Exista, din fericire, proiecte in agricultura, care nu dau gres aproape niciodata. Si nu ne referim la cele finantate cu bani europeni. Nu neaparat. Orice gospodar priceput, care a reusit sa stranga in jur de 5000 de euro, se poate angrena intr-un astfel de proiect. Evident, ar fi ideal sa dezvolte afacerea respectiva intr-o zona fara concurenta puternica . Dar haideti sa vedem 5 exemple de afaceri profitabile in agricultura, cu investitii minore:
1. Cresterea gastelor. O astfel de ferma se potriveste ca o manusa unei familii ce locuieste intr-o zona rurala.
- bobocii de gasca au un pret care variaza intre 18 si 22 lei.
- daca vrei sa o iei de la zero, trebuie sa investesti intr-un incubator( costurile difera in functie de marimea acestuia) si in oua. Un oua calcat costa in jur de 6 lei.
- adapostul - poate fi simplu sau complex (din metal, sa zicem, care te-ar costa undeva la 3500- 4000 euro). Important este ca adapostul sa aiba acces la un ochi de apa.
- profitul - in faza incipienta, vei vinde doar oua, pui, pene si puf. Un boboc de 2 saptamani se vinde cam cu 20 lei. In privinta penelor, acestea ajung la maximum 35 lei/kg in atelierele artizanale de perne. Pentru a vinde si carne de gasca ai nevoie de aviz sanitar-veterinar.
2. Ciupercarie. Este genul de afacere pe care oricine o poate dezvolta. Nici macar nu e nevoie sa detii teren agricol!
Ai nevoie de:
- 500 de euro - investitie initiala.
- un spatiu adecvat - o cladire mica in curte, un beci etc.
Sfat: Evita sa cresti Champignon! E foarte vanduta de marile ciupercarii si risti sa ramai cu marfa. Mai degraba, investeste in pleurotus. Nu e pretentioasa si are un pret bun la vanzare.
- o ciupercarie poate aduce un venit lunar de 1500 lei.
3. Ferma ecologica de legume. Tipul de afacere profitabila, mai ales daca poti livra intr-un oras mai mare sau intr-o localitate unde stiii ca sunt apreciate produsele cu un pret mai mare, dar la care nu s-a stropit cu nimic chimic.
Ce trebuie sa faci:
- cauta un loc pe care nu s-a mai facut agricultura de mult timp pentru a infiinta fie un solar, fie cultura in camp.
- vei investi cei mai multi bani pe seminte certificate bio si pe obtinerea certificarii.
- daca alegi solarul, pretul mediu pe metru patrat este in jur de 10 euro la cheie. Deci, mai bine il amenajezi tu sau mergi pe culturile in aer liber.
- creeaza o pagina de Facebook sau un site. Clientii te vor gasi mai usor.
4. Ferma de dovleci. Succesul tine de diferitele soiuri ce trebuie cultivate: dovleacul placintar, dovleacul de Halloween sau dovleacul de decor.
- investitia la cultura de dovleac este minima, deoarece acesta creste in camp si nu are nevoie de tratamente scumpe.
- vei avea, in schimb, cheltuieli cu paza si cu transportul lor.
5. Cultura de bame.
- bama este o planta anuala, care trebuie semanata mereu pentru a avea productie.
- pentru a infiinta un hectar cu bame, vei avea nevoie de 10-12 kilograme de samanta. Un kilogram de samanta costa in jur de 500 lei.
- investitia pentru a infiinta un hectar de bame se ridica la 1.000 -1.200 euro, suma in care intra doar costul cu samanta.
- vorbim de o investitie initiala serioasa. Totusi, daca iei in calcul faptul ca nu cumperi samanta decat o singura data, iar apoi din propria productie iti poti asigura materialul saditor pentru anul urmator, suma se amortizeaza relativ repede.
- in functie de tehnologia de cultura, dar si de conditiile climaterice poti obtine o productie la hectar de 3/6 tone de pastai. Un kilogram de bame proaspete costa, pe piata, intre 25 si 40 lei.