Covid 19. Altfel de sfaturi de la un medic specialist in boli infectioase

Covid 19. Altfel de sfaturi de la un medic specialist in boli infectioase

Covid 19 ramane boala momentului pe aproape intreg Mapamondul! Stirile pe marginea acestui subiect curg pe banda rulanta, iar oamenii nu mai stiu ce sa creada. Unii iau de bune informatiile oficiale, altii au trecut in zona conspiratiilor si nu(mai) cred in existenta Covid, iar cei din a treia categorie prefera sa ramana rezervati.

Nu stim in ce categorie te incadrezi, dar suntem convinsi ca sfaturile de mai jos iti vor trezi interesul. Lista a fost intocmita de medicul Faheem Younus, seful clinicii de boli infectioase de la Universitatea Maryland, SUA. Iata despre ce este vorba:

1. Vom trai cu C19 luni de zile... Sa nu negam sau sa intram in panica. Sa nu ne facem, inutil, viata dificila. Sa invatam sa fim fericiti si sa traim cu acest fapt.

2. Virusul nu-si va reduce efectul vara.

3. Nu poti distruge virusii C19 care-au patruns in celule, band prea multa apa – doar vei merge des la toaleta.

4 . Spalarea mainilor si pastrarea unei distante de protectie de 2 m este cea mai buna metoda de protejare impotriva virusului. Daca nu aveti acasa un pacient C19, nu este nevoie sa dezinfectati suprafetele din casa.

5. Pachetele de marfa, pompele de benzina, carucioarele de cumparaturi sau bancomatele nu provoaca infectie. Spala-te pe maini, traieste-ti viata ca de obicei.

6. C19 nu este o infectie alimentara. Acest lucru este asociat cu picaturi de infectie, precum gripa. Nu exista niciun risc dovedit ca C19 sa fie transmis prin comandarea de alimente.

7. Sedintele de sauna nu ucid virusii C19 care-au patruns in celula.

8. Iti poti pierde mirosul cu multe alergii si infectii virale. Acesta este un simptom nespecific pentru C19.

9. Odata ajunsi acasa, nu trebuie sa ne schimbam urgent hainele si sa facem dus! Puritatea este o virtute, nu paranoia.

10. Virusul C19 nu atarna-n aer. Aceasta este o infectie-perfuzie care necesita un contact apropiat. Aerul este curat, te poti plimba prin gradini (pastrand distanta de protectie), prin parcuri.

11. C19 nu distinge rasa sau religia, este transmis tuturor oamenilor.

12. Este suficient sa folositi sapunul normal impotriva C19, nu neaparat sapunul antibacterian. Virusul, oricum, nu este o bacterie.

13. Sansa de-a aduce C19 acasa cu pantofii este aceeasi cu a fi lovit de fulger de doua ori pe zi. Lucrez impotriva virusurilor de 20 ani - infectiile cu picurare nu se raspindesc asa!

14. Nu poti fi protejat de virus prin consumul de otet, sumac, suc si ghimbir!

15. Purtarea manusilor este o idee proasta; virusul se poate acumula pe manusa, se poate transmite usor daca-ti atingi fata. Cel mai bine e sa te speli pe maini!

Asadar, acestea sunt sfaturile medicului Yunus, specialist in infectioase. Sunt elemente pe care nu le auzi in fiecare zi la stiri. Din pacate, mass-media pune accent pe efectele Covid 19 si pe potentialul distructiv al acestui virus, ajutand la mentinerea isteriei. E indicat sa fim informati, sa ne protejam de virus, dar cand stirile cotidiene alimenteaza ideea ca te poti imbolnavi in orice moment, starea mentala se degradeaza, iar stresul si anxietatea ating cote greu de suportat. Asta crede si psihologul Hassan Beli, care declara: Determina pe cineva care are 70 de ani sa se uite, in fiecare zi, la Stiri cu dezastre, cu mesajul: O sa vina si la tine! O sa vina la tine! O sa vina si la tine! Omul va muri in cateva luni. Aceste programe ne degradeaza sistemul imunitar prin stres si anxietate. Nu va uitati la profesorii de medicina care s-au transformat in profesori de cutremur! Cred ca nu mai sint multe de spus. Nu voi mai distribui nimic despre aceasta epidemie. Repetarea acelorasi lucruri nu face decat sa ne distruga calitatea vietii.

Citeste si: Covid 19. Cum sa dezinfectezi dispozitivele

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vaccinarea anticovid se deruleaza pe intreaga planeta. Exista 4 companii europene care au produs vaccinuri omolagate. Rusia...
Covid 19 a dat intregul Mapamond peste cap! Vietile noastre, asa cum le stiam, nu mai exista....
Pandemia Covid 19 continua sa ne dea mari batai de cap, chiar daca s-a inceput campania de...