Intoleranta la gluten. Semne ca poti suferi de aceasta tulburare

Intoleranta la gluten. Semne ca poti suferi de aceasta tulburare

Glutenul este numit ucigas tacut, deoarece poate provoca daune cronice in intregul organism. Uneori pacientul nici macar nu este constient de consecintele consumului de gluten. Asadar, este mai bine sa verifici daca suferi de intoleranta la gluten.

Intoleranta la gluten, numita si sensibilitate la gluten, sensibilitate la gluten non-celiaca sau sensibilitate la grau non-celiaca, este o tulburare in care organismul reactioneaza inadecvat la consumul de gluten. In unele privinte, intoleranta la gluten este similara cu boala celiaca(afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar).

Intoleranta la gluten. Semne ca poti suferi de aceasta tulburare:

1. Probleme cu tractul gastro-intestinal. Simptomele sunt asociate in principal cu intestinele: greata, balonare , diaree , dureri abdominale si chiar constipatie . Oamenii asociaza adesea aceste simptome cu alte boli. Se poate intampla ca pacientii sa fie diagnosticati in mod eronat cu sindrom de colon iritabil (SCI). Studiile confirma ca 10-15% din populatia lumii sufera de SCI. In cazul persoanelor cu intoleranta la gluten, diagnosticul de SCI ingreuneaza situatia: nu primesc tratamentul adecvat si astfel simptomele nu dispar!

2. Modificari inexplicabile ale greutatii. Intoleranta la gluten poate duce atat la pierderea in greutate , cat si la cresterea in greutate, fara un motiv aparent. Se intampla din cauza proceselor inflamatorii la nivel celular si a tulburarilor metabolice. O schimbare brusca a greutatii poate fi si semnul altor boli neplacute. In general, modificarile de greutate sunt legate de intoleranta la gluten daca sunt insotite de alte simptome de malabsorbtie(tulburare a absorbtiei intestinale a nutrimentelor) .

3. Dezechilibru hormonal. Exista o legatura directa intre intoleranta la gluten si tulburarile hormonale care pot aparea sub forma de ciclu menstrual neregulat, fluctuatii bruste de greutate, sindrom premenstrual si tulburari de somn . Esecurile hormonale cauzate de intoleranta la gluten pot fi amplificate de multe ori in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. Retine ca aceste simptome sunt specifice femeilor.

4. Probleme cu sistemul nervos central. Glutenul creste inflamatia si permeabilitatea intestinului. Ca urmare, simptomele sensibilitatii la gluten pot fi: probleme de concentrare, depresie , anxietate , insomnie si oboseala . Unii oameni cu intoleranta la gluten experimenteaza iritabilitate si sentimentul ca isi pierd cu usurinta sirul gandurilor. De asemenea, persoanele cu intoleranta la gluten sunt mai predispuse la migrene decat alte persoane. Cauzele durerilor de cap pot fi foarte diferite. O persoana care este alergica la gluten poate avea o durere de cap la circa 30-60 de minute dupa masa.

5. Probleme ale pielii si unghiilor. Keratoza parului si dermatita herpetiforma sunt 2 afectiuni ale pielii direct legate de intoleranta la gluten. Printre simptome se afla mancarimea si eruptiile cutanate care pot aparea pe maini, trunchi, fata, fese, coate si linia parului. Un alt simptom este slabiciunea unghiilor( acestea se pot rupe cu usurinta). Alte iritatii ale pielii, cum ar fi eczema imitativa, pot semnala blocarea indusa de gluten.

6. ADHD. O alta tulburare care poate fi asociata cu intoleranta la gluten este tulburarea hiperactivita cu deficit de atentie . ADHD se poate manifesta atat la copii, cat si la adulti. Persoanele cu aceasta tulburare au o durata scurta de atentie si probleme cu autocontrolul. O dieta fara gluten poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD.

7. Dantura stricata. In caz de intoleranta la gluten, absorbtia elementelor si mineralelor necesare in intestin este afectata. Acest lucru este valabil si pentru calciu . Pot aparea astfel probleme de dantura: hipersensibilitate a smaltului, carii dentare, carii si ulcere ale cavitatii mucoase. Daca ai grija de dintii tai, dar tot observi unele probleme, cauza poate fi consumul de gluten.

8. Anemie feripriva. Foarte des, boala celiaca este diagnosticata din cauza anemiei cu deficit de fier . Simptomele sale includ scaderea volumului sanguin, oboseala, dificultati de respiratie, dureri de cap si chiar artrita . Fierul nu se mai digera cum trebuie, deoarece, in caz de intoleranta la gluten, exista o afectare a absorbtiei fierului in intestin.

9. Boli autoimune. Multe persoane cu boli autoimune au antecedente de intoleranta la gluten. Boala celiaca este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca propriile celule ale intestinului dupa ce glutenul intra in el. Problema este agravata de faptul ca aceasta boala autoimuna creste riscul de a dezvolta alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita autoimuna, boala hepatica autoimuna, boala Crohn, diabetul, vitiligo, artrita reumatoida si scleroza multipla.

Intoleranta la gluten. Tratament:

1. Testeaza-te! Medicul va preleva o proba de sange si o va verifica pentru anticorpi, care sunt de obicei prezenti in sangele persoanelor cu boala celiaca. Inainte de examinare, trebuie sa incluzi gluten in dieta, pentru a evita rezultatele inexacte.

2. Elimina glutenul din dieta. Acesta se regaseste in: grau, secara, faina, bulgur, gris etc. Verifica intotdeauna compozitia produsului. Cumpara produse pe care este specificat fara gluten.

Citeste si: Intoleranta la lactoza. Cum se testeaza

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca suferi de celiachie(intoleranta la gluten) aceasta reteta te va bucura, cu siguranta. Checul marmorat fara gluten,...
Friptura la gratar e intotdeauna mai gustoasa cu sos barbecue. Sosurile din comert, insa, contin conservanti, zahar...
Visezi la un abdomen plat, dar ai un stil de viata dezordonat? Afla ce reguli trebuie sa...