuti. Un alt element de bun-simt. Daca tusesti/stranuti, pune mana la gura. Asta ar trebui sa faci oriunde te-ai afla. Nu imprastia germenii mai mult decat e cazul. Oricum, prin stranut, ei ajung si la ceilalti calatori…

Citeste si: Cum sa alegi un loc sigur intr-un mijloc de transport. 7 situatii diferite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Tractarea unei remorci nu e deloc simpla pentru un incepator! Daca esti in aceasta situatie si nu...
Intamplarile nefericite de la metrou par a deveni o adevarata problema in societatea romaneasca si nu numai....