De ce e bine sa inchizi caldura inainte de culcare

De ce e bine sa inchizi caldura inainte de culcare

Iarna este normal sa incalzim cumva locuinta. Ideal, insa, este sa o facem peste zi, iar noaptea sa inchidem sistemul de incalzire sau macar sa il dam la temperaturi de maximum 22 grade. Asta daca avem un termostat. Daca, insa, ne incalzim la o sursa electrica(radiator, spre exemplu), in mod clar trebuie sa inchidem dispozitivul pe timp de noapte. Iata de ce nu e bine sa dormim in temperaturi prea ridicate.

Efecte negative ale incalzirii exagerate a dormitorului:

Perturbarea calitatii somnului. Seara, corpul uman experimenteaza o usoara cadere a temperaturii. E semnalul ca trebuie sa dormi. Totusi, atunci cand temperatura camerei este prea ridicata, este posibil ca procesul de termoreglare al corpului sa fie dereglat. Astfel, vei experimenta oboseala, disconfort si neliniste . Temperaturile ambientale calde pot reduce timpul petrecu in somn NREM. Asta inseamna ca te vei simti ametit a doua zi, iar recuperarea fizica , consolidarea memoriei, invatarea si alte procese cor fi afectate. De aceea, e mai bine sa adaugi o patura peste tine inainte de culcare decat sa incalzesti prea tare camera!

Dureri in piept si probleme cardiace. Un radiator va incalzi peste masura dormitorul, iar asta inseamna un nivel marit de monoxid de carbon din interiorul incaperii.Inhalarea acestuia pe termen lung poate declansa probleme cardiace. Persoanele care au boli legate de inima si pacientIi cu astm bronsic ar trebui sa fiein mod special atenti la sursa de incalzire, doearece sunt mult mai expusi riscului.

Afectarea fertilitatii masculine. Expunerea prelungita la caldura ar putea fi un factor declanmsa inferitilitatea la barbati. Din fericire, procesul e reversibil, asa ca nu e prea tarziu sa reunti la valul de caldura de peste noapte.

Uscarea pielii. In lipsa umiditatii din dormitor, pielea se va usca, putand aparea iritatii, descuamare si mancarimi.

Toxicitate crescuta a aerului. Daca dormitorul nu e ventilat corespunzator(iarna e greu sa faci asta), perioadele prelungite de caldura excesiva pot afecta calitatea aerului din interior. Pe termen mediu si lung, acest proces poate duce la problemere spiratorii cum ar fi astmul, declanseaza alergii si poate provoca alte boli grave.

Afectarea sistemului imunitar. Bacteriile traiesc mai mult in aer uscat. E clar ca un mediu prea incalzit va usca aerul, iar bacteriile isi vor face de cap. E, de fapt, motivul pentru care, de obicei, ne imbolnavim si facem gripa mai des in timpul iernii.

Afectarea sanatatatii bebelusilor. Copiii mici sunt sensibili la caldura. Int-run camera prea incalzita, pielea lor se usuca mult mai repede. De asemenea, mucusul din nas care este responsabil pentru captarea bacteriilor se usuca usor intr-o camera cu aer cald. Cand mucusul se usuca, sistemul imunitar este slabit si mai predispus la infectii. Cu atat mai mult in cazul unui bebelui al carui sistem imunitar nu e la fel de pregatit precum cel al unui adult!

Citeste si: Cum sa pastrezi CALDURA in casa pe timp de IARNA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucrurile banale precum folia de aluminiu sau folia cu bule sunt folosite intr-o varietate de scopuri, insa...
Canicula este greu de suportat si trebuie neaparat combatuta. Solutia? Hidratarea corespunzatoare si o igiena zilnica fara...
Canicula este greu de suportat, mai ales daca stai intr-un apartament situat pe un etaj superior. Ideal...