7 afectiuni rare care pot provoca invidia celorlalti

7 afectiuni rare care pot provoca invidia celorlalti

Te invidiaza, desi nu stiu ca asa-zisa ta putere este bazata pe o afectiune! Da! Exista boli rare care pot anula, de exemplu,  sentimentul de frica si chiar durerea! Oamenii din jur pot fi invidiosi pe aceste asa-zise calitati, insa nu ar trebui. Aceste conditii rare provoaca, in cele mai multe cazuri, complicatii.

Iata care sunt cele 7 afectiuni mai putin intalnite care pot declansa invidia celor din jur:

Cistinoza oculara(lacrimi de cristal). Aceasta conditie consta in acumularea de cristale rigide in cornee . Este doar unul dintre simptomele unei tulburari genetice rare care afecteaza diferite tesuturi si organe ale corpului( rinichii, muschii, ficatul, pancreasul, creierul si ochii). Daca acest simptom este netratat, poate provoca fotofobie, o forma de sensibilitate oculara care implica o senzatie dureroasa ca raspuns la lumina soarelui.

Sindromul Urbach-Wiethe (lipsa totala a fricii). Aceasta lipsa totala de frica este rezultatul unei tulburari genetice extrem de rare, cu mai putin de 500 cazuri raportate pe intreg mapamondul! Pe langa acest simptom de natura psihologica, boala afecteaza pielea, caile respiratorii si sistemul nervos. Desi aceasta neinfricare poate parea de invidiat, ea este, mai degraba, o vulnerabilitate in fata pericolelor!

Analgezie congenitala(insensibilitate la durere). Cine n-ar dori sa fie imun la durere? Daca s-ar putea sa avem aceasta superputere fara sa pierdem pe alte parti, cu totii am dori. Din pacate, insensibilitatea la durere nu este un noroc, ci mai degraba un blestem! Corpul uman ne informeaza despre problemele pe care le are, trimitandu-ne semnale sub forma de durere. Asadar, ratarea acestor semnale e periculoasa, mai ales pentru cei mici! Aceasta afectiune ce poate crea invidie este, de fapt, rezultatul unei anumite gene defectuoase. Totusi, in mod surprinzator, persoanele care sufera de analgezie congenitala pot simti un contact normal, corp la corp!

Sinestezie tactila in oglinda (atingerea oglinzii). Sinestezia este o stare in care unele directii senzoriale (cognitive) creeaza o legatura cu alte directii similare. Altfel spus, sensul sau intelegerea unui lucru este posibil in doua sensuri sau concepte diferite. De exemplu, o persoana care sufera de asa ceva nu numai ca poate vedea culoarea, insa poate auzi culoarea cu acelasi succes. In mod particular, sinestezia tactila in oglinda este cea mai rara forma de sinestezie!O persoana cu aceasta afectiune simte ca si cum propriul corp este atins de fiecare data cand vede pe altcineva atins. Desi acest fenomen poate parea o binecuvantare, datorita experientelor senzoriale suplimentare, in realitate, el provoaca mult rau pentru bunastarea fizica si mentala a persoanei respective.

Hipertimezie(supermemorie). Persoanele cu aceasta conditie isi amintesc cu exactitate fiecare detaliu din viata lor! Pot descrie inclusiv evenimente din copilarie! Cauza exacta a afectiunii ramane necunoscuta, insa exista cercetari care sugereaza ca ar putea avea o baza genetica. Nu invidia un astfel de om! Nu e chiar placut sa iti amintesti toate momentele neplacute din viata… Din apcate, exista si efecte secundare ale supermemoriei, cum ar fi insomnia si durerile cronice de cap!

Sindromul savantului( Insula geniului). Vorbim tot despreo afectiune rara, tipica pentru persoanele cu tulburari de dezvoltare sau pentru cei cu leziuni cerebrale, in general in emisfera stanga. Pacientii cu astfel de afectiuni manifesta talente extraordinare in muzica, pictura, calcule si construirea de modele 3D. In ciuda faptului ca sunt genii in unele domenii, prezinta dificultati in altele. Boala poate fi genetica sau dobandita. Aproximativ jumatate dintre persoanele atinse de sindromul savantului sufera de autism (dar nu toti autistii manifesta si sindromul savantului), in timp ce restul pot avea un retard mintal, o leziune sau o alta boala cerebrala. Ceea ce au in comun cei diagnosticati cu sindromul savantului ar fi o memorie prodigioasa, dar limitata(sunt capabili sa isi aminteasca o multime de lucruri, dar nu si sa le puna in practica) au o hipersensibilitate senzoriala si o capacitate de a accesa informatii de la nivelul subconstientului, pe care persoanele obisnuite nu o au.

Sindromul accentului strain. Imagineaza-ti ca poti imita accentele oamenilor din tari in care nici macar nu ai fost! S-ar putea sa sune cool, dar nu este distractiv pentru cei care sufera de acest sindrom, deoarece nu pot controla comportamentul! Cea mai frecventa cauza a acestei afectiuni este o leziune la cap sau un accident vascular cerebral. Asadar, acest aparent cadou este o afectiune neurologica!

Citeste si: Delfinoterapia. Ce este si ce boli poate vindeca

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Cistinoza este o tulburare metabolica denumita "cistinoza nefropatica"; boala este caracterizata printr-o acumulare anormala a unui aminoacid...