Furculita nu a fost folosita cateva secole. Iata explicatia

Furculita nu a fost folosita cateva secole. Iata explicatia

Furculita este unul dintre primele lucruri pe care le asezam pe masa cand ne pregatim sa mancam. In cultura europeana si nu numai, acest tacam este indispensabil. Ce poate multa lume nu stie e faptul ca furculita nu a fost folosita la scara larga sute de ani de la momentul inventarii!

Furculita a fost folosita inca din vechi timpuri. In China, au fost descoperite urme ale folosirii furculitelor in siteuri arheologice diin timpul dinastiei Shang (1600 i.Hr.-1050 i.Hr). De asemenea, au fost gasite picturi in anumite morminte, din aceeasi perioada, ce reprezinta scene in care oamenii mancau cu furculite cu doi dinti. In acele timpuri, furculitele erau confectionate din lemn sau din oase de animale. In Egiptul Antic, o ustensila asemanatoare furculitei de azi era folosita la gatit. Apoi, a fost utilizata ca tacam.

Furculita moderna, asa cum o cunoastem, a fost creata in secolul al IV-lea in Imperiul Bizantin. Prima inregistrare istorica a utilizarii acestui tacam in Europa a fost facuta de cardinalul Peter Damian. Acesta spune ca Theophano Sklereina, sotia Imperatorului Otto II, a scos ustensila si a folosit-o la un banchet oficial in 972. Cu totii au ramas surprinsi de gest.

In secolul al XI-lea, pe teritoriul de astazi al Italiei toata lumea folosea furculita.

In Franta, furculita a fost introdusa la curtea regala de Caterina de Medici, iar in Portugalia de Infanta Beatrice, Ducesa de Viseu.

Totusi, de-abia in secolul al XVII-lea, furculita a inceput sa fie folosita de marea majoritatea a oamenilor, indiferent de clasa sociala de provenienta. Mancatul cu mana sau cu lingurita de lemn sau de metal erau considerate mult mai facile. Barbatii foloseau cutitul pentru a taia, dar si pentru a duce hrana din farfurie in gura. Furculita a ramas pentru o lunga perioada la stadiul de instrument exotic, fiind utilizat, rarisim, la diverse dineuri.

In Europa nordica, utilizarea furculitei a patruns mai greu printre obiceiuri. Initial, a fost mentionata in 1611 de Thomas Coryat intr-un volum despre calatoriile sale in Italia. Englezii au privit-o, insa, ca pe o ciudatenie a italienilor. In plus, reprezentantii bisericii au fost impotriva folosirii furculitei, pe motiv ca e o delicatete exagerata. Au trecut mai bine de 100 ani pana cand britanicii au acceptat utilizarea tacamurilor, desi suedezii si francezii erau, deja, familiarizati cu ele.

Cum sa faci stativ pentru fotografii dintr-o...furculita

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Facturile la electricitate au crescut considerabil in ultima perioada. Din aceasta cauza, dar si pentru protectia mediului,...
Detii o casa de vacanta la munte sau intr-un sat pitoresc de pe meleagurile autohtone? Atunci stii...