Cum sa alcatuiesti o scrisoare de intentie?

Cum sa alcatuiesti o scrisoare de intentie?

Scrisoarea de intentie alaturata CV-ului este unealta ta personala de marketing.

Ar trebui sa scoata in evidenta motivul pentru care esti potrivit jobului si ceea ce poti oferi companiei. Si, mai important, ar trebui sa trezeasca interesul managerului de resurse umane pentru intervievarea ta. Exact ca si CV-ul, scrisoarea de intentie va promova sau distruge aplicatia ta pentru locul de munca.

Asadar, nu o considera ca document introductiv CV-ului tau. Pregateste-ti scrisoarea de intentie in aceeasi maniera cu CV-ul. Ceea ce urmeaza e orientativ.

- Foloseste hartie de calitate. Daca urmeaza sa trimiti aplicatia ta prin posta sau personal, e important sa folosesti hartie cu format de 8,5x13”. Alege o coala alba, fara chenar. Fereste-te de hartia lucioasa.

- Evita scrierea de mana a scrisorii de intentie. Scopul tau e de a-l convinge imediat pe managerul de resurse umane sa-ti citeasca scrisoarea. Crezi ca va continua lectura, daca e nevoie sa-ti descifreze scrisul? Nu! Asadar, asigura-te ca trimiti o forma redactata. Chiar daca scrisul tau e frumos si ordonat, e de preferat sa optezi pentru prezentarea standard.

- Scrie antetul scrisorii. In partea stanga, scrie numele tau, adresa si data. Dupa cateva randuri scrie numele destinatarului, pozitia si compania. Fii atent sa specifici clar numele si pozitia destinatarului. Corectitudinea acestora va arata ca ai facut un efort suplimentar.

 - Formuleaza o adresare corespunzatoare. Fii direct. Scrie “Domnului X” in loc de “Domnului/Doamnei X” sau “Catre departamentul...”. Aminteste-ti ca trebuie sa stabilesti o conexiune cu destinatarul. Trebuie sa il faci pe acesta sa perceapa aceasta comunicare. O adresare generala nu serveste acestui scop.

- Dezvolta textul scrisorii de intentie. Acesta trebuie sa fie scurt, captivant si concis. Incepe prin a explica scopul scrisorii de intentie, acesta fiind aplicarea pentru un anumit post. Declara felul in care ai aflat de locul de munca disponibil. Continua cu o explicatie scurta a motivului pentru care vrei postul si cu ce poti contribui la binele companiei. Aici e locul in care ar trebui sa-ti introduci in mod subtil capacitatile.

- Descrie aptitudinile in corelatie cu cerintele job-ului si principiul de valori al companiei. Tine minte ca acesta e locul unde e importanta cautarea unor informatii despre companie. Daca managerul de resurse umane constata ca ai acordat timp pentru informarea ta in legatura cu firma, sansele tale vor creste. In final, fii atent sa-ti mentionezi succesele din job-urile anterioare, alegand acelea pe care consideri ca vor fi de ajutor in aplicatia pentru acest loc de munca.

- Scrie incheierea scrisorii de intentie. Exprima-ti recunostinta pentru citirea scrisorii la sfarsitul acesteia. Mentioneaza ca astepti raspuns. In incheiere, noteaza “Cu respect” sau alta variatie pe aceasta tema. Scrie numele tau si semneaza.

- Aminteste-ti sa scoti in evidenta aptitudinile si punctele tale forte in scrisoarea de intentie. Iti doresti sa iesi in evidenta din multitudinea de aplicanti, asa ca foloseste aceasta oportunitate pentru a reusi. Dar nu exagera. Tine minte: exista o linie foarte fina intre incredere si aroganta.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Indiferent daca ai studii in resurse umane sau ai absolvit o facultate de alt profil, trebuie sa...
Crearea propriului CV poate parea foarte simplu. Dar sa alcatuiesti unul care iese in evidenta, poate fi...
Persoanele care lucreaza in domeniul afacerilor trebuie sa scrie adesea emailuri persoanelor necunoscute. Chiar daca acest lucru...