De ce scade natalitatea in societatile dezvoltate? Cazul Japoniei

De ce scade natalitatea in societatile dezvoltate? Cazul Japoniei

Natalitatea e in continua scadere in zonele dezvoltate si in crestere in societatile slab dezvoltate. Se intampla, in principal, din cauza standardelor impuse de societate, care creeaza asteptari uriase in statele dezvoltate si foarte putine asteptari(sau deloc) in tarile cu un nivel de trai scazut.

De ce scade natalitatea intr-o societate dezvoltata:

Standarde ridicate. In lumea occidentala, spre exemplu, ti se induce inca de mic ca trebuie sa ai o stare financiara solida pentru a merita sa iti intemeiezi o familie. De aceea, multi tineri incearca sa isi construiasca o cariera pentru a fi siguri ca ofera viitorilor mostenitori o viata fara lipsuri, educatie aleasa, bazata pe o educatie aleasa. Din pacate, cei mai multi nu sunt multumiti de nivelul lor socio-economic, motiv pentru care ezita sa isi intemeieze o familie.

Egalitatea dintre sexe. Femeile muncesc cot la cot cu barbatii, in multe state dezvoltate. Isi construiesc cariere de succes. Reversul medaliei? Nu mai au timp sa isi intemeieze familii sau le intemeiaza destul de tarziu, cand sarcina poate deveni periculoasa. In societatile slab dezvoltate, in multe dintre cazuri, femeia inca este privita strict ca o mama, ca femeia care trebuie sa dea nastere copiilor, fara sa aiba acces la munca. Vorbim , evident, de femeia casnica.

Familia dezbinata. Multe tinere si multi tineri au crescut in familii dezorganizate. Daca analizam cu atentie, observam ca exista un curent in societatea occidentala: mamica singura. Multe cupluri cu copii mici ajung la neintelegeri fara solutie. Pasul logic este despartirea. Din pacate, un copil crescut fara cei doi parinti are de suferit. Mai mult, poate face aceleasi greseli, odata devenit adult. Sau, mai rau, poate evita sa-si intemeieze o familie, tocmai de teama de a nu suferi un esec precum cel al parintilor.

In mare, acestea sunt problemele care duc la scaderea natalitatii in societatile dezvoltate.

Ne-am propus in continuare sa analizam situatia Japoniei, o tara foarte dezvoltata, dar care traieste acelasi trend ingrijorator: natalitate scazuta. Sa vedem ce declanseaza acest fenomen:

Este prea scump pentru cuplurile tinere sa se casatoreasca si sa aiba copii. Cum scriam si mai sus, e vorba despre standarde; unele care pun presiune enorma pe tineri. Si vorbim, totusi, despre o tara in care concediul de maternitate/paternitate este bine platit...

Barbatii lupta sa gaseasca locuri de munca bune si constante. In Japonia, barbatul este stalpul familiei. De aceea el e obligat sa aiba un job cat mai bine platit si stabil. Daca nu se intampla, parintii fetei se pot opune cu usurinta unui mariaj! Tinerii simt presiunea deoarece, potrivit culturii japoneze, ar trebui sa obtina un loc de munca permanent imediat dupa absolvire. Daca nu reusesc, sunt vazuti ca un esec pentru societate.

Munca afecteaza. Japonezii sunt foarte dedicati muncii lor. Lucreaza mult in fiecare zi. Pleaca la serviciu dimineata devreme si se intorc acasa tarziu in noapte. Practic, nu mai au timp de nimic! In plus, ideea de zi libera nu e vazuta bine in aceasta tara,, deoarece poate arata ca angajatul respectiv nu e suficient de dedicat! Asadar, daca punem in balanta lipsa de timp si oboseala cronica, intelegem de ce japonezii nu au timp sa isi construiasca relatii!

Femeile aleg cariere in locul casatoriei si copiilor. Chiar daca barbatul ramane stalpul familiei, femeile au primit in ultimii ani dreptul de a-si construi cariere. Avand locuri de munca stabile si bine platite, multe femei decid sa renunte la ideea de familie sau sa si-o intemeieze mai tarziu. Daca, in schimb, merg in paralel cu familia si cariera, femeile respective sunt destul de criticate de societate...

Barbatii traiesc intr-o lume fantastica. Adolescentii japonezisunt inconjurati de anime, manga si alte elemente de ultima tehnologie. Crearea de prietene manga virtuale este destul de populara pentru japonezii singuri, Unii dintre ei pot face diferenta dintre fantezie si realitate, dar altii se pierd in acea lume. Un lucru este sigur: prietenele virtuale pot fi perfecte, dar afecteaza grav viata reala. Multi dintre cei care folosesc manga nu sunt capabili de relatii cu femei in carne si oase!

Citeste si: Cuplu. De ce ar trebui sa mergeti la culcare impreuna

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
La orele de biologie, am invatat ca omul mosteneste 50% din ADN de la mama sa si...
Crizele de furie sunt foarte frecvente in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani....