Carnea zvantata/deshidratata/uscata/jerky poate fi consumata ca atare sau reincalzita pentru a fi semirehidrata si introdusa intr-un fel principal. In general se deshidrateaza carnea de: vita, caprioara, bivolita, pui si curcan.
Cum sa deshidratezi carnea. Metoda cratita:
- taie carnea in feliute subtiri;
- combina carnea cu sos de soia, sos Worcestershire, sare, piper si usturoi intr-un castron mare;
- acopera vasul cu capacul(daca nu are capac, pune folile de plastic);
- introdu vasul cu carnea in frigider pentru 2 ore pentru a se marina(aromele vor patrunde in carne);
- muta carnea intr-o tigaie cu tot marinata;
- pune tigaia pe focul dat la mare si aduc amestecul in punctul de fierbere;
- mai fierbe din acest moment inca 5 minute carnea, pentru a fi sigur/a ca o igienizezi cum trebuie inainte de deshidratare;
- opreste focul si scoate carnea din tigaie cu ajutorul unui cleste de bucatarie;
- lasa carnea sa se scurga pe prosoape de hartie.
Cum sa deshidratezi carnea. Metoda cuptorul:
- porneste cuptorul setat pe cea mai joasa temperatura;
- pune fasiile de carne direct pe gratarul cuptorului, lasand suficient spatiu intre ele pentru ca aerul sa circule;
- intredeschide usa cuptorului intre 2,5 pana la 5,1 cm, pentru a incuraja si mai mult fluxul de aer;
- usuca apoi carnea intre 8 si 12 ore. Carnea este deshidratata cand crapa, dar nu se rupe. Nu ar trebui sa existe umiditate, deoarece se creeaza un mediu propice pentru bacterii.
Cum sa deshidratezi carnea. Depozitarea:
- lasa carnea deshidratata sa se raceasca inainte de a o muta in locul de pastrare. Pune fasiile de carne pe o grila metalica pentru racire;
- muta carnea zvantata intr-un recipient etans sau in pungi cu fermoar;
- pastreaza carnea deshidratata la temperatura camerei timp de maximum 2 luni sau congelata, pana la un an.
Citeste si: