La cat timp se schimba placutele de frana

La cat timp se schimba placutele de frana
La cat timp se schimba placutele de frana La cat timp se schimba placutele de frana

Orice sofer are o temere majora, atunci cand se afla la volan. Daca raman fara frana?! s-a intrebat orice conducator auto, macar o data in viata. Pentru a evita o astfel de neplacere periculoasa, e necesar sa schimbi la timp placutele de frana! Doar asa vei avea parte de o calatorie sigura!

La cat timp se schimba placutele de frana! In general, placutele se schimba dupa ce ai rulat intre 30000 si 50000 km!

Ce determina uzarea placutelor de frana:

- calitatea. Este important sa stim ce fel de palcute de frana avem, din ce materiale sunt facute acestea. Cu cat sunt mai clitative, cu atat vor rezista mai mult;

- stil de condus. Sigur ca ve uza placutele de frana mai repede, daca conduci agresiv, punand adesea frane bruste.  Un stil de condus sportiv, cu frane puternice si dese, uzeaza mai rapid placutele si discurile;

Placutele de frana sunt inca bune, daca nu auzi niciun zgomot in momentul franarii si daca nu se aprinde becul martor la bord.

Semne ale uzurii placutelor de frana:

- canalul de pe mijlocul placutei.  Daca acest canal nu mai este pronuntat,  placutele trebuie schimbate.

- frana slaba. Performanta slaba de franare sau cursa moale a pedalei ne arata ca lichidul s-a scurs din sistem. Asta ar putea insemna o problema mai grava, care ar putea duce la schimbarea completa a sistemului. In acest moment, masina nu mai poate fi transportata pe rotile ei pana la cel mai apropiat service;

- zgomote ciudate la franare. Huruitul/scartaitul in timpul franarii pot insemna uzarea placutelor de frana sau chiar  blocarea pistonului de etrier.

- directie nesigura. Daca masina se duce stanga sau dreapta fara sa schimbi directia, e foarte posibil ca placutele de frana sa ai ba o problema: fie au fost contaminate cu ulei sau cu vaselina, franarea fiind ineficienta la respectiva roata, fie etrierul s-a blocat.

- pulsatie la franare/pedala tare. Aceste fenomene se intampla atunci cand placutele sunt peste masura de uzate(lustruite). De asemenea, in acest etrierul ar putea fi blocat sau ar putea interveni defectiuni la servofrana.

- jante incinse. E semn ca frana ar putea fi blocata.

- trepidatii ale volanului. Acesta este un simptom al ovalizarii discurilor. Mecanicul ar putea incerca sa le rectifice, insa cea mai buna solutie ar fi sa le schimbe, impreuna cu placutele de frana.

Citeste si: Cum se verifica scurgerile lichidului de frana?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Traficul le da soferilor mari batai de cap, mai ales in urbe, dar si pe drumurile publice...
Daca trebuie sa conduceti pe un drum noroios este bine de stiut ca acesta poate fi destul...
Nivelul lichidului de frana scade odata cu uzarea sabotilor de frana. Aceasta problema poate fi remediata prin...