Cum sa scapi de ROSUL UNGHIILOR

Cum sa scapi de ROSUL UNGHIILOR

Onicofagia reprezinta prostul obicei al roaderii unghiilor. Este un tic nervos care se poate instala atat in perioada copilariei, dar si la maturitate. Din pacate, foarte multe dintre persoanele care deprind acest obicei nociv, cu greu isi mai pot reveni. Solutii exista, insa e nevoie de vointa, inainte de toate.

Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alaturi de rasucirea si ruperea firelor de par (tricotilomania), scarpinarea si lezarea pielii (dermatilomania).

Cauze

- in cele mai multe cazuri, acest tic isi face prezenta in copilarie, iar motivele sunt: foame, plictiseala sau anumite frustrari.

- daca boala apare la maturitate, stresul cotidian este principalul vinovat. Vorbim despre o tulburare de comportament ce se manifesta printr-un gest ofensiv.

Efecte

- inestetica mainilor - imaginati-va, spre exemplu, cum arata o femeie care isi roade unghiile...

- durere, inflamatie, infectii - unele persoane isi rod unghiile pana la sange, chiar si in somn! In aceste situatii, varfurile degetelor devin inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor. In plus, persoanele care sufera de onicofagie pot face infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si viceversa.

- probleme psihice - cei care constientizeaza ca isi rod unghiile pot dezvolta un complex de inferioritate, cauzat de o stare de neputinta. Se pot izola de societate, devenind anxiosi sau apatici.

Solutii impotriva onicofagiei

- activitati relaxante - deoarece onicofagia este provocata, de multe ori, de stres, specialistii recomanda rutina unor activitati de relaxare, precum sportul sau lectura.

- inlocuirea ticului - simti ca trebuie sa rozi unghia? Abtine-te! Tine mainile ocupate cu orice pret. Ia o minge antistres in mana si joaca-te, spre exemplu. Incearca si o actiune motivationala. Daca simti ca vrei sa rozi unghiile de la o mana(dreapta sau stanga), da-ti peste ea cu mana cealalta, glumind mereu pe seama gestului.

- substanta amara - de multe ori, metodele blande nu sunt suficiente. Asa ca nu sta pe ganduri si cumpara aceasta substanta amara din farmacii. Este o solutie fara culoare si fara miros, pe care o vei aplica pe unghii si pe cuticule. Gustul nedorit ar putea invinge relativ rapid dorinta nebuna de a roade unghiile!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Roaderea unghiilor(onicofagia) incepe, de obicei, in copilarie. Cei mai multi scapa de acest tic in perioada adolescentei....
Petele albe de sub unghii(leuconichie) apar parca din nimic. Exista, insa, intotdeauna o cauza. Sa fie ingrijirea...
Sanatatea este esentiala pentru orice persoana. Fara ea, evolutia umana este aproape imposibila. Sunt multe feluri in...