Covid 19. Cum sa lupti cu stresul in perioada de pandemie

Covid 19. Cum sa lupti cu stresul in perioada de pandemie

Covid 19 a dat intregul Mapamond peste cap! Vietile noastre, asa cum le stiam, nu mai exista. Ne temem de virus, pe buna dreptate, muncim de acasa, cei mai multi dintre noi, iesim mult mai rar din casa, iar socializarea clasica aproape ca a disparut. Toate aceste elemente pot duce la un dezechilibru adanc in viata fiecarui om. S-ar putea ca tu si membrii familiei tale sa treceti prin sindroomul Burnout(stare de epuizare mentala, fizica si afectiva).

Pentru a evita o situatie neplacuta, iti oferim cateva sfaturi. Iata ce poti face in perioada de pandemie pentru a reduce nivelul de stres si pentru a incerca sa duci o viata normala:

Metoda 1. Petrecerea timpului de calitate impreuna

Ajuta-ti membrii familiei sa ramana comunicativi. Cand stati foarte mult in casa, e posibil sa se instaleze o stare de disconfort acut, chiar de epuizare. Pentru a va reveni, programati intalniri in aer liber cu prietenii sau cu vecinii. Gaseste o zona in aer liber din apropiere, unde va puteti intalni, pastrand regulile de distantare. Nu va imbratisati si mentineti o distanta de macar 1,5 metri intre voi. Important este ca va vedeti si comunicati direct!

Inceteaza cu conflictele in familie. Stati mai mult impreuna in perioada pandemica, asa ca neintelegerile ar putea fi mai dese. Incearca sa le eviti si transmite aceasta stare si celorlalti. Creati o discutie sanatoasa in care cei dragi sa isi exprime gandurile. Amintiti-va ca disctuiile in contradictoriu cresc nielul de stres, care oricum e mare.De exemplu, daca copiii se cearta pe utilizarea Xbox-ului, impaca-i! Spune-le ca se pot juca pe rand, cateo jumatate de ora, sa zicem.

Aloca-ti timp pentru copiii tai. Munca si alte obligatii te pot indeparta de cei mici, chiar si cand lucrezi de acasa. Nu uita sa petreci timp zilnic cu ei. Un joc distractiv sau vizionarea unui film impreuna sunt idei de baza. Astfel, veti reduce cu totii starea de epuizare fizica si emotionala.

Petrece timp de calitate cu partenerul/a. Programeaza saptamanal macar o intalnire de seara cu persoana iubita. Puteti viziona un film impreuna, puteti organiza o cina la lumina lumanarilor sau puteti alege un joc de societate. Cand nu petreceti timp impreuna, lasati biletele dulci pentru celalatlt.

Contacteaza rudele mai in varsta, pentru a nu se simti izolate. Fa-ti timp ca macar o data pe sapatamana sa ii suni pe cei dragi. O poti face telefonic sau prin contact video. Tehnologia de azi va permite sa comunicati online pe diferite cai.

Metoda 2. Grija pentru sanatatea mentala

Fii atent la semnele de epuizare si la emotiile negative din familia ta. Burnout-ul se poate instala rapid intr-o astfel de perioada. Este posibil sa va simtiti epuizati, frustrati sau indepartati emotional de copii.

Verifica daca partenerul/a are dificultati in luarea deciziilor. Pandemia COVID-19 a schimbat modul in care multi dintre noi facem lucrurile, cum ar fi comandarea mancarii versus mersul la magazin. Chiar daca nu cosntientizezi inceput, aceste mici decizii pot deveni factori de stres care, la randul lor, pot duce la epuizare. Pastreaza un echilibru emotional si cere-i si celui de langa tine sa faca asta. Daca micile decizii iti provoaca multa epuizare si frustrare, atunci este posibil sa suferi un bornout.Nu uita: oricat de grea ar fi perioada,pandemia de Covied 19 nu va dura pentru totdeauna. Tu si familia ta veti trece peste asta!

Ia pauze. Ofera-ti putin timp sa respiri, daca lumea din jurul tau te copleseste. Spune-le copiilor ca iesi pentru un minut. Respira ceva aer proaspat sau stai intr-un spatiu linistit, astfel incat sa iti reincarci bateriile.

Participa la activitati relaxante care te ajuta sa elimini gandurile negative. Alege activitati recreative precum pictura, care te pot ajuta sa te exprimi. De asemenea, poti urmari niste clipuri amuzante sau poti alege linistea oferita de meditatie. Daca vrei sa va relaxezi, o baie calda poate face minuni.

Concentreaza-te pe realizarea unui singur obiectiv, la un moment dat. Este perfect normal si de inteles sa te simti coplesit in timpul pandemiei. De asemenea, e foarte posibil sa nu ai nergia pe care ai avut-o candva. Ia in considerare delegarea unor sarcini altor persoane din gospodaria ta. Concentreaza-te pe un singur obiectiv. Astfel, vei avea o mai mare senzatie de control.

Metoda 3. Traieste sanatos. Chiar daca stai izolat/a in casa, nu inseamna ca trebuie sa renunti la stilul de viata sanatos. Mananca alimente sanatoase, fa exercitii fizice macar o jumatate de ora pe zi si odihneste-te suficient.

Citeste si: Covid 19. Cum functioneaza vaccinurile de tip mARN

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pandemia Covid 19 continua sa ne dea mari batai de cap, chiar daca s-a inceput campania de...
Pandemia de cornavirus a dat peste cap intreaga lume!Romania nu face, din pacate, exceptie. Nivelurile de anxietate,...
Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...