Cum sa incepi o cariera in HR

Cum sa incepi o cariera in HR

Indiferent daca ai studii in resurse umane sau ai absolvit o facultate de alt profil, trebuie sa stii ca industria HR poate reprezenta drumul spre o cariera de succes. Aceasta zona de activitate este in continua crestere, ceea ce inseamna ca poate oferi o gama larga de oportunitati persoanelor interesate sa inceapa o noua cariera. Ca in orice domeniu si in industria HR e nevoie de invatare si de anumite abilitati specifice.

Ce trebuie sa stii despre industria HR:

1. Afla daca ai chemare pentru domeniul HR. Cerceteaza diferite locuri de munca din industria de resurse umane. Te vezi indeplinind aceste sarcini? Incearca, de asemenea, sa fii la curent cu tendintele si informatiile importante din domeniu. Te intereseaza aceasta informatie? Daca raspunsul este nu la aceste doua intrebari, atunci va trebui sa te orientezi catre alt domeniu de activitate.

2. Studiaza profilurile profesionale ale persoanelor care fac parte din industria HR. E foarte util sa analizezi specialitatile din industrie, pentru a hotari daca ai putea indeplini unul dintre aceste roluri. Cauta prin platforme profesionale, cum ar fi LinkedIn, aruncand o privire asupra profilurilor de persoanespecializate intr-o zona de HR. Astfel, iti vei putea face o idee despre traseul carierei pe care au urmat-o acesti oameni. Ce au studiat la facultate? Au vreo atestare pe care ai dori sa o obtii? In ce fel de programe si sarcini exceleaza? Te vezi reusind in aceste zone de activitate?

3. Afla ce sarcini se cer in HR, cautand postari cu locuri de munca din domeniu. Cu o simpla cautare pe internet, poti afla ce locuri de munca exista in diviziile de resurse umane. Citeste listele de abilitati necesare si diferitele sarcini pe care le au persoanele din zona HR. Daca te atrag, inseamna ca ai o chemare spre reusrse umane.

4. Analizeaza rolul HR in anumite companii care te intereseaza. HR-UL a inceput sa functioneze ca un mediu de afaceri, insa unele companii inca aloca o mare parte a efectivului HR pentru sarcini administrative. Pentru acestea din urma, este posibil sa descoperi ca vei avea mai putine oportunitati de a lucra dincolo de sarcinile administrative standard. In cazul companiilor care au departament HR urias, exista mai multe oportunitati de a dobandi noi competente.

5. Urmareste diferitele sectiuni HR. Corporatiile si companiile care se concentreaza pe HR au, in general, unitati de HR mari, bine structurate, care sunt compuse din mai multe departamente. Fiecare departament are un manager specializat in activitatile de care se ocupa respectivul departament. Aceste departamente includ:

- instruire;

- compensatii si beneficii;

- relatii de munca

Cum sa dobandesti abilitatile necesare pentru a dezvolta o cariera in HR:

1. Industria HR atrage oameni dintr-o varietate de medii educationale. Zona de HR se bazeaza pe o serie de discipline, iar cei care urmeaza o cariera in resurse umane obtin diplome intr-o singura disciplina sau in mai multe. Profesionistii de succes din industria HR pot avea o diploma in sociologie, psihologie, educatie, afaceri sau alte stiinte sociale.

2. Specializeaza-te! Poti alege fie o optiune online, care ofera flexibilitate, potrivindu-se programului tau incarcat, fie te poti inscrie la un curs clasic, cu prezenta fizica. Indiferent de metoda de invatare pe care o alegi, pune-ti intrebararile: Se potriveste programul de studii cu obiectivele mele educationale? si Este valid programul online?

3. Aplica pentru stagii de practica HR. Obtinerea experientei practice este deosebit de importanta in industria HR. Poti aplica pentru stagii in care vei invata elementele de baza ale diferitelor departamente de HR. Efectuarea unui stagiu inainte de a te inscrie sau in timp ce esti inscris/a intr-un program specific de resurse umane te poate ajuta, de asemenea, sa intelegi mai bine ce abilitati poti dezvolta in domeniu.

4. Adreseaza-te profesorului pentru recomandari. Discuta cu profesorii sau cu supervizorul direct. Acestia iti pot oferi sfaturi utile care sa te ajute sa patraunzi in industria HR. Cere-le sa-ti scrie o scrisoare de recomandare. De asemenea, roaga-ti profesorul sa-ti verifice CV-ul, scrisorile de intentie sau cererile de angajare.

5. Obtine un atestat in HR. Pentru a-ti consolida statutul academic sau profesional, poti lua in considerare obtinerea unui atestat. A fi certificat nu doar ca demonstreaza cunostintele tale profunde in domeniul resurselor umane, ci autentifica faptul ca ai aplicat principiile HR. Cele mai cunoscute atestate HR sunt:

- profesionist in resurse umane (PHR);

- specialist senior in resurse umane (SPHR);

- profesionist global in resurse umane (GPHR);

- consultanti de personal autorizati;

- profesionist certificat in compensare;

- global Remuneration Professional;

- profesionist certificat in invatare si performanta.

6. Inscrie-te intr-o organizatie cu specific! Inainte de a obtine un loc de munca, e recomandat sa te alaturi unei organizatii de HR, care functioneaza pentru a promova atat carierele individuale, cat si industria HR in ansamblu. Aceasta este o portita pentru a intalni oameni din industria HR, pentru a avea interactiuni apropiate despre domeniile de specialitate HR si pentru a deschide drumul catre gasirea unui job in domeniu. Astfel de organizatii percep, de obicei, o mica taxa de membru, dar merita, daca doresti o cariera pe termen lung in resurse umane.

7. Implica-te in comunitatea online. Pe langa participarea fizica, ar trebui sa iei in calcul participarea la grupuri de discutii online si forumuri . Aceste activitati interactive iti permit sa intri in legatura cu profesionisti care te pot indruma si care sa iti prezinte actualitatea din domeniul HR.

Cum sa incepi o cariera in HR:

1. Aplica pentru job-uri specifice. Acum ca esti pregatit/a, e timpul sa iti creezi un CV si sa incepi sa aplici pentru job-uri specifice. Cel mai simplu si eficient este sa o faci online. Vei gasi o multitutine de site-uri cu anunturi de angajare.

2. Continua sa te perfectionezi. Odata ce ai obtinut job-ul dorit, continua sa iti imbunatatesti abilitatile, astfel incat sa cresti in cariera si sa devii important in companie. Nu te da in spate, cand vine vorba despre sarcini provocatoare! De asemenea, e indicat sa vii cu propriile planuri de actiune!

3. Tranzitia in HR. Daca vrei sa lucrezi in domeniul HR, venind din alta zona de activitate, ar trebui sa tii cont de urmatoarele aspecte:

- asculta povestile oamenilor care lucreaza deja in HR; iti vor oferi o idee despre provocarile pe care le implica diferite functii de resurse umane;

- daca profilul tau anterior nu are nicio legatura cu gestionarea directa a oamenilor, ia in considerare activitatea in zona administrativa a resurselor umane;

- fa o cerere de mutare in departamentul de resurse umane. Poti solicita acordul oficial pentru a aplica ori de cate ori devine disponibil un loc de munca;

- cauta o oportunitate temporara de lucru in orice departament HR, ca recrutor sau trainer;

- urmeaza cursurile adecvate sau obtine o certificare pentru a intra in domeniu. Daca te-ai specializat in zone orientate catre oameni, cum ar fi psihologia sau sociologia, poti fi perceput/a ca potrivit/a chiar si fara un program de studii.

Citeste si: Cum sa alcatuiesti o scrisoare de intentie?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Interviul de angajare a devenit un fenomen esential, intr-o lume în care orice companie cauta cei mai...
Scrisoarea de intentie alaturata CV-ului este unealta ta personala de marketing. Ar trebui sa scoata in evidenta...