Vrei un tractor la mana a doua? Tine cont de aceste aspecte

Vrei un tractor la mana a doua? Tine cont de aceste aspecte

Esti un agricultor fara experienta, insa vrei sa muncesti pamantul cum se cuvine? In acest caz, cu siguranta te gandesti sa-ti cumperi cateva utilaje agricole, care iti vor usura munca. La inceput ar trebui sa iei in calcul achizitionarea unui tractor. Un asemenea utilaj costa foarte mult, mai ales daca e nou. Varianta la mana a doua ar fi o solutie mai ieftina, dar care implica anumite riscuri.

Un tractor second hand nu e deloc greu de gasit in Romania, mai ales de cand piata s-a umplut cu asemenea utilaje aduse din tarile vestice. Exista, insa, anumite riscuri atunci cand cumperi un produs deja folosit. Despre aceste riscuri, in cele ce urmeaza.

Cum sa cumperi un tractor second-hand. Tine cont de urmatoarele aspecte:

1. Vanzator de incredere, utilaj corespunzator! Cauta site-uri de profil. Incearca sa le gasesti pe cele mai populare. Poate ca preturile tractoarelor vor fi un pic mai mari decat pe site-uri necunoscute, insa ai sanse mult mai mari sa cumperi un produs fara defectiuni ascunse! De asemenea, daca se poate, verifica persoana/firma care vinde tractorul dorit de tine. In cazul unui vanzator persoana fizica, poti afla suficiente informatii cautandu-l pe google, pe facebook (mai ales in grupuri de profil) si pe alte retele sociale populare. Poti afla, de exemplu, daca persoana respectiva se ocupa cu vanzarea de utilaje sau e doar un alt agricultor care vrea sa-si vanda tractorul. In cazul in care vinde sistematic tractoare(delaer autorizat), poti gasi diverse recenzii ale cumparatorilor pe grupurile de profil. Daca clientii sai s-au declarat nemultumiti, ar fi cazul sa nu cumperi de la el! Mai mult, ai putea sa contactezi dealer-ul si sa-i pui intrebari importante legate de provenienta produsului, istoric si garantie.

2. Verifica starea tractorului. Un tractor la mana a doua poate avea nevoie de ceva reparatii, la un anumit moment. Nu te speria! Piese de schimb se gasesc si nu sunt neaparat scumpe. Vorbim despre piese precum pistoane, supape, turbo, radiatorul intercooler sau anvelope. Toate acestea pot fi gasite pe site-uri de profil si la dezmembrari. Totusi, trebuie sa achizitionezi tractorul in perfecta stare de functionare. Cele mai periculoase sunt defectele ascunse, cele pe care le poate sesiza doar un mecanic cu experienta, eventual un specialist in repararea tractoarelor. Asadar, atunci cand mergi sa vezi tractorul, ar fi bine sa iei un mecanic cu tine. Daca nu ai posibilitatea asta, fa anumite verificari cum ar fi: numarul de ore de utilizare sa fie acelasi cu numarul prezentat de vanzator; anvelopele sa fie bune; cabina sa nu fie prea uzata; la fel si pedalele. Uita-te , de asemenea, sub tractor, pentru a observa potentiale scurgeri de la motor. Nu in ultimul rand, arunca-ti un ochi si la motor! Chiar daca nu esti specialist, ptoi observa potentiale defecte majore!

3. Verifica istoricul tractorului. Problemele dificil de depistat pot fi scoase la lumina prin verificarea istoricului tractorului. De asemenea aceasta verificare te va ajuta sa afli daca utilajul provine din surse de incredere. Ar putea fi, de exemplu, furat, fenomen care-ti poate provoca multe batai de cap. Exista diverse servicii care se ocupa cu verificarea istoricului diverselor utilaje!

Concluzie: Un tractor second-hand poate fi o afacere foarte buna. Pentru asta trebuie sa eviti, insa, prin metodele de mai sus orice potentiala teapa, asa cum spunem noi, romanii!

Citeste si: Cum sa pornesti o AFACERE in AGRICULTURA cu un buget de maximum 5000 euro

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti un agricultor fara experienta, insa vrei sa muncesti pamantul cum se cuvine? In acest caz, cu...
Orice om are posibilitatea sa castige mai multi bani si chiar sa devina bogat. De unde deducem...